ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι: : Άκρως προσβλητικές και απαράδεκτες οι κατηγορίες του υπουργού Υγείας


Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι) απαντά στην επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης προς τον πρόεδρο της Συντεχνίας Σωτήρη Κούμα, γύρω από το θέματα της υποσελέχωσης στα δημόσια νοσηλευτήρια.

* Οι κατηγορίες του Υπουργού ότι η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. συμπεριλαμβάνεται σε όσους δεν θέλουν να αλλάξουν τα κακώς έχοντα στον Κρατικό Τομέα της Υγείας είναι άκρως προσβλητικές και απαράδεκτες.

*Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών θέτει τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας:

  1. Κατά πόσο έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από το Υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένες γραπτές και περιεκτικές προτάσεις και θέσεις για τα θέματα υπό συζήτηση προς το άλλο συμβαλλόμενο μέρος;
  2. Κατά πόσον έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από τον ίδιο τον Υπουργό;

*Στόχος της ΠΑΣΥΚΙ δεν είναι η ανατροπή της αυτονόμησης και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

* Πρωταρχική θέση της ΠΑΣΥΚΙ ήταν, είναι και θα παραμείνει η ανάγκη αναδιοργάνωσης, αναδιάρθρωσης και ενδυνάμωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προ της αυτονόμησης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι:

«Η κοινοποίηση προς τα Μ.Μ.Ε. της επιστολής που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., πριν την λάβει ακόμα ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., καθώς επίσης και η δήθεν έκπληξη του ιδίου για τις αντιδράσεις της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. όσον αφορά την υποστελέχωση, δεν μπορούν να παραμείνουν ασχολίαστες από πλευράς της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών.

Οι κατηγορίες του Υπουργού ότι η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. συμπεριλαμβάνεται σε όσους δεν θέλουν να αλλάξουν τα κακώς έχοντα στον Κρατικό Τομέα της Υγείας είναι άκρως προσβλητικές και απαράδεκτες.

Διαφαίνεται και εντοπίζεται μια απροκάλυπτη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αυτή η τακτική δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή. Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στηρίζουμε μια ορθή αυτονόμηση και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αφού γίνουν όσα πρέπει στα κρατικά νοσηλευτήρια, δηλαδή η αναδιοργάνωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στο όποιο μοντέλο αυτονόμησης. Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά με το Υπουργείο Υγείας.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό, ότι το θέμα της βαρύτατης Υποστελέχωσης δεν εντάσσεται στο πλαίσιο καμίας Αυτονόμησης, κανενός Γε.Σ.Υ. και κακώς αποπροσανατολίζεται εντέχνως η κοινή γνώμη από πλευράς Υπουργείου Υγείας. Αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι η μη επίλυση του, προ της εφαρμογής της Αυτονόμησης θα αποτελέσει αναμφισβήτητα βόμβα στα θεμέλια της μεταρρύθμισης που θέλουμε να οικοδομήσουμε.

Με υποστελεχωμένα νοσηλευτήρια και αναρίθμητες σημαντικές ελλείψεις και παραλείψεις εκ μέρους του Υπουργείου, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, διότι ο Νεοσύστατος Οργανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα είναι ανταγωνιστικός ούτε και βιώσιμος και θα φέρει ως κληροδότημα τις αδυναμίες του παλιού συστήματος π.χ. έλλειψη προσωπικού, τεχνολογίας.

Χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να ενημερώσουν τους πολίτες, πόσοι ιατροί προσελήφθηκαν μετά την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι παραπλανήθηκε, πόσοι παραιτήθηκαν και γιατί!

Θα συμφωνήσουμε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να προσέρχονται καλόπιστα προκειμένου ένας διάλογος να είναι αποδοτικός και εποικοδομητικός, όμως για να συμβούν τα τελευταία, αναγκαίο και απαραίτητο στοιχείο είναι και η υποβολή γραπτών περιεκτικών και συγκεκριμένων εισηγήσεων και προτάσεων.

Συνεπώς, τίθενται τα ερώτημα:

  1. Κατά πόσο έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από το Υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένες γραπτές και περιεκτικές προτάσεις και θέσεις για τα θέματα υπό συζήτηση προς το άλλο συμβαλλόμενο μέρος;
  2. Κατά πόσον έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από τον ίδιο τον Υπουργό;

Η απάντηση και προς τα δύο ερωτήματα, δυστυχώς είναι αρνητική.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας «δεν θέλω να πιστέψω πως όλοι αυτοί που ισχυρίζονταν ότι το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ είναι η ανατροπή της Αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, είχαν πράγματι δίκαιο», μας αναγκάζει απλά και σταράτα να καλέσουμε τον Υπουργό Υγείας να παραθέσει συγκεκριμένα και απτά στοιχεία τα οποία στηρίζουν και αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες αβάσιμες και προσβλητικές κατηγορίες.

Είναι αναφαίρετο και συνταγματικά θεσμοθετημένο δικαίωμα και υποχρέωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, όπως και των μελών της, όχι μόνο να θέτουν ερωτήματα αλλά και να λαμβάνουν τις δέουσες περιεκτικές απαντήσεις, ιδιαίτερα για θέματα μείζονος σημασίας που άπτονται της διασφάλισης της βιωσιμότητας του Κρατικού Τομέα Υγείας γενικότερα και ιδιαίτερα των Κρατικών Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Λευκή επιταγή δεν μπορεί να δοθεί σε κανένα.

Επαναλαμβάνουμε ευθαρσώς προς κάθε κατεύθυνση και αποδέκτη, ότι στόχος της ΠΑΣΥΚΙ δεν είναι η ανατροπή της αυτονόμησης και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και σίγουρα δεν τοποθετούμαστε εναντίον της αυτονόμησης, ενός πολύ πλατιού ορισμού, που φυσιολογικά και εύλογα γεννά πολλά ερωτήματα στον τρόπο εφαρμογής του. Ούτε εναντίον ενός ΓΕΣΥ που θα διασφαλίζει την ισότητα και καθολικότητα στη πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική φροντίδα για τους συμπολίτες μας.

Πρωταρχική θέση της ΠΑΣΥΚΙ ήταν, είναι και θα παραμείνει η ανάγκη αναδιοργάνωσης, αναδιάρθρωσης και ενδυνάμωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προ της αυτονόμησης.

Ρωτάμε, αν το ίδιο το Υπουργείο Υγείας αποδέχεται την θέση αυτή ή συνειδητά προσπαθεί να μεταθέσει όλες τις ευθύνες και την ενδεχόμενη αποτυχία στον νεοσύστατο αυτονομημένο οργανισμό.

Η διαπίστωση ότι η Δημόσια Υγεία πάσχει, είναι κοινή συνειδητοποίηση και σίγουρα δεν είναι το αποτέλεσμα και οι ενέργειες της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. που το προκάλεσαν. Η δυσμενής κατάληξη και η παραμέληση της Δημόσιας Υγείας έχουν μάλλον να κάνουν με τις ενέργειες ή την απουσία ενεργειών από πλευράς της Πολιτείας, που επέτρεψε ή επιτρέπει την ταχεία επιδείνωση της, με την απουσία προώθησης και εφαρμογής ριζικών και άμεσων διορθωτικών μέτρων, που κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν συνέχεια και προέκταση στην επερχόμενη αυτονόμηση. Προτείναμε κατ’ επανάληψη πρακτικές λύσεις, άμεσα εφαρμόσιμες στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας, που θα αμβλύνουν τα τρέχοντα προβλήματα όμως ουδέποτε εισακουσθήκαμε.

Δεν μπορεί να συνεχισθεί το ίδιο τροπάρι μετάθεσης ευθυνών και επίλυσης των διαχρονικών και τρεχόντων προβλημάτων με την πανάκεια λύση της Αυτονόμησης!

Η εκούσια εγκατάλειψη των εργοδοτουμένων επαγγελματιών στην Δημόσια Υγεία, με αιτιολόγηση τα μετρά λιτότητας, έχουν επιφέρει κοινωνική και οικονομική απαξίωση, οι οποίες ωθούν τους επαγγελματίες υγείας προς μαζική αποχώρηση και φυγή, καθημερινά. Τις συνέπειες δυστυχώς τις βιώνουν καθημερινά οι Κύπριοι ασθενείς.

Καλούμε τον Υπουργό, αν πραγματικά επιδεικνύει ειλικρινές ενδιαφέρον για του πάσχοντες κυπρίους πολίτες να μεριμνήσει όπως όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας τυγχάνουν ίσης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και όχι μόνο οι προνομιούχοι.

Απαιτούμε από το κράτος να παρέχει το κοινωνικό αγαθό της υγείας σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες τους ως κράτος πρόνοιας και όχι ως κράτος κερδοφορίας.

Όπως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας αναφέρει στην επιστολή του, μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη, η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., είχε πολύωρη σύσκεψη με τον ίδιο για τα συγκεκριμένα θέματα και τέθηκε σχετικό χρονοδιάγραμμα και ωδικός χάρτης, το οποίο αναμένουμε να τιμήσει. Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. δεν έχει ανακαλέσει την συγκεκριμένη διευθέτηση.

Το Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. καθήκοντος, παρακολουθεί και θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενεργοποιήσει όλες τις νενομισμένες και νόμιμες διαδικασίες μέσω των σωμάτων της συντεχνίας μας.

Οι κυβερνητικοί ιατροί δεν θα παραμείνουν θιασώτες στην κατάρρευση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, αυτών που για χρόνια στήριξαν, οργάνωσαν και επέκτειναν για να απολαμβάνει σήμερα και να συνεχίσει να απολαμβάνει στο μέλλον ο κύπριος πολίτης, υπηρεσίες υγείας στο ελάχιστο εφάμιλλες των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών δεν θα επιτρέψει πότε την καταστροφή και την ερείπωση του οικοδομήματος της Δημόσιας Υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











316