Εκστρατεία Διαφώτισης Καρδιολογικής Εταιρείας: «Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου»


Πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο οι καρδιαγγειακές παθήσεις

 Με μήνυμα «Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου» η Καρδιολογική  Εταιρεία Κύπρου, μας καλεί και φέτος να Συνδεθούμε, να Ζήσουμε να  Αγαπήσουμε και να Νιώσουμε με την Καρδιά μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, η Καρδιολογική  Εταιρεία Κύπρου πρωταγωνιστεί και φέτος στις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αναλαμβάνει Εκστρατεία Διαφώτισης, που άρχισε στις 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 9 Οκτωβρίου. Η Εκστρατεία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Φαρμακοβιομηχανίας Medοchemie και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου η Πρόεδρος και οι ιατροί μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, παρέθεσαν σημαντικά στοιχεία και πολύτιμες συστάσεις.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ήρα Ηρακλέους, δεδομένου ότι τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο, η ΚΕΚ τονίζει την ανάγκη θέσπισης πολιτικών ενημέρωσης, ανίχνευσης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε εθνικό επίπεδο. Στόχος, είπε η Δρ. Ηρακλέους, είναι να καταστεί εφικτή η σωστή ενημέρωση και πρώιμη εντόπιση των ατόμων αυξημένου κινδύνου, ώστε να τύχουν έγκαιρα θεραπευτικών χειρισμών, μειώνοντας τη νοσηρότητα αφενός και τη θνητότητα αφετέρου. Ο καθένας από εμάς, τόνισε η Πρόεδρος της ΚΕΚ, μπορεί να επηρεάσει θετικά τους γύρω του για τη φροντίδα και υγεία της καρδιάς τους και όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό παλλόμενο δίκτυο καρδιάς με περισσότερη υγεία για όλους.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας ανά το παγκόσμιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθάγγελου, χαρακτηρίζοντας τις ως μια από τις μεγαλύτερες πανδημίες. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Αγαθαγγέλου, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι για να νικήσεις ένα εχθρό χρειάζεσαι ένα δυνατό εργαλείο, που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άλλο από μια δυνατή και υγιή καρδιά. Την ίδια στιγμή ευχαρίστησε την φαρμακοβιομηχανία Medochemie για τη διαχρονική στήριξη της, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην περίοδο της πανδημίας, όταν η Medochemie, όπως είπε, συνέβαλε στην θωράκιση και προστασία των γιατρών, ώστε οι ίδιοι με τη σειρά τους να μπορούν να προστατέψουν τους πολίτες.  

Οι περισσότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα πιο εντυπωσιακά και ουσιαστικά αποτελέσματα, όσον αφορά τη μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων, σε ποσοστό μάλιστα της τάξης του 70% οφείλονται σε μέτρα που έχουν ως μέλημα τους την πρόληψη, τόνισε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου. Οι κεντρικοί άξονες πρόληψης, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου, περιλαμβάνουν τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδους διαβήτη, τη ρύθμιση αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης, τη διακοπή του καπνίσματος και τη σωματική άσκηση.

Η καρδιά αποτελεί τον «κινητήριο μοχλό» του ανθρωπίνου σώματος και τον πιο ισχυρό μυ, ανέφερε ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, κ. Νίκος Χρηστίδης τονίζοντας παράλληλα, ότι για να λειτουργεί σωστά πρέπει να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε υγιή. H Medochemie, είπε ο κ. Χρηστίδης, μέσα

από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει σταθερά και έμπρακτα τις προσπάθειες των ιατρών του τόπου μας, οι οποίες στοχεύουν στην Υγεία και την ευημερία των πολιτών. Την ίδια ώρα, κάλεσε το κοινό να ενδιαφερθεί και να αφιερώσει λίγα λεπτά  από τον χρόνο του, για να ενημερωθεί για αυτό το ζωτικό θέμα, της υγείας του καρδιαγγειακού.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περισσότερους από 18.6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. 

Οι Επιστήμονες προειδοποιούν, πως εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί 

έγκαιρα, τότε ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.   

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση από την υψηλή συχνότητα των καρδιαγγειακών 

παθήσεων, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και στη χώρα μας.

Τι πρέπει να κάνουμε

-      Να τρώμε υγιεινά, να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να μειώσουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών

-      Να ασκούμαστε καθημερινά και να ελέγχουμε τακτικά το βάρος μας  

-      Να σταματήσουμε το κάπνισμα για να προστατέψουμε την υγεία της καρδιάς μας

-      Να ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή μας πίεση

-      Να μην αμελούμε τις εξετάσεις σακχάρου και χοληστερόλης 

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης προβάλλονται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, σποτ ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα διοχετεύονται στον έντυπο και  ηλεκτρονικό τύπο, άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τις ενέργειες διαφώτισης ενδυναμώνουν στοχευμένες συνεντεύξεις Καρδιολόγων - μελών της ΚΕΚ, ενώ διαφωτιστικά μηνύματα προωθούνται και μέσω των 

Social Media της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου. 

Facebook: @cypruscardiologysociety  

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











530