Ελ. Πιέρα: Πρόταση Υπ. Υγείας στο Υπουργικό για διοχέτευση φαρμάκων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα


ΚΥΠΕ- Πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να καταθέσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με την οποία θα παραχωρούνται φάρμακα από τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες του δημοσίου τομέα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος με κάποιες διαδικασίες που θα γίνουν, θα τα διανέμει στα ιδιωτικά φαρμακεία με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται στην αγορά.
 
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα, ύστερα από διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Υπουργό σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες.  Εξήγησε ότι επειδή πρόκειται για σκευάσματα για τα οποία δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα φάρμακα, η διοχέτευση τους από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα θα εξομαλύνει την κατάσταση που παρουσιάζεται σήμερα με τις ελλείψεις φαρμάκων.
 
«Ιδιαίτερα σε φάρμακα που δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα, δόθηκε οδηγία να συνεχίσει η συνεργασία μεταξύ δημόσιου τομέα και ΟΑΥ ούτως ώστε να ελέγχεται η διαθεσιμότητα των φαρμάκων γενικότερα στην ιδιωτική αγορά κι ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα εξομαλυνθεί εντελώς το θέμα με τις ελλείψεις», σημείωσε.
 
Φαίνεται, συνέχισε, ότι τροχοδρομήθηκαν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. «Η δυνατότητα από τον φαρμακοποιό να δίνει τα ανταλλάξιμα και ότι θα βγουν φάρμακα από το δημόσιο θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό θα τερματίσουν τις πλασματικές ελλείψεις που δημιουργήθηκαν από την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ)», πρόσθεσε.
 
Μέχρι τις 31 Αυγούστου κλείνουν επίσης τα δημόσια φαρμακεία για εξωτερικούς ασθενείς. Όπως εξήγησε η κ. Πιέρα, «η απόφαση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι ότι σταματούν να λειτουργούν για προμήθεια φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς αλλά θα παραμείνουν σε λειτουργία μόνο για κάλυψη των αναγκών των ενδονοσοκομειακών ασθενών».

Διευκρίνισε επίσης ότι τα εμβόλια που αναμένεται να διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα δεν θα δοθούν στους φαρμακοποιούς αλλά στους παιδίατρους ώστε να καλύψουν ένα δωρεάν εμβολιαστικό σχήμα που έχει καταρτίσει ο ΟΑΥ.
 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
1175