Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Διαφωνεί κάθετα με την επιβολή Διαταγμάτων και κινητοποιείται


Την κάθετη αντίθεσή του σε μονομερείς αποφάσεις με επιβολή Διαταγμάτων, χωρίς να προηγηθεί σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος, εκφράζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος(ΠΦΣ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Συμβούλιο του ΠΦΣ εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, και ειδικότερα την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Υγείας για καθήλωση των τιμών που βάσει της επικαιροποιήσης θα έπρεπε να αυξηθούν. «Εκείνο που ενοχλεί και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες δεν είναι τόσο επί της ουσίας, όσο ο τρόπος με τον οποίο διαφοροποιούνται τα συμφωνηθέντα», τονίζει ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες χωρίς προηγούμενη ουσιαστική διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, ενδεχόμενα να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά του φαρμάκου σε θέματα επάρκειας, ποιότητας και κατάλληλων θεραπευτικών επιλογών για τον Κύπριο ασθενή, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ιδιωτικού φαρμακείου.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Ενόψει των εξελίξεων στη φαρμακευτική αγορά, τόσο με την μονομερή απόφαση του Υπουργού της Υγείας με την έκδοση Διατάγματος να προχωρήσει στην εφαρμογή της επιλεκτικής επικαιροποίησης των τιμών των φαρμάκων (δηλαδή να παγοποιήσει όσες τιμές θα παρουσίαζαν αύξηση και να γίνουν αποδεκτές μόνο μειώσεις τιμών) όσο και με τις εξαγγελίες του για περαιτέρω μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, τον ερχόμενο Μάρτιο, συνήλθε έκτακτα το Συμβούλιο του ΠΦΣ, την Τετάρτη 14/1/15 για συζήτηση του θέματος.

Διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά ότι οι φαρμακοποιοί σεβόμενοι τα συμφωνηθέντα, αλλά πάνω από όλα σεβόμενοι τον Κύπριο ασθενή, προχώρησαν τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015, στην εφαρμογή των επικαιροποιημένων τιμών των φαρμάκων χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, παρά τις σοβαρές οικονομικές απώλειες που θα υποστούν.

Εκείνο που ενοχλεί και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες δεν είναι τόσο επί της ουσίας, όσο ο τρόπος με τον οποίο διαφοροποιούνται τα συμφωνηθέντα. Μπροστά στην επιτακτική ανάγκη (μνημονιακή μήπως υποχρέωση), μείωσης των δαπανών και του προϋπολογισμού της Υγείας, προ ΓΕΣΥ, μονομερείς αποφάσεις με επιβολή Διαταγμάτων, χωρίς να προηγηθεί σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος, πρακτική που δυστυχώς προωθείται και στα προτεινόμενα νομοσχέδια Αυτονόμησης και ΓΕΣΥ, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους .

Ο ΠΦΣ τονίζει για πολλοστή φορά ότι τέτοιου είδους ενέργειες χωρίς προηγούμενη ουσιαστική διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, ενδεχόμενα να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά του φαρμάκου σε θέματα επάρκειας, ποιότητας και κατάλληλων θεραπευτικών επιλογών για τον Κύπριο ασθενή, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ιδιωτικού φαρμακείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ορθή επιτέλεση του λειτουργήματος του φαρμακοποιού και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πολίτη. Για τους λόγους αυτούς, το Συμβούλιο αποφάσισε, όπως:

1. Σε επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, δοθεί ακόμα μια ευκαιρία συνεννόησης για το θέμα.

2. Συνέλθει άμεσα η υποεπιτροπή του ΠΦΣ, για θέματα ΓΕΣΥ, για ιεράρχηση των διεκδικήσεών μας.

3. Προχωρήσει σε άμεση σύγκλιση Έκτακτων Τοπικών Συνελεύσεων.

4. Αποσταλούν επιστολές για συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το συντομότερο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











281