Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τις Φαρμακευτικές σε αίτημα για φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση


Αναπάντητο από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες παραμένει από τον περασμένο Μάιο, αίτημα που τους υποβλήθηκε για χορήγηση μέσω των κρατικών υπηρεσιών, φαρμάκου για θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Το αίτημα υποβλήθηκε από τους γιατρούς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και αφορά στο μονοκλωνικό αντίσωμα alemtuzumab, με την εμπορική επωνυμία lemtrada.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ygeia-News ο διευθυντής της Γ’ Νευρολογικής Κλινικής του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου Δρ. Μάριος Παντζαρής, το συγκεκριμένο φάρμακο θεωρείται στον χώρο της θεραπείας της σκλήρυνσης ως θεραπεία τρίτης γραμμής, παραχωρείται δηλαδή μετά από αποτυχία όλων των υπολοίπων φαρμάκων.

Στη Κύπρο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται η χορήγηση αυτού του φαρμάκου, και γίνεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής σε ασθενή ηλικίας 38 ετών, η οποία έχει δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, τα οποία έχουν αποτύχει και δεν σταματούν τις υποτροπές της νόσου. «Αυτό το φάρμακο, το οποίο είναι πανάκριβο, παρά το γεγονός ότι έχουμε ζητήσει από τον περασμένο Μάιο να χορηγηθεί μέσω των κρατικών υπηρεσιών εφόσον η ασθενής είναι δικαιούχος, δεν είχαμε καμία απάντηση, και έτσι λήφθηκε η απόφαση από την ίδια την ασθενή να το αγοράσει ιδιωτικά», σημείωσε ο Δρ. Παντζαρής. «Υπολογίζεται», επισήμανε, «ότι η συνολική θεραπεία στοιχίζει γύρω στις 40 με 45 χιλιάδες ευρώ. Αλλά είναι το τελευταίο όπλο που είχε να δοκιμάσει η συγκεκριμένη ασθενής, γι’ αυτό αποφάσισε από μόνη της να το αγοράσει, εφόσον δεν είχαμε καμία απάντηση από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες».

Αναλυτικά η δήλωση του Δρος Μάριου Παντζαρή στο Ygeia-News: «Πρόκειται για ένα καινούργιο φάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Είναι ένα καινούργιο μονοκλωνικό αντίσωμα και ονομάζεται alemtuzumab. Το εμπορικό του όνομα είναι lemtrada και είναι φάρμακο το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια για πέντε συνεχόμενες ημέρες, ενώ ο ασθενής επαναλαμβάνει μετά από ένα χρόνο άλλες τρεις δόσεις σε τρεις συνεχόμενες μέρες ενδοφλέβια. Είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό φάρμακο και τα στοιχεία που έχουμε αναφέρουν πως περίπου στην τετραετία από αυτές τις δύο χορηγήσεις που γίνονται με ένα χρόνο διαφορά, γύρω στο 70% των ασθενών παραμένουν χωρίς υποτροπές, δηλαδή χωρίς κρίσεις και χωρίς καινούργιες εστίες στη μαγνητική τομογραφία. Είναι ένα φάρμακο αρκετά αποτελεσματικό, με κάποιες παρενέργειες όμως, για τις οποίες έχουμε κάποιες ιδιαίτερες ανησυχίες. Οι παρενέργειες, που μπορούν βεβαίως να ελέγχονται συστηματικά από εμάς, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του θυρεοειδή, που είναι οι πιο συχνές, ή παρενέργειες πιο σπάνιες, που μπορεί να έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των νεφρών, τα αιμοπετάλια, θρομβώσεις κλπ. Αποτέλεσμα των παρενεργειών αυτών είναι να έχουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία ως τελευταία επιλογή, δηλαδή μετά από αποτυχία των υπόλοιπων υφιστάμενων φαρμάκων. Ουσιαστικά, θεωρείται στο χώρο της θεραπείας της σκλήρυνσης ως θεραπεία τρίτης γραμμής, δηλαδή μετά από αποτυχία όλων των υπολοίπων φαρμάκων. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται η χορήγηση αυτού του φαρμάκου στην Κύπρο και γίνεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής σε μια ασθενή ηλικίας 38 ετών, η οποία έχει δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, τα οποία έχουν αποτύχει καθώς δεν σταματούν τις κρίσεις, τις υποτροπές της νόσου. Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το φάρμακο, το οποίο είναι πανάκριβο, παρά το γεγονός ότι το έχουμε ζητήσει εδώ και περίπου δύο μήνες, από τον περασμένο Μάιο, για να χορηγηθεί μέσω των κρατικών υπηρεσιών εφόσον η ασθενής είναι δικαιούχος, δεν είχαμε καμία απάντηση και λήφθηκε η απόφαση από την ίδια την ασθενή να το αγοράσει ιδιωτικά. Υπολογίζεται ότι η συνολική θεραπεία στοιχίζει γύρω στις 40 με 45 χιλιάδες ευρώ. Αλλά είναι το τελευταίο όπλο που είχε να δοκιμάσει η συγκεκριμένη ασθενής, γι’ αυτό αποφάσισε από μόνη της να το αγοράσει, εφόσον δεν είχαμε καμία απάντηση από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. Στην Κύπρο, αντιπρόσωπος του φαρμάκου είναι η εταιρεία NovaGem Cyprus».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











462