Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: 1 στους 4 στην Κύπρο είναι υπερτασικός και 1 στους 3 δεν το γνωρίζει


Στην Κύπρο 1 στους 4 είναι υπερτασικός, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς 1 στους 2 παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την εξαγγελία της Εκστρατείας Διαφώτισης που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης και στέλνει το μήνυμα «Εσύ ξέρεις την πίεση σου;».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης Δρ. Φίλιππος Στυλιανού, μιλώντας για τη σημασία της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας της υπέρτασης, επεσήμανε ότι η υπέρταση χαρακτηρίζεται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς όπως εξήγησε δεν γίνεται αισθητή και δεν προκαλεί ενοχλήματα. Στην Κύπρο πρόσθεσε, τα στοιχεία καταδεικνύουν, ότι η νόσος προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού το 25% του κυπριακού πληθυσμού υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση και από αυτούς σημείωσε, ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζει την πίεση του. Παγκόσμια ανέφερε, μόνο το 15 - 20% των υπερτασικών ρυθμίζει την πίεση του. Η υπέρταση προειδοποίησε ο Δρ. Στυλιανού, εξελίσσεται σε επιδημία και ο κίνδυνος είναι εμφανής, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια. Σχολιάζοντας ο Δρ. Στυλιανού τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο οικογενειακό ιστορικό, στην παχυσαρκία, στην κατανάλωση αλατιού, στην ανθυγιεινή διατροφή, στην απουσία σωματικής άσκησης, στην κατάχρηση αλκοόλ, στο κάπνισμα, καθώς και στο σακχαρώδη διαβήτη και στις παθήσεις του θυρεοειδούς.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος έθεσε υπό την Αιγίδα του την Εκστρατεία Διαφώτισης, σε χαιρετισμό που ανέγνωσε η Ιατρικός Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Δρ. Μυρτώ Αζίνα, τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και τις προσπάθειες της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης για διαφώτιση του κοινού. Το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε, έχοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα αστικά και αγροτικά κέντρα υγείας, όπου γίνεται η αναγνώριση των υπερτασικών ατόμων, η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής και η παροχή οδηγιών για αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία καταδεικνύουν ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση. Ο αριθμός αυτός επεσήμανε, αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Η υπέρταση πρόσθεσε ο Δρ. Αγαθαγγέλου, είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας και υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς.

Ο Αντιπρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Μάριος Ιωαννίδης, προειδοποίησε ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ενηλίκων υποφέρει από υπέρταση και οι μισοί υπερτασικοί που δεν ρυθμίζουν ικανοποιητικά την αρτηριακή τους πίεση, θα πεθάνουν από κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, είτε έμφραγμα του μυοκαρδίου εξήγησε, είτε εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πρόβλημα πρόσθεσε, γίνεται εντονότερο καθώς, η υπέρταση δεν δίνει συχνά συμπτώματα αλλά «ύπουλα» καταστρέφει την καρδιά και τα αγγεία όλου του σώματος.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε χαιρετισμό που ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Κώστας Μαυρίδης, τόνισε ότι ο Δήμος Λευκωσίας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στηρίζει την Εκστρατεία Διαφώτισης, γιατί νοιάζεται για τους δημότες του, όπως και ευρύτερα για όλους τους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό πρόσθεσε, να στηρίξουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης για συνεχή ενημέρωση σε ευρύ κοινωνικό επίπεδο, ώστε να γνωρίζουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι τους παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προλαμβάνουν την υπέρταση.

Ο κ. Νίκος Χρηστίδης Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie που είναι ο Χορηγός όλων των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, τόνισε ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, στηρίζει και συμμετέχει και φέτος στην Εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προστασίας των πολιτών από αυτή τη σοβαρή και ύπουλη ασθένεια. Θα είμαστε ενεργά παρόντες, τόνισε ο κ. Χρηστίδης, σε όλες τις δράσεις και ενέργειες των ιατρών του τόπου μας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Ευαισθητοποίησης, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, από τις 16:00 έως τις 19:00, η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης αναλαμβάνει Εκστρατεία Διαφώτισης του κοινού με τη στήριξη της Medochemie, στα εμπορικά κέντρα The Mall of Cyprus στη Λευκωσία, My Mall Λεμεσού και Kings Avenue Mall στην Πάφο, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται από καρδιολόγους για τις επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία η υψηλή αρτηριακή πίεση και θα υποβάλλονται σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











276