ΠΙΣ: Αναγκαιότητα η εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας στο ΔΣ του ΟΑΥ


Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΙΣ στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος του Παγκυπρίου Ιατρικού Συμβουλίου, δηλώνει τα εξής:

1. Σε ότι αφορά την πρόταση της εργοδοτικής πλευράς για διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου, ως προς την πλήρωση μιας εκ των δύο κενωθεισών θέσεων στο   Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στηρίζουμε ανεπιφύλακτα αυτό το ενδεχόμενο και θεωρούμε ως ιδιαίτερα τιμητική αυτή την πρόταση για τον ΠΙΣ, τις Επιστημονικές Εταιρείες και την ιατρική κοινότητα. Εκφράζουμε ταυτόχρονα την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται, μέσω αυτής της πρότασης, η δυνατότητα πραγματικής ενίσχυσης του ΓΕΣΥ και των προσπαθειών διασφάλισης ενός συστήματος υγείας οικονομικά βιώσιμου με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.  

  2. Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις στις οποίες προσκρούει τόσο αυτή η πρόταση όσο και τα περί ανάγκης ανασύστασης της σύνθεσης του συμβουλίου του ΟΑΥ με νομοθετική ρύθμιση ώστε να προνοείται η συμμετοχή εκπροσώπου του ΠΙΣ,  εκφράζουμε την απογοήτευση μας καθότι αυτές οι αντιδράσεις στερούν από το ίδιο το σύστημα μια καθοριστική πρόσθετη αξία και επιστημονική βάση, σε ότι αφορά τη διαχείριση ενός εξειδικευμένου συστήματος, όπως είναι το σύστημα υγείας.

3. Σε ότι αφορά τα περί σύγκρουσης συμφέροντος, αυτά τα θεωρούμε αβάσιμα και υποβολιμαία. Ήδη η συμμετοχή ιατρών στα συμβούλια των φορέων εφαρμογής συστημάτων υγείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη  ωφέλιμης πρακτικής.

 4. Απορρίπτουμε χαρακτηρισμούς και υπόνοιες που αφήνονται εναντίον μελών μας για τις προσωπικές τους επιλογές σε σχέση με το ΓΕΣΥ και καταδικάζουμε την όποια προσπάθεια δημιουργίας ιατρών δύο ταχυτήτων. Ο ΠΙΣ προασπίζεται το σύνολο της    ιατρικής κοινότητας χωρίς διακρίσεις και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών.

  5. Είναι άδικο να επικρίνεται μια ηγεσία επειδή αγωνίζεται εμπράκτως για να βελτιώσει το σύστημα και για να συμβάλει εποικοδομητικά ώστε δικαιούχοι και πάροχοι να έχουν το σύστημα που έχει ψηφίσει η Βουλή και κατά τον τρόπο που τους το είχαν υποσχεθεί.

  6. Θεωρούμε ότι η καλοπροαίρετη κριτική που ασκεί ο ΠΙΣ, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του Συλλόγου που δεν θα πρέπει να «δαιμονοποιείται» ούτε και να στιγματίζονται τα μέλη του. Αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Ο ΠΙΣ αγωνίζεται με την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων για να διασφαλίσει το επιστημονικό κύρος των μελών του, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες  υγείας και ένα σύστημα αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο.

Καλούμε όσους παρερμηνεύουν είτε σκοπίμως είτε άθελα τους τις προσπάθειες μας, να δουν επιτέλους το όφελος που ευρύτερα η κοινωνία μπορεί να αποκομίσει μέσα από την αγαστή συνεργασία ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της υγείας στον τόπο μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (Σ.Ι.Σ.)

του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











824