Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου: Ένα στα δύο διαβητικά άτομα, δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη της νόσου


Με ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με ανακοίνωσή της η  η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει 

«Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει το κοινό, θα ήθελε να ενημερώσει για την ύπουλη αυτή πάθηση, η οποία επηρεάζει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια άτομα ανά το παγκόσμιο, με τα κρούσματα να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Προστάτεψε την οικογένειά σου», και επικεντρώνεται στον ρόλο που έχουμε όλοι μας για έγκαιρη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν την γλυκόζη από το αίμα και να την χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Στο Σακχαρώδη Διαβήτη τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται με αποτέλεσμα τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπλοκές που αφορούν μεγάλα αγγεία όπως της καρδίας, του εγκεφάλου καθώς και μικρά αγγεία όπως των ματιών, των νεφρών και τον νεύρων.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, προσπαθεί να υποδείξει την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για σωστή και έγκαιρη διάγνωση όταν υπάρχει υποψία Σακχαρώδη Διαβήτη. Ένα στα δύο διαβητικά άτομα, δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη της νόσου. Το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Συχνά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς κατά την διάγνωση της νόσου είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η απώλεια βάρους, η κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, η θολή όραση και οι συχνές λοιμώξεις. Πολλές φορές όμως η νόσος δεν προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διάγνωσης και την πρόκληση επιπλοκών.

Σύμφωνα με μεγάλες μελέτες η εμφάνιση της νόσου μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό με σωστή διατροφή και τακτή σωματική άσκηση. Παράλληλα, τόσο η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ιδιαίτερα σε άτομα με παράγοντες κινδύνου που οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου, όσο και η συχνή παρακολούθηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με την επιβολή αλλαγών στον τρόπο ζωής και κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και την διενέργεια  διαγνωστικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών της νόσου, οδηγούν στην μείωση των επιπλοκών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τελειώνοντας, είναι ευθύνη ΟΛΩΝ μας η ευαισθητοποίηση για ΕΓΚΑΙΡΗ διάγνωση σε άτομα πού είτε έχουν συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε είναι άτομα ψηλού κινδύνου. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνει με μια απλή ανάλυση αίματος».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1258