ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ και η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ ζητούν άμεση επίλυση των εργασιακών θεμάτων


Πριν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι) και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο) επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους όσον αφορά στην προτεινόμενη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Εμμένουν στη διατήρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων υπό την αιγίδα του κράτους και δηλώνουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία ενός οργανισμού δημοσίου δικαίου (ημικρατικών οργανισμών). Τα νοσηλευτήρια πρέπει να παραμείνουν κρατικά, προχωρώντας όμως σε μεταρρυθμίσεις για οικονομική και διοικητική αυτονόμηση.

Κοινή διαπίστωση και των δύο συντεχνιών είναι ότι, παρά τις εξαγγελίες για τη θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων πριν την αυτονόμηση, δεν έχει υλοποιηθεί δυστυχώς τίποτα απ’ όλα τα εξαγγελθέντα. Αντ’ αυτού τα νοσηλευτήρια αφήνονται να ολισθαίνουν και να βυθίζονται μέχρι τον τελικό καταποντισμό, με άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ασθενείς.

Η υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε ιατρικό και νοσηλευτικό ανθρώπινο δυναμικό συνεχίζει να υφίσταται, με συνεχή επιδείνωση λόγω του κύματος φυγής, και δυστυχώς δεν έχουν δοθεί ή τροχοδρομηθεί διεξοδικές λύσεις.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. και η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ δηλώνουν ότι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές είναι εφικτές εντός του υφιστάμενου πλαισίου της δημόσιας υπηρεσίας. Αυτές οι αλλαγές μπορούν και πρέπει άμεσα να προωθηθούν από την αρμόδια Αρχή, ήτοι τον Υπουργό Υγείας, και όχι με ορίζοντα την πολυαναμενόμενη αυτονόμηση.

Εάν ακολουθηθεί η τακτική της αναμονής μέχρι την αυτονόμηση και δεν επιλυθούν ουσιαστικά και άμεσα τα πολλαπλά και πολυσύνθετα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία, πιθανόν να είναι πολύ αργά, διότι δεν θα παραμείνει τίποτα για να αυτονομηθεί. Έχουμε την πολυτέλεια, όλοι μαζί, πολιτεία, λειτουργοί υγείας και ιδιαίτερα οι ασθενείς να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη οδό;

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση, κοινή θέση των συντεχνιών είναι ότι αυτό για να είναι ολοκληρωμένο, πρέπει να συνοδεύεται από λεπτομερείς κανονισμούς και άλλες πρόνοιες, που δυστυχώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκφράζουμε την έντονή μας δυσαρέσκεια για τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή και τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν θέση και άποψη όχι μόνο για τα εργασιακά ζητήματα.

Επίσης, ως επιστήμονες που εργάστηκαν σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη και στα άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των νοσηλευτηρίων. Θεωρούμε ότι το ζήτημα της συνεισφοράς των εργαζομένων στο Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι ζωτικής σημασίας το οποίο ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί, αλλά κατ’ ουδένα λόγο δεν πρέπει να παραμένει να αιωρείται στο κενό.

Καταλήγοντας, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών αναφέρουν ότι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή. Εάν διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται η κωλυσιεργία, η απροθυμία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης και θάρρους για επίλυση των εργασιακών θεμάτων, ήτοι ολοκλήρωση συμφωνημένων, κοινά αποδεκτών κανονισμών και όρων απασχόλησης στο νομοσχέδιο και η άμεση κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφισή τους, τα καθ’ ύλην αρμόδια συνδικαλιστικά Σώματα δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών τους.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η δημιουργία ενός φυσιολογικού και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων πρωτίστως προς όφελος των ασθενών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











315