Διαφωνία Καρδιολογικής Εταιρείας για τη σειρά προτεραιότητας των εμβολιασμών


"Οι καρδιολόγοι, οι οποίοι τη δεδομένη στιγμή δεν εργάζονται σε νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19 ή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν τοποθετηθεί στην πέμπτη σειρά προτεραιότητας, γεγονός που σημαίνει ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εμβολιαστούν".

Ανακοίνωση Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού κατά τις νόσου COVID-19 αναφέρει: 

"Με την παρούσα ανακοίνωση, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου θέλει να εκφράσει τη διαφωνία της ως προς τη σειρά προτεραιότητας των εμβολιασμών κατά της νόσου COVID- 19, όπως αυτή ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας στις 15/12/2020. Συγκεκριμένα, οι καρδιολόγοι οι οποίοι τη δεδομένη στιγμή δεν εργάζονται σε νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19 ή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν τοποθετηθεί στην πέμπτη σειρά προτεραιότητας, γεγονός που σημαίνει ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εμβολιαστούν.

Επισημαίνεται ότι οι καρδιολόγοι, όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, βρίσκονται λόγω της φύσεως του λειτουργήματός τους καθημερινά σε στενή επαφή με ασθενείς (κάποιοι εκ των οποίων είναι θετικοί στη COVID-19 χωρίς να το γνωρίζουν) και εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και εν συνεχεία σε διασπορά του ιού στους καρδιοπαθείς, μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, τα μέλη μας βρίσκονται υπό καθεστώς επίταξης και ανά πάσα στιγμή είναι πιθανόν να κληθούν (κάποιοι έχουν ήδη κληθεί) να εργαστούν στα νοσηλευτήρια που νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19 χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, ενώ γνωρίζουμε από τα επιστημονικά δεδομένα ότι ο εμβολιασμός με το διαθέσιμο εμβόλιο χρειάζεται συνολικά ένα μήνα για να προσδώσει ανοσία στους εμβολιασθέντες.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μελετήσει ξανά τη συγκεκριμένη πρόνοια ούτως ώστε οι καρδιολόγοι να μπορούν να συμβάλουν με όλους τους τις δυνάμεις αλλά και με ασφάλεια στη μάχη κατά της πανδημίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











449