Ελένη Πιέρα: Δεν υπάρχουν μάσκες στα φαρμακεία


Έλλειψη μασκών παρατηρείται στην αγορά με την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων και την αναγκαία χρήση από αρκετούς εργαζόμενους αλλά και από τον απλό κόσμο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να προμηθεύσουν την αγορά με μάσκες.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, υπάρχουν ελάχιστες μέχρι ανύπαρκτες ποσότητες στα φαρμακεία και σίγουρα δεν ικανοποιούν την ζήτηση. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φέρουν μάσκες. Πρέπει να προμηθεύσουν την αγορά με μάσκες. Η αρμόδια αρχή που χειρίζεται το θέμα πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να προμηθευτεί μάσκες η αγορά, για να μπορέσουμε να τις διαθέτουμε στον κόσμο», σημείωσε.

Είναι δεδομένο πλέον, ανέφερε, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην διάθεση μασκών από τα φαρμακεία, ιδιαίτερα τώρα μετά το διάταγμα που θεωρείται υποχρεωτική η χρήση από τους εργαζόμενους σε καταστήματα αλλά και η σύσταση για χρήση από τον απλό κόσμο. Η κ. Πιέρα σημείωσε ότι οποιοσδήποτε πελάτης επισκεφθεί φαρμακείο, το πρώτο πράγμα που ζητεί είναι μάσκες.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τους εισαγωγείς ότι ενδεχομένως να παραλάβουν κάποιες ποσότητες προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ή εντός της άλλης εβδομάδας αλλά δεν πρόκειται για επαρκείς ποσότητες που θα καλύψουν την τόσο αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά», τόνισε.

Ερωτηθείσα, είπε πως υπάρχει πλαφόν στις απλές χειρουργικές μάσκες για 70 σεντ ενώ οι μάσκες προστασίας της αναπνοής με φίλτρο είναι μεταξύ 5,75 και 7,30 ευρώ. Η κ. Πιέρα ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες προδιαγραφές για την χρήση μασκών από το Υπουργείο Εργασίας, όπου ενδείκνυνται για τον πληθυσμό σε περίπτωση πανδημίας η χρήση των απλών χειρουργικών μασκών. Σημείωσε ότι οι μάσκες προστασίας της αναπνοής με φίλτρο πρέπει να έχουν κάποιες προδιαγραφές που έθετε το Υπουργείο Εργασίας, όπως σημάνσεις, πρότυπα πιστοποίησης, τα οποία καλείται η αρμόδια αρχή να επικυρώνει κατά την εισαγωγή τους. Τόνισε ότι θα ήταν καλό να υπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου για τον τρόπο που χρησιμοποιείται η μάσκα. «Θα πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση του κόσμου για την ορθή χρήση της μάσκας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους εκπαιδεύσουμε αλλά δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση», σημείωσε.

Οι φαρμακοποιοί, ανέφερε, δεν έχουμε καμία σχέση με την τιμή της μάσκας. «Καλούμε τις αρμόδιες αρχές μαζί με τους εισαγωγείς να εξετάζουν το πλαφόν, για να μπορούν να εισαχθούν μάσκες για να μπορούμε να τις διαθέτουμε στους πελάτες», είπε. Δεν μπορούμε εμείς, κατέληξε η κ. Πιέρα, να δικαιολογούμε γιατί δεν υπάρχουν μάσκες, την στιγμή που ο κόσμος τις ζητά επιτακτικά.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
1474