ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: «Οι νοσηλευτές δεν είναι τα εξιλαστήρια θύματα, ψάξτε αλλού»


Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ σε ανακοίνωσή της απαντά στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αναφορικά με τις θέσεις του για τα θέματα των νοσηλευτών:

«Mετά λύπης μας ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει πως έχουμε χάσει το μέτρο. Μίλησε για κατάργηση της κοινωνικής δικαιοσύνης όταν την ίδια ώρα η Πολιτεία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ομάδα της υγείας, τους νοσηλευτές, ως εργαζομένους δευτέρας διαλογής. Οι νοσηλευτές υπόκεινται σε άδικη και άνιση μεταχείριση από τον εργοδότη, το κράτος/πολιτεία, έναντι των άλλων εργαζομένων που κατέχουν τα ίδια ή τουλάχιστον ισότιμα επιστημονικά προσόντα.

»Τα τελευταία τρία χρόνια ο κυπριακός λαός βίωσε και βιώνει μια κατάσταση για την οποία δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικότερα οι νοσηλευτές. Ας ψάξουν αλλού να βρουν τους υπαίτιους και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι είτε του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι τα εξιλαστήρια θύματα.

»Οι κακές πρακτικές του παρελθόντος στις οποίες αναφέρεται ο κ. Νεοφύτου είναι κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι νοσηλευτές. Οι νοσηλευτές δεν ευθύνονται για τη φοροδιαφυγή, τις απάτες, για την κακή διαχείριση και την κατάρρευση των τραπεζών. Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να αυξήσουν το επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους προς όφελος του ασθενή.

»Μας κατηγορούν ότι είμαστε βολεμένοι και ζούμε στη μονιμότητα της θέσης που μας προσφέρει το κράτος. Οι νοσηλευτές έχουν προσφέρει περισσότερα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών με αποκοπές σε μισθούς, επιδόματα βάρδιας, παγοποιήσεις προσαυξήσεων και ΑΤΑ.

»Kύριε Νεοφύτου, να σας ενημερώσουμε ότι δεν είναι από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα έπρεπε οι νοσηλευτές να θεωρούνται εργαζόμενοι με πανεπιστημιακό διπλώματα αλλά από το 2011, και μετά την εξομοίωση των πτυχίων του Κλάδου της Νοσηλευτικής. Τότε, το κράτος είχε υποχρέωση να αρχίσει τις διαδικασίες για διόρθωση της αδικίας σε βάρος μας.

»Οι νοσηλευτές είναι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης και κατέχουν ισότιμο πανεπιστημιακό τίτλο με τους υπόλοιπους πτυχιούχους τετραετούς φοίτησης που προσλαμβάνονται στη δημόσια υπηρεσία αλλά με τη διαφορά ότι οι υπόλοιποι αναγνωρίζονται, αξιολογούνται και αμείβονται ως επιστημονικό προσωπικό σε αντίθεση με τους νοσηλευτές που κατατάσσονται στο λυκειακό και μεταλυκειακό προσωπικό.

»Και μια επισήμανση γι’ αποκατάσταση της αλήθειας. Δεν είμαστε στην κλίμακα Α4 αλλά στην Α5. Οι γιατροί με 12 χρόνια σπουδές εργάζονται στην Α11. Στην κλίμακα Α9 εργάζονται οι γιατροί χωρίς ειδικότητα με 6 χρόνια σπουδές. Οι υπόλοιποι επαγγελματίες που έχουν πανεπιστημιακό τίτλο εργάζονται στην κλίμακα Α8 π.χ. δάσκαλοι, γυμναστές, φυσικοί, χημικοί κλπ. Οι νοσηλευτές είναι οι μόνοι πτυχιούχοι που εργάζονται στην κλίμακα Α5.

»Εάν το πρόβλημα είναι στο γεγονός ότι θα αυξηθεί το κόστος των νοσηλευτηρίων, καθιστώντας τα μη ανταγωνιστικά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλυθεί πριν την αυτονόμηση.

»Η Νοσηλευτική είναι ένα αυτόνομο επιστημονικό επάγγελμα και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία. Δεν θα θέλαμε να απαντούμε στη λογική του κ. Νεοφύτου ο οποίος συγκρίνει κατηγορίες εργαζομένων που δεν είναι όμοιες μεταξύ τους, σε σχέση με την αμοιβή και την επιστημονικότητά τους.

»Ο κ. Νεοφύτου θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει αν αναγνωρίζει την επιστημονικότατα του επαγγέλματός μας και να ξεκαθαρίσει στους φοιτητές της Νοσηλευτικής και στις οικογένειές τους που επενδύουν για τις σπουδές των παιδιών τους εάν τα πτυχία του Κλάδου της Νοσηλευτικής των κυπριακών πανεπιστημίων αναγνωρίζονται με την κατάταξη των νοσηλευτών όχι σε μεταλυκειακό επίπεδο αλλά σε πανεπιστημιακό.

»Η Νοσηλευτική είναι διάρκειας 4 χρόνων και όχι 3 χρόνων όπως οι πλείστες επιστημονικές Σχολές και θα πρέπει να αναφερθεί πως όσοι φοιτούν στη Νοσηλευτική Σχολή του ΤΕΠΑΚ θα πρέπει να έχουν μια από τις ψηλότερες βαθμολογίες εισδοχής, ενώ οι Κλάδοι Σπουδών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν τα ψηλότερα δίδακτρα.

»Ο κ. Αβέρωφ θα έπρεπε να ευχαριστεί δημόσια τους νοσηλευτές για το έργο που επιτελούν μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια που είναι υποστελεχωμένα και που εξυπηρετούν το 80%- 85% του πληθυσμού μετά την κρίση και που έχουν πληρότητα κλινών 100% καθημερινά.

»Οι νοσηλευτές και οι υπόλοιπες ομάδες υγείας με υπερβάλλοντα ζήλο, φιλότιμο και αλτρουισμό, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και το κράτος σφυρίζει αδιάφορα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











231