Θωμάς Αντωνίου: Το ΓεΣΥ λειτουργεί κανονικά


«Η ένταξη των προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ ήταν ο θεμέλιος λίθος κατά την έναρξη του Συστήματος»

«Συμπληρώνονται σύντομα οι πρώτοι έξι μήνες λειτουργίας της Πρώτης φάσης του ΓεΣΥ και μπορώ να δηλώσω ότι το ΓεΣΥ  λειτουργεί κανονικά, με την συντριπτική πλειοψηφία  των δικαιούχων και παροχέων να εκφράζουν ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο ΟΑΥ είναι προσηλωμένος στην αποστολή του που είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της Β φάσης, ενώ ταυτόχρονά και επί καθημερινής βάσης, εργάζεται εντατικά για τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην λειτουργία της πρώτης φάσης, πάντα σε συνεργασία με τους δικαιούχους, τους παροχείς, και όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη».

Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης  Υγείας Θωμάς Αντωνίου μιλώντας στο σημερινό συνεδριο για το ΓεΣΥ

Συνεχίζοντας ο κ Αντωνίου ανέφερε:
«Επιτρέψετε μου καταρχήν να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους εμπειρογνώμονες του τομέα της υγείας που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του ΟΑΥ και βρίσκονται σήμερα εδώ για να μοιραστούν μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες τους σε θέματα του θεσμού του ΠΙ και γενικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στοιχεία που αποτελούν τον κύριο πυλώνα στο Σύστημα υγείας της Κύπρου. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό και τους συνεργάτες του ΟΑΥ, οι οποίοι εργάστηκαν με επιμέλεια για την διοργάνωση ενός τόσο σημαδιακού συνεδρίου. 

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την εδώ παρουσία των ιατρών, και ειδικά των προσωπικών ιατρών του ΓεΣΥ, που έμπρακτα πλέον πορεύονται μαζί μας στην πορεία για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η ένταξη των προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ ήταν ο θεμέλιος λίθος κατά την έναρξη του Συστήματος, και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην σχετικά ομαλή λειτουργία του κατά τους πρώτους κρίσιμους μήνες ζωής του.

Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) λειτούργησε την 1η Ιουνίου 2019 με την παροχή  εξωνοσοκομειακής φροντίδας καλύπτοντας υπηρεσίες από προσωπικούς ιατρούς, ειδικούς ιατρούς, φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις. Η εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί μια τεράστια και πολυδιάστατη μεταρρύθμιση στον νευραλγικό τομέα της υγείας εφόσον άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο πρόσβασης και παροχής των υπηρεσιών υγείας για ολόκληρο τον πληθυσμό. 

Παράλληλα, η εφαρμογή του ΓεΣΥ σήμανε και την έναρξη της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο, εφόσον όλες οι διεργασίες στα πλαίσια του ΓεΣΥ, τόσο από τους δικαιούχους όσο και από τους παροχείς, γίνονται πια ηλεκτρονικά. Από αυτή την άποψη, η Κύπρος γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκής Ένωσής που εφαρμόζει, εξ αρχής, ολοκληρωμένα μηχανογραφημένο Σύστημα Υγείας.

 

Συμπληρώνονται σύντομα οι πρώτοι έξι μήνες λειτουργίας της Πρώτης φάσης του ΓεΣΥ και μπορώ να δηλώσω ότι το ΓεΣΥ  λειτουργεί κανονικά, με την συντριπτική πλειοψηφία  των δικαιούχων και παροχέων να εκφράζουν ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο ΟΑΥ είναι προσηλωμένος στην αποστολή του που είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της Β φάσης, ενώ ταυτόχρονά και επιώ καθημερινής βάσης, εργάζεται εντατικά για τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην λειτουργία της πρώτης φάσης, πάντα σε συνεργασία με τους δικαιούχους, τους παροχείς, και όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη.

 

Ενδεικτικό του βαθμού στον οποίο, οι πολίτες άλλα και οι παροχείς υπηρεσιών υγείας του τόπου, έχουν αποδεχτεί και αγκαλιάσει την ιδέα του ΓεΣΥ, αποτελούν οι αριθμοί που έχουμε στη διάθεση μας για τη συμμετοχή στο Σύστημα. Μέχρι σήμερα, οι εγγραφές στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ έχουν ξεπεράσει τις 720.000. Στο Σύστημα συμμετέχουν 447 ΠΙ για ενήλικες και 168 ΠΙ για παιδία, ενώ υπάρχει συνεχής ροή εγγραφής ειδικών ιατρών στο ΓεΣΥ. Χαρακτηριστικά, το ΓεΣΥ ξεκίνησε με 50 ειδικούς ιατρούς τον Ιούνιο ενώ σήμερα αριθμούν πέραν των 1150. 

Ο κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου περιελάβανε 1.050 φάρμακα και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί άλλα περίπου 230 για σταδιακή ένταξη στον κατάλογο. Αξιοσημείωτα, ο κύκλος εργασιών του ΓεΣΥ, από την έναρξη του μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει περί τις 969,000 επισκέψεις σε ΠΙ, 1,070,000 παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις, 690,000 επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς και 807,000 συνταγές για φάρμακα. Ο ΟΑΥ δέχεται πέραν των 20,000 απαιτήσεων (claims) ανα ημέρα.

 

Στόχος του σημερινού συνεδρίου είναι η προώθηση της έννοιας της πρωτοβάθμιας ως μιας από τις βέλτιστες πρακτικές που υιοθετήθηκαν από το ΓεΣΥ της Κύπρου, καθώς και η ενδυνάμωσή της συνεργασίας του ΟΑΥ με τον ιατρικό κόσμο, μέσω της παροχής πληροφοριών για τις εμπειρίες άλλων χωρών και της ανταλλαγής απόψεων για θέματα της πρακτικής και εφαρμογής της σε επιτυχημένα συστήματα υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











867