Π.Φ.Σ.: Κίνδυνος για την επάρκεια των φαρμάκων και τις ποιοτικές θεραπευτικές επιλογές


Κίνδυνο σε ό,τι αφορά στην επάρκεια των φαρμάκων και στις ποιοτικές θεραπευτικές επιλογές για τον Κύπριο ασθενή, διαπιστώνει ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενόψει της νέας μείωσης των τιμών των φαρμάκων, ύψους 8,5%, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας την περασμένη Τετάρτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει πως «με την εξαγγελία για οριζόντιες μειώσεις της τάξεως του 8,5%, πάλι με μια πρωτόγνωρη διαδικασία κουρέματος των τιμών, κάτι που ποτέ ξανά δεν εφαρμόστηκε, ο ΠΦΣ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα προβλήματα που, ενδεχομένως θα προκύψουν στη διαθεσιμότητα φαρμάκων στην αγορά». «Η κάλυψη πίσω από προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της ΠΟΥ για επιτακτικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, μας γυρίζει πίσω στο 2005, όπου οι ίδιοι άνθρωποι, με τις ίδιες προτάσεις για μείωση των δαπανών, είχαν οδηγήσει την αγορά σε σοβαρότατες ελλείψεις φαρμάκων», υπογραμμίζει ο ΠΦΣ.

«Σεβόμενοι τον Κύπριο ασθενή και τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει, λόγω της οικονομικής κρίσης, και σεβόμενοι τη δέσμευση του Υπουργού να μας δοθούν τρεις μήνες για διαχείριση των αποθεμάτων μας, με κάθε επιφύλαξη όσον αφορά στην ορθή διαθεσιμότητα φαρμάκων στην αγορά του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρούσαμε στην εφαρμογή των νέων μειώσεων τιμών, με την προϋπόθεση ότι θα εξεταστούν και θα συμφωνηθούν μέτρα που έχουμε προτείνει στον Υπουργό, για διατήρηση του κύκλου εργασιών μας, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή μας, μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου: «Η φανερή προσπάθεια μείωσης των δαπανών της υγείας προ ΓΕΣΥ, με αλυσιδωτές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων(δύο φορές σε έξι μήνες), θέτει σήμερα πια, σε σοβαρό κίνδυνο, την επάρκεια των φαρμάκων και τις ποιοτικές θεραπευτικές επιλογές για τον Κύπριο ασθενή. Πριν από δύο μόνο μήνες, με την εφαρμογή, στις 12 Ιανουαρίου 2015, της επιλεκτικής επικαιροποίησης, με μόνο μειώσεις τιμών, οι φαρμακοποιοί ακόμη μετρούμε ζημιές και η αγορά δοκιμάζεται με ελλείψεις φαρμάκων.

Σήμερα, με την εξαγγελία για οριζόντιες μειώσεις της τάξεως του -8.5%, πάλι με μια πρωτόγνωρη διαδικασία κουρέματος των τιμών, κάτι που ποτέ ξανά δεν εφαρμόστηκε, ο ΠΦΣ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα προβλήματα που, ενδεχομένως θα προκύψουν στη διαθεσιμότητα φαρμάκων στην αγορά.

Ήδη, με δηλώσεις στα ΜΜΕ, τόσο η ΣΦΕΚ όσο και η ΚΕΦΕΑ, ως οι πλέον αρμόδιοι για τις εισαγωγές φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας. Με την επικείμενη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στα πλαίσια πάντα του σφαιρικού προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κλειδώσει ένα πακέτο χαμηλότερης δαπάνης-προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του προτεινόμενου ΓΕΣΥ και τη δημόσια υγεία, γενικότερα. Ο ΠΦΣ, είχε πολλές φορές εκφράσει, τόσο στις δημόσιες διαβουλεύσεις όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό της υγείας, αλλά και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής και σε συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο με τον οποίο αυτό επιχειρείται.

Η κάλυψη πίσω από προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της ΠΟΥ για επιτακτικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, μας γυρίζει πίσω στο 2005, όπου οι ίδιοι άνθρωποι, με τις ίδιες προτάσεις για μείωση των δαπανών, είχαν οδηγήσει την αγορά σε σοβαρότατες ελλείψεις φαρμάκων .

Οι φαρμακοποιοί, είμαστε πάντοτε υπέρμαχοι των μειώσεων των τιμών προς όφελος του Κύπριου πολίτη κατά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπου η ενοποιημένη αγορά ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα μπορέσει να συγκρατήσει τις ισορροπίες (επάρκεια, ποιότητα, πρόσβαση, επιλογή) στη φαρμακευτική αγορά, και παράλληλα θα διαφυλάξει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων, τα οποία σήμερα πραγματικά δοκιμάζονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που το κράτος-έμπορας τους ασκεί.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΠΦΣ την Τετάρτη, αφού συζητήθηκε διεξοδικά η νέα κατάσταση πραγμάτων, διαπιστώθηκε ότι για ακόμα μια φορά οι φαρμακοποιοί, που κανένα λόγο δεν έχουν στον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, καλούνται να υποστούν σοβαρές ζημιές από τις εξαγγελθείσες μειώσεις.

Σεβόμενοι τον Κύπριο ασθενή και τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει, λόγω της οικονομικής κρίσης και σεβόμενοι τη δέσμευση του Υπουργού να μας δοθούν τρεις μήνες για διαχείριση των αποθεμάτων μας, με κάθε επιφύλαξη όσον αφορά στην ορθή διαθεσιμότητα φαρμάκων στην αγορά του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρούσαμε στην εφαρμογή των νέων μειώσεων τιμών, με την προϋπόθεση ότι θα εξεταστούν και θα συμφωνηθούν μέτρα που έχουμε προτείνει στον Υπουργό, για διατήρηση του κύκλου εργασιών μας, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή μας, μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ».

Διαβάστε εδώ: ΚΕΦΕΑ: Κίνδυνος απόσυρσης φαρμακευτικών προϊόντων




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











357