ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι: Καταδικάζουμε τη δημιουργία «λαϊκών δικαστηρίων» που στήνονται ερήμην των ιατρών


Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι) αναφερόμενη σε δημοσιεύματα για δήθεν, όπως υποστηρίζει, λάθη, παραλείψεις και κακές συμπεριφορές εκ μέρους ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη δημιουργία «λαϊκών δικαστηρίων» που στήνονται ερήμην των ιατρών, χωρίς την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των περιστατικών που στοχοποιούν και θίγουν ανεπανόρθωτα την ανθρώπινη και επαγγελματική αξιοπρέπεια τους.

Η Συντεχνία προσθέτει ακόμη ότι «η προσέγγιση ότι για όλα φταίνε οι γιατροί μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους, δηλώνοντας ταυτόχρονα όμως ότι ουδείς αλάνθαστος».

Καλεί παράλληλα το Υπουργείο Υγείας όπως αναλαμβάνει τις ευθύνες του και διαδραματίζει τον ρόλο που του αναλογεί, μέσω τοποθετήσεων για τα σχετικά επίμαχα θέματα που αναδεικνύονται κατά περιόδους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι:

«Τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με δήθεν λάθη, παραλείψεις και κακές συμπεριφορές εκ μέρους ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, μας υποχρεώνουν να τοποθετηθούμε ως Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.

Οι ιατροί των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων δηλώνουν ευθαρσώς και κατηγορηματικά ότι δεν είναι ενάντια στην οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική από όπου και αν προέρχεται.

Μια καλοπροαίρετη κριτική όμως σκοπό έχει την ανάδειξη του προβλήματος, την άμεση και αποτελεσματική προώθηση λύσεων με ταυτόχρονη απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν και σε όποιο επίπεδο και αν ανάγονται. Αναγκαία προϋπόθεση βεβαίως, είναι η ενδελεχής και αμερόληπτη διερεύνηση.

Καταδικάζουμε όμως τη δημιουργία «λαϊκών δικαστηρίων» που στήνονται ερήμην των ιατρών, χωρίς την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των περιστατικών που στοχοποιούν και θίγουν ανεπανόρθωτα την ανθρώπινη και επαγγελματική αξιοπρέπεια τους.

Πολύ περισσότερο όμως είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε όπως επιδεικνύεται περισσότερη προσοχή σε πηχυαίους τίτλους που αναγράφονται οι οποίοι δύναται να έχουν ως αποτέλεσμα, την πρόκληση προβλημάτων στο επίπεδο της εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ των ασθενών, των ιατρών και των νοσηλευτηρίων – μια απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας.

Η προσέγγιση ότι για όλα φταίνε οι γιατροί μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, δηλώνοντας ταυτόχρονα όμως ότι ουδείς αλάνθαστος. Πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του θέματος πρέπει να είναι πιο σφαιρική.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να αναλογιστούμε, σε ποιες εργασιακές συνθήκες και περιβάλλον και με ποια μέσα καλούνται οι ιατροί να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες τους.

Οι ιατροί του δημοσίου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να υπερβάλλουν εαυτούς χάριν των ασθενών και θα αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Αυτό όμως μετά από σφαιρική διερεύνηση και ανάλυση που θα συμπεριλαμβάνει το εργασιακό περιβάλλον που τους παραχωρεί ο εργοδότης τους, για εξάσκηση ποιοτικής ιατρικής.

Παράλληλα καλούμε τον εργοδότη, δηλ. το Υπουργείο Υγείας όπως αναλαμβάνει τις ευθύνες του και διαδραματίζει τον ρόλο που του αναλογεί, μέσω τοποθετήσεων για τα σχετικά επίμαχα θέματα που αναδεικνύονται κατά περιόδους.

Η προσπάθεια που διαφαίνεται να καταβάλλεται από αρκετούς για μετάθεση της ευθύνης και των κακών εχόντων του συστήματος στους ιατρούς του δημοσίου και η μετατροπή τους σε εξιλαστήρια θύματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











290