Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης: Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου


Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση της Κοιλιοκάκης, επισημαίνει το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοιλιοκάκης, όπως έχει οριστεί η 16η Μαΐου.

Όπως αναφέρει, η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση πάθηση που πυροδοτείται από τη γλουτένη σε γενετικά προδιαθετιμένα άτομα. Η γλουτένη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη, προκαλεί σε αυτά τα άτομα καταστροφή των απορροφητικών λαχνών του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να μην μπορεί να απορροφήσει τις απαραίτητες για τη λειτουργία του ουσίες.

Αν και η κοιλιοκάκη θεωρείτο σχετικά σπάνια νόσος, τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη ευαίσθητων βιοδεικτών, δηλαδή των αντισωμάτων έναντι του ενδομυσίου και των αντισωμάτων έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης, και κυρίως με την γαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση με λήψη βιοψιών από το δωδεκαδάκτυλο, η συχνότητά της μπορεί να αγγίζει παγκόσμια ακόμα και το 1% του πληθυσμού.

Παρά ταύτα, λόγω της ποικιλομορφίας των συμπτωμάτων της, η διάγνωση κατά κύριο λόγο βασίζεται στην ισχυρή κλινική υποψία του γιατρού, που θα πρέπει να αξιολογήσει σε βρέφη και παιδιά τις έντονες γαστρεντερικές διαταραχές και την αναστολή ανάπτυξης ή/και απώλεια βάρους, στους δε ενήλικες την ανεξήγητη αναιμία, διάφορες νευροορμονικές και οστικές διαταραχές, το αίσθημα κόπωσης και συμπτώματα που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως «ευερέθιστο έντερο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











296