ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι: Η υποστελέχωση έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται


Τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών πρέπει να δώσουν απαντήσεις στον ΠτΔ για τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας

Η υποστελέχωση, ο αριθμός περιστατικών που θα εξυπηρετούνται, τα τμήματα Πρώτων Βοηθειών και τα Κέντρα Υγείας, η εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για μείωση λιστών αναμονής, η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, οι υπερωρίες των ιατρών του δημοσίου και η ύπαρξη απαραίτητου εξοπλισμού στα κρατικά νοσηλευτήρια, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι) σε διάσκεψη τύπου.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι Σωτήρης Κούμας αναφέρθηκε και στο θέμα παραπλάνησης του ΠτΔ σε σχέση με τις ελλείψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο οποίος είπε: «Σίγουρα δεν είναι η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι που παραπλάνησε τον ΠτΔ για τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας. Βρίσκονται σε δύο επίπεδα οι απαντήσεις. Υπάρχει το Υπουργείο Υγείας που πρέπει να τοποθετήσει σωστά τους γιατρούς στα τμήματα. Άρα η πρώτη απάντηση πρέπει να δοθεί από εκεί και η δεύτερη απάντηση να δοθεί από το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείο Οικονομικών».

Σήμερα υπάρχει ανάγκη για 200 επιπλέον γιατρούς

Αναφερόμενος στο θέμα της υποστελέχωσης ο κ. Κούμας σημείωσε: «Η δομή είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται για χρόνια. Μη στελεχωμένα κλινικά τμήματα δεν μπορούν να αποδώσουν καθόλου. Η ιεραρχία και η ανάληψη ευθύνης σε κρατικά νοσηλευτήρια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να υπάρχει η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών που αναμένουμε. Πριν 3 χρόνια κλείσαμε συμφωνία, η οποία ζητούσε περίπου 140 γιατρούς, ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργούν βάσει σχεδιασμού. Δυστυχώς, μετά προέκυψε η οικονομική κρίση. Σήμερα υπάρχει ανάγκη για 200 γιατρούς, σύμφωνα με στοιχεία που δώσαμε τον Γεννάρη. Ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού χρειαζόμαστε εσπευσμένα 35-40 γιατρούς. Έτσι εξάγεται και το μέτρο που έχουμε ανακοινώσει ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετούνται. Οι γιατροί δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε εξουθενωτικούς ρυθμούς, καθώς μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται».

Για την στελέχωση των Τμημάτων των Πρώτων Βοηθειών, ο πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ πρόσθεσε: «Όλα τα τμήματα των πρώτων βοηθειών είναι στελεχωμένα με 3-4 γιατρούς λιγότερους. Τα τμήματα αυτά είναι η πρώτη επαφή του ασθενούς με το γιατρό. Όταν δεν μπορούν οι γιατροί να ανταποκριθούν σωστά λόγω υποστελέχωσης, προκύπτουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το σύστημα.

Επίσης αρκετά από τα Κέντρα Υγείας δεν είναι επανδρωμένα σωστά».

«‘Έχουμε αντιδράσει πάμπολλες φορές, γραπτώς και προφορικώς, για την υποστελέχωση των δημοσιών νοσηλευτηρίων γενικά, αλλά και για συγκεκριμένα τμήματα. Δυστυχώς η απάντηση που πήραμε είναι ότι ο αριθμός των γιατρών είναι ο ίδιος, δηλαδή 720 γιατροί. Εμείς ζητήσαμε να μας πουν που είναι τοποθετημένοι αυτοί οι 720 γιατροί και ακόμα δεν πήραμε απάντηση», συμπλήρωσε ο κ. Κούμας.

Στοχοποιήθηκαν οι γιατροί του δημοσίου για τη χρήση κάρτας ελέγχου

Για το θέμα της εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων για μείωση λιστών αναμονής ο πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι σημείωσε: «Ως ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι δεν είμαστε εναντίον να δοθεί η πρέπουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τους συμπολίτες μας. Ωστόσο αναμέναμε από την αρμόδια αρχή να εισηγηθεί κάποια μέτρα και να τα εφαρμόσει, ώστε να μην καταντήσουμε οι κυβερνητικοί ιατροί παραγωγοί λιστών αναμονής και οι διευθυντές κλινικών τμημάτων να μετατραπούν σε γραφειοκράτες. Βασικό μέλημά μας ήταν να παραμείνουν οι ασθενείς εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων, για να μη χαθεί η συνοχή που έχουν ως η ραχοκοκαλιά για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Επίσης τέθηκε το θέμα της χρήσης της κάρτας ηλεκτρονικού ελέγχου. Είναι πάγια θέση μας ότι δεχόμαστε τη χρήση της κάρτας για όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά ότι χρωστάμε θα το πληρώνουμε και το αντίθετο. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, αλλά από τον Δεκέμβριο κανένας δεν μας κάλεσε σε διάλογο. Αντίθετα βρήκαν 8 εκατομμύρια για παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, στοχοποιώντας τους γιατρούς του δημοσίου με το θέμα της κάρτας ελέγχου. Και να πούμε εδώ ότι η αντίδραση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ήταν σωστή».

Προηγείται η σωστή στελέχωση της αυτονόμησης

Σε σχέση με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ο πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι είπε: «Ως ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι έχουμε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Μας δόθηκε από τον νυν υπουργό Υγείας το προσχέδιο νομοσχέδιο για την αυτονόμηση και υποβάλαμε τις θέσεις μας. Πρέπει να γίνει ένας Οργανισμός εντός του Υπουργείου Υγείας και τα δημόσια νοσηλευτήρια να παραμείνουν κρατικά και όχι δημοσίου δικαίου, που είναι η βασική μας διαφορά. Ζητήσαμε επανειλημμένα λεπτομέρειες για το προσχέδιο. Αν δεν στελεχωθούν σωστά τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα αντέξουν μέχρι να γίνει η αυτονόμηση».

Αμοιβή για τον πραγματικό χρόνο εργασίας

Στη συνέχεια, ο κ. Κούμας αναφέρθηκε στις υπερωρίες των ιατρών, επισημαίνοντας: «Το λειτούργημα που επιτελούμε ως γιατροί πολλές φορές η εργοδοτική πλευρά το εκμεταλλεύεται. Δεν γίνεται να είμαστε η μόνη εργατική ομάδα που εργάζεται τόσες ώρες, αλλά πληρώνεται κατ’ αποκοπή. Στόχος μας είναι να πληρωνόμαστε πραγματικό χρόνο εργασίας. Γεγονός που έχει αντίκτυπο στη φυγή γιατρών από το δημόσιο και την έλλειψη ενδιαφέροντος από άλλους να εργοδοτηθούν στο δημόσιο».

Αναφορικά με την εκπαίδευση των γιατρών, ο κ. Κούμας τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει η εκπαίδευση των γιατρών. Κατανοούμε ότι έχουν γίνει περικοπές αλλά σε αυτό το θέμα έχει γίνει περικοπή 100%. Θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος, εάν αλλάξει η διαδικασία και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αρχίσει να υπολογίζει μόρια για εκπαίδευσης».

Τέλος σχετικά με την ύπαρξη απαραίτητου εξοπλισμού στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο πρόεδρος τηης ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι υπενθύμισε: «Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση για τις μελέτες ύπνου. Δεν έχει εγκριθεί ένα μικρό ποσό για να μπορέσουν οι συνάδελφοι του δημοσίου να κάνουν τις μελέτες αυτές. Να σημειωθεί ότι το μη εγκεκριμένο ποσό είναι μικρότερο από αυτό που θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα για όλα τα περιστατικά στη λίστα αναμονής. Έτσι είναι που χρησιμοποιούμε τον ιατρικό εξοπλισμό;».

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











372