Μισιέλ Ορφανίδης: Οι πολλές ελλείψεις φαρμάκων, το σοβαρότερο πρόβλημα στα φαρμακεία, με το ΓεΣΥ


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

* Λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζονται συνεχώς, οι φαρμακοποιοί αυξάνουν τα αποθέματα τους, κάτι που στο άμεσο μέλλον θα τους δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα

*Οι Τράπεζες δεν στάθηκαν δίπλα στα φαρμακεία σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα που λέγεται ΓεΣΥ

*Είναι δύσκολη η χρήση του λογισμικού συστήματος. Παρουσίασε πάρα πολλά προβλήματα καθώς είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία

Ο κ.Μισιέλ Ορφανίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρνακας σε συνέντευξη του στο Ygeia News, μας μιλά για τους 3 πρώτους μήνες ένταξης  των φαρμακείων στο ΓεΣΥ, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν,τα προβλήματα που προέκυψαν, ενώ προχωρεί σε κάποιες εισηγήσεις για να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα στην πορεία. 

Αριθμός φαρμακείων

ΕΡ: Πόσα φαρμακεία υπάρχουν στην πόλη και επαρχία Λάρνακας;  Έχει φαρμακεία που δεν εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ;

ΑΠ: Είναι γύρω στα 70 φαρμακεία.Υπάρχουν λίγα φαρμακεία    που δεν εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ.

Προβλήματα

ΕΡ: Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα φαρμακεία τους  3 πρώτους  μήνες ένταξης τους στο ΓεΣΥ;

ΑΠ: Τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα φαρμακεία είναι:

(α) η απουσία έντυπης συνταγής. Πολλές φορές οι πελάτες   έρχονται χωρίς την έντυπη συνταγή και βρίσκουμε τα στοιχεία τους με την ταυτότητα και την ημερομηνία γέννησης τους. Ο ΟΑΥ πρέπει να φροντίσει ώστε οι γιατροί να εκτυπώνουν τη συνταγή στον δικαιούχο ή το λιγότερο να δίνεται ο αριθμός συνταγής στον δικαιούχο διότι είναι χρονοβόρα η διαδικασία ανάκτησης συνταγής με ταυτότητα.

(β) Το λογισμικό είναι μη φιλικό στη χρήση και χρονοβόρο.

(γ) Οι πάρα πολλές ελλείψεις των φαρμάκων που είναι το σοβαρότερο από όλα τα προβλήματα. Μόλις υπάρξει ενημέρωση από τις εταιρείες για παραλαβή φαρμάκων, αυτόματα αναγκάζονται τα φαρμακεία να βάλουν τεράστιες ποσότητες, χωρίς να είναι άμεσα αναγκαίες, λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αποθέματα τους, κάτι που στο άμεσο μέλλον θα δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στα φαρμακεία. Οι Τράπεζες δεν στάθηκαν δίπλα στα φαρμακεία σ΄αυτό το μεγάλο εγχείρημα που λέγεται ΓεΣΥ.

(δ) Υπάρχει τεράστια αύξηση του όγκου εργασίας των φαρμακοποιών και απαιτούμενων εργατοωρών λόγω των προβλημάτων που ήδη αναφέραμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απορρόφηση του χρόνου του φαρμακοποιού στην εκτέλεση συνταγών. Δεν μένει χρόνος για να ασχοληθούν οι φαρμακοποιοί ποιοτικά με τον πελάτη και δεν μένει χρόνος στη διάθεση του φαρμακοποιού για να μπορέσει να κάνει πωλήσεις σε συμπληρώματα, καλλυντικά, κ.α.

Λογισμικό

Ερ: Πόσο εύκολη ήταν η χρήση του λογισμικού συστήματος; Σε περίπτωση κάποιου τεχνικού προβλήματος εν ώρα εργασίας, πως το διαχειριζόταν ο φαρμακοποιός;

ΑΠ: Είναι δύσκολη η χρήση του λογισμικού συστήματος. Παρουσίασε πάρα πολλά προβλήματα καθώς είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία.

Μόνο ο φαρμακοποιός

ΕΡ: Το γεγονός ότι ένα φαρμακείο με ένα μόνο φαρμακοποιό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει δεύτερο κομπιούτερ με λογισμικό- εφόσον δεν υπάρχει δεύτερος φαρμακοποιός με δικό του κωδικό στο ΓεΣΥ- πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα συνωστισμού-με τον κόσμο να περιμένει στην ουρά ;

ΑΠ:Το μέτρο αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, γι αυτό η χρήση πρέπει να γίνεται μόνο από τον φαρμακοποιό.

Ενημέρωση

ΕΡ: Ο κόσμος είναι επαρκώς ενημερωμένος; Ποια είναι η συμπεριφορά του απέναντι στους φαρμακοποιούς; Κάνει υπομονή;

ΑΠ: Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος ήταν υπομονετικός. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κόσμος δυσανασχέτησε αν και αυτό είναι παράλογο λόγω του ότι τώρα ο κόσμος στα ιδιωτικά φαρμακεία εξυπηρετείται πολύ γρηγορότερα από ότι στα φαρμακεία του Νοσοκομείου.

Εξυπηρέτηση

ΕΡ: Τώρα που τα δημόσια φαρμακεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους, τα ιδιωτικά φαρμακεία θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν όλο αυτό τον κόσμο;

ΑΠ: Τα ιδιωτικά φαρμακεία και πριν το ΓεΣΥ μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο και σε δύσκολες διανυκτερεύσεις και τώρα με το ΓεΣΥ, όσος όγκος δουλειάς και να υπάρχει ο κόσμος μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Μείωση κερδών

ΕΡ: Ως ιδιωτικά φαρμακεία διαπιστώσατε αυτούς τους 3 μήνες ένταξης σας στο ΓεΣΥ, μείωση των κερδών σας;

ΑΠ: Εγώ θα σας απαντήσω ως Πρόεδρος που αντιπροσωπεύει μία πόλη. Υπάρχουν φαρμακεία στα οποία σημειώθηκε μείωση, ενώ υπάρχουν κάποια που έμειναν στα επίπεδα που ήταν πριν. Αυτό εξαρτάται από την τοποθεσία του κάθε φαρμακείου. Κεντρικά φαρμακεία έχουν λιγότερη δουλειά από το ΓεΣΥ σε αντίθεση με φαρμακεία που είναι κοντά σε συνοικισμούς και μεγάλες γειτονιές.

Εισηγήσεις

ΕΡ: Ποιες είναι οι εισηγήσεις σας ή και οι αλλαγές που προτείνετε εσείς οι φαρμακοποιοί με στόχο να μην υπάρξουν και άλλα προβλήματα στην πορεία;

ΑΠ: (α) Άμεση επίλυση προβλημάτων του λογισμικού του ΓεΣΥ. Είναι γεγονός ότι ο ΟΑΥ κάνει προσπάθειες βελτίωσης και μείωσης των προβλημάτων.

(β) Διάθεση αποθεμάτων του Κρατικού τομέα στον Ιδιωτικό. Κάτι που είπε ο ΟΑΥ ότι θα γίνει άμεσα.

(γ) Επαναδιαπραγμάτευση προϋπολογισμού της αμοιβής με τον νέο χρόνο και πληρωμή των φαρμακείων ανά δεκαπενθήμερο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2676