«Η συμμετοχή Οδοντιάτρων στο ΓεΣΥ προβλέπεται για τη 2η Φάση, χωρίς να είναι δεδομένη»


Διευκρινιστική ανακοίνωση από τονΠαγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο

Με ανακοίνωσή του οΠαγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος ενημερώνει και διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τη συμμετοχή των Οδοντιάτρων στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), μάλλον σύγχυση δημιούργησαν στους συμπολίτες μας παρά πληροφόρηση.

Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος θεωρεί πολύ σημαντικό να ενημερώσει το κοινό ότι:

-Η συμμετοχή των Οδοντιάτρων στο ΓεΣΥ προβλέπεται για τη 2η Φάση του ΓεΣΥ, δηλαδή για τον Ιούλιο του 2020, χωρίς όμως αυτή να θεωρείται δεδομένη.

-Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ενημέρωση που είχαμε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) οι οδοντιατρικές θεραπείες που προβλέπονταν να προσφερθούν στο ΓεΣΥ περιλαμβάνουν περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών πρωτοβάθμιας πρόληψης, αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών.

-Σε συναντήσεις που είχε η ηγεσία του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου με τον ΟΑΥ επισημάναμε κατ’ επανάληψη, ότι σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας η συμπερίληψη μόνον των πιο πάνω θεραπειών θα ήταν ανεπαρκής και χωρίς ουσία. Για αυτόν τον λόγο προτείναμε όπως αυξηθούν οι παρεχόμενες οδοντιατρικές θεραπείες που να καλύπτονται από το ΓεΣΥ καταθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις μας αυτές απορρίφθηκαν από τον ΟΑΥ λόγω αυξημένου κόστους και περιορισμένου προϋπολογισμού.

Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος τον περιορισμένο προϋπολογισμό και θέλοντας παράλληλα να συμβάλει θετικά στην επιτυχή εφαρμογή και λειτουργία του ΓεΣΥ, πρότεινε ως εναλλακτική λύση προς τον ΟΑΥ την υιοθέτηση ενός ετήσιου καθαρισμού δοντιών για όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνονταν τα εξής:

α) Δικαίωμα για καθαρισμό των δοντιών και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας για όλον τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας.

β) Αποτελεσματική πρόληψη των νόσων των δοντιών (τερηδόνα) και του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), βελτιώνοντας την στοματική υγεία όλου του πληθυσμού.

γ) Έγκαιρος εντοπισμός μεγάλου αριθμού σοβαρών νοσημάτων και παθήσεων (π.χ. καρκίνος στόματος, σακχαρώδης διαβήτης, AIDS, κ.α.) που παρουσιάζονται πρωτίστως στο στόμα και μετά στον υπόλοιπο οργανισμό, γεγονός που θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους με τα ανάλογα οφέλη προς την γενική υγεία όλου του πληθυσμού, και με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ανθρωπίνων και υλικών πόρων, χρόνου, και κόστους θεραπείας, εάν τα πιο πάνω διαγνωστούν έγκαιρα.

Παρόλο που η πιο πάνω πρόταση μας έτυχε κατ’ αρχήν θετικής αντιμετώπισης από τον ΟΑΥ, εντούτοις ως Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος βρισκόμαστε ακόμη σε αναμονή επίσημης απάντησης. Συνεπώς, τίποτα δεν έχει ακόμη επισήμως αποφασιστεί, ούτε από πλευράς ΟΑΥ ούτε από πλευράς Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου.

Οι πιο πάνω διευκρινήσεις κρίθηκαν αναγκαίες από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου για την έγκυρη πληροφόρηση των συμπολιτών μας, προς αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και παραπληροφόρησης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











750