ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ.: Έτσι πρέπει να αναθεωρηθούν οι μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και Μαιών


Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) χαιρετίζει την πρωτοβουλία της εξαγγελίας των προτεινόμενων προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία (ΔΥ), σημειώνοντας ότι η προσαρμογή της ΔΥ στα σύγχρονα δεδομένα αποτελεί αναγκαιότητα που απορρέει από τις απαιτήσεις των πολιτών. Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο υπάρχουν στοιχεία που ενδέχεται, σε κάποιο βαθμό, να αναβαθμίσουν τους μηχανισμούς της ΔΥ.

Ωστόσο, σημειώνει σε ανακοίνωση, η γενικότερη διαπίστωση του ΠΑΣΥΝΜ είναι ότι οι πρόνοιες του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνονται με ρεαλιστικό τρόπο στο ιδιαίτερο επαγγελματικό πλαίσιο των Νοσηλευτών και των Μαιών, ειδικότερα αυτές που αναφέρονται στη μισθοδοσία, την αξιολόγηση της απόδοσης και την προαγωγή των δημόσιων υπαλλήλων.

Σήμερα στην Κύπρο, αναφέρεται, το κύρος των επαγγελμάτων της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής, ανεξαρτήτως χώρου άσκησης (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα), διασφαλίζονται μέσα από την ξεκάθαρη νομική υπόσταση τους, όπως αυτή σε καθορίζεται, σε εθνικό επίπεδο, μέσα από τους Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμους 1988-2012, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, 2013/55/ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, προστίθεται, στην Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί αλματώδη και αξιοζήλευτα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής.

Σήμερα, αναφέρεται, οι ασκούντες αυτά τα επαγγέλματα στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κύπρος αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο μοντέλο και παράδειγμα προς μίμηση για τα εν λόγω επιτεύγματα στην εκπαίδευση και στην άσκηση της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, σημειώνεται, μέχρι σήμερα μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και Μαιών καθορίζονται και τυγχάνουν εξέλιξης στη βάση ενός προγενέστερου επιπέδου εκπαίδευσης, δηλαδή του διπλώματος διετούς και/ή τριετούς ανώτερης εκπαίδευσης.

Μέσα στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων στη ΔΥ, ο ΠΑΣΥΝΜ εισηγείται όπως οι μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και των Μαιών αναθεωρηθούν με γνώμονα τα υφιστάμενα και επαγγελματικά προσόντα, όπως αυτά έχουν καταστεί υποχρεωτικά από τους Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμους 1988-2012 και την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων 2013/55/ΕΕ (με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2016).

Ο ΠΑΣΥΝΜ προτείνει όπως οι μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και Μαιών αναθεωρηθούν ώστε να συνάδουν και να συγκεφαλαιώνουν: (α) την αξιολόγηση της εργασίας τους (τη σχετική σημασία της οργανωσιακής θέσης εργασίας, η οποία καθορίζει τη μισθοδοσία έναντι άλλων), (β) την περιγραφή της εργασίας (καθήκοντα και δραστηριότητες), και (γ) την προδιαγραφή της εργασίας της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής (προσόντα, γνώσεις και δεξιότητες). Μέσα στα πλαίσια της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης ο ΠΑΣΥΝΜ προτείνει και θεωρεί απαραίτητο τα επαγγέλματα της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής να συμπεριληφθούν στα επαγγέλματα με πανεπιστημιακά προσόντα.

Με αυτό τον τρόπο, προστίθεται, οι μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και Μαιών θα συνάδουν με την επιστημονικότητα τους και θα είναι συνυφασμένες με τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, καθώς και το είδος και το επίπεδο της προσφοράς τους προς τους πολίτες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











265