Παγκοσμία ημέρα κατά της υπέρτασης η 17η Μαΐου


Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης (World Hypertension League) ως μέρα ενημέρωσης τόσο για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση όσο και για την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της.

Η υπέρταση αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, αφού εξαιτίας της κινδυνεύουν κυρίως η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα νεφρά. Οι παράγοντες που δημιουργούν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιο άτομο υπέρταση είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, καθώς και η κληρονομικότητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπέρταση είναι σήμερα ένα αρκετά διαδεδομένο πρόβλημα, προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Ο αριθμός των ατόμων που θα πάσχει από υπέρταση αναμένεται να φτάσει τα 1,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025. Στην Κύπρο ένας στους τέσσερις συμπολίτες μας είναι υπερτασικός.

Με τον όρο «υπέρταση» περιγράφεται η αυξημένη πίεση που ασκείται στις αρτηρίες του σώματος. Επειδή η υπέρταση είναι ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή μπορεί να υπάρχει χωρίς να εκδηλώνεται με σαφείς ενδείξεις στον ασθενή (γι’ αυτό έχει ονομαστεί «σιωπηλός δολοφόνος»), είναι σημαντικό να γίνεται προληπτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο σε κάθε υγιή ενήλικα, και πιο συχνά σε άτομα που παρουσιάζουν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Γενικά, ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, είναι σημαντικός για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη, αλλά και η ορθή θεραπεία της υπέρτασης.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων, αλλά και την αλλαγή τρόπου ζωής με ενέργειες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σταθεροποίηση σε ένα υγιές σωματικό βάρος (απώλεια βάρους & συντήρηση), τη μείωση της πρόσληψης του αλατιού, τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τη διακοπή του καπνίσματος και την τακτική φυσική δραστηριότητα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά εμφανίζουν σημαντική μείωση στα επίπεδα πίεσης του αίματος σε σχέση με τα άτομα που δεν προβαίνουν σε αρκετή φυσική δραστηριότητα.

Η στενή συνεργασία ασθενών και ιατρών και η παροχή εκπαίδευσης στους ασθενείς και στις οικογένειες τους για τις συνέπειες της πάθησης, τους τρόπους παρακολούθηση της πίεσης από το σπίτι, και των προληπτικών μέτρων που μπορούν να λαμβάνονται συμβάλλει ώστε να ελαττώνεται ο κίνδυνος σε μακροχρόνια βάση και να αυξάνεται ο χρόνος και η ποιότητα ζωής του ατόμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











276