Παγκόσμιο ρεκόρ βηματοδότη σε ελληνίδα ασθενή


ΑΘΗΝΑ: Παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας βηματοδότη έχει ελληνίδα ασθενής, όπως επιβεβαιώνεται και από δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Case reports in Cardiology».

Ο βηματοδότης, τον οποίο τοποθέτησε ο έλληνας καρδιολόγος Ευάγγελος Παπαστεριάδης στις 10 Οκτωβρίου του 1983, ρυθμίστηκε έτσι ώστε η συσκευή να έχει «έξυπνη» κατανάλωση και η μπαταρία εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια. Eτσι, αντί για 10 χρόνια, που είναι ο μέσος όρος διάρκειας, ο συγκεκριμένος βηματοδότης λειτουργεί ασταμάτητα εδώ και 32 χρόνια. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 26 χρόνια και είχε δημοσιευθεί εδώ και 8 χρόνια.

Πριν από περίπου 32 χρόνια η ασθενής Κ.Ζ., σε ηλικία τότε 45 ετών είχε εκδηλώσει διαταραχές στον ρυθμό της καρδιάς, ενώ το πρόβλημα αυτό οδηγούσε και σε λιποθυμίες. Η μόνη λύση που υπήρχε ήταν η τοποθέτηση βηματοδότη.

Ηλεκτρονική συσκευή

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή που αντικαθιστά τη φυσική βηματοδότηση της καρδιάς στέλνοντάς της ηλεκτρικούς παλμούς και επιτρέποντάς της να έχει κανονικό ρυθμό. Το σύστημα του βηματοδότη αποτελείται από τη γεννήτρια που παράγει τα ερεθίσματα και ηλεκτρόδια τα οποία τα μεταβιβάζουν στην καρδιά, ενώ παράλληλα μεταφέρουν σήματα από την καρδιά στον βηματοδότη.

Με βάση τα σήματα αυτά, αν η συχνότητα των φυσικών παλμών της καρδιάς πέσει κάτω από το όριο, η γεννήτρια στέλνει ερεθίσματα για να τη αναγκάσει να συσπαστεί, ενώ αν η συχνότητα είναι μεγαλύτερη από τη συχνότητα των ερεθισμάτων που εκπέμπει ο βηματοδότης, αναστέλλει την παραγωγή τους.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξαρτάται από την ποσότητα της ενέργειας που δίνει ώστε να παραχθούν τα ερεθίσματα για τον σωστό ρυθμό της καρδιάς, αλλά και από τον προγραμματισμό που έχει γίνει στον βηματοδότη. Καλή διάρκεια ζωής βηματοδότη θεωρούνται τα 10 χρόνια. Η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ελέγχεται κατά τη διάρκεια των τακτικών εξετάσεων, ώστε να προγραμματιστεί η αντικατάστασή της, όταν η ενέργειά της πρόκειται να τελειώσει.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση ο βηματοδότης που ρυθμίστηκε από τον Ευάγγελο Παπαστεριάδη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός», και χάρη στον ειδικό πρωτοποριακό προγραμματισμό της συσκευής, η κατανάλωση ενέργειας για την ασφαλή καρδιακή βηματοδότηση της ασθενούς καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την αυτονομία που φυσιολογικά διαθέτει η συσκευή.


Διαβάστε περισσότερα στον ιστότοπο ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=23496&la=




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











378