Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Υπ. Υγείας και φορείς των ιδιωτών ιατρών


Υπ. Υγείας: Και εμείς οι ίδιοι προτρέπαμε την ιατρική κοινότητα ως βασικό πυλώνα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, να έρθουν να μπουν σε διάλογο με τον ΟΑΥ 

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα συνάντηση ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), κατά την οποία συζητήθηκαν οι εισηγήσεις που κατέθεσαν οι φορείς των ιδιωτών ιατρών επί του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας αναφέρε ότι η συνάντηση διεξήχθηκε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των διαφόρων οργανώσεων των γιατρών. «Το διά ταύτα είναι ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία -και το τόνισε ο Πρόεδρος- όπως μπουν σε μια διαβούλευση, και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι με όλους τους ενδιαφερόμενους. Ενδιαφερόμενος είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Και η κατάληξη είναι ότι θα μπουν σε άμεσο διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, με στόχο εκεί και όπου βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας μπορεί να βελτιωθεί ή έχουν εισηγήσεις για βελτίωση να προχωρήσουν τάχιστα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφέστατος ότι υπάρχει νομοθεσία, οφείλουμε να τηρήσουμε τη νομοθεσία και ο διάλογος που θα διεξαχθεί και πρέπει να είναι εντατικός με τον ΟΑΥ, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Οργανισμός να εφαρμόσει το ΓεΣΥ και όχι οποιοσδήποτε άλλος -άκουσα και τις δηλώσεις πριν ότι θα μπουν σε διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς. Ένας είναι ο αρμόδιος φορέας και αυτός είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και αυτό τονίστηκε και στη συνάντηση και θέλω να το ξεκαθαρίσω προς αποφυγήν οποιωνδήποτε παρερμηνειών ή παρεξηγήσεων», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου χαιρέτισε τη στάση των γιατρό για έναρξη διαλόγου, σημειώνοντας πως η διεξαγωγή διαβούλευσης είναι κάτι για το οποίο «και εμείς οι ίδιοι προτρέπαμε την ιατρική κοινότητα ως βασικό πυλώνα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, να έρθουν να μπουν σε διάλογο με τον ΟΑΥ και χαίρομαι που επιτέλους έστω και τώρα έχει παρθεί η απόφαση όπως ξεκινήσει εντατικός διάλογος με τον ΟΑΥ για βελτίωση των υφιστάμενων σχεδιασμών εκεί και όπου μπορεί να επέλθει βελτίωση».

Κληθείς, στη συνέχεια, να πει εάν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του διαλόγου, ο κ. Υπουργός είπε πως η έναρξη και ο ρυθμός πραγματοποίησης τους διαλόγου εξαρτάται από τους φορείς των ιατρών και τον ΟΑΥ. «Οι πόρτες του ΟΑΥ εδώ και μήνες είναι ορθάνοιχτες με οποιονδήποτε επιθυμεί να συζητήσει μαζί του. Απλώς δεν υπήρχε αυτή η πρόθεση μέχρι σήμερα δυστυχώς. Οι ίδιοι είχαν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα και η επόμενη μου κίνηση θα είναι να ενημερώσω τον ΟΑΥ όπως αποστείλει άμεσα επιστολή σε όλους τους ενδιαφερόμενους που ήρθαν σήμερα για να συζητήσουν τάχιστα τα διάφορα θέματα για να προκύψει εκεί και όπου μπορεί να προκύψει βελτίωση στο υφιστάμενο Σχέδιο Υγείας. Ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας δεν παύουν να προχωρούμε με τους σχεδιασμούς μας διότι όπως γνωρίζετε έχουμε να κάνουμε και με την υγεία του κόσμου. Το Σχέδιο ξεκίνησε και προχωρεί, οι σχεδιασμοί χρονικά του ΟΑΥ δεν διαφοροποιούνται. Εάν μέσω του διαλόγου προκύψει βελτίωση, θα υιοθετηθεί και θα προχωρήσουμε», είπε.

Σε ερώτηση εάν η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ιατρών και ΟΑΥ ή εάν το Υπουργείο Υγείας θα έχει συμμετοχή, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι το Υπουργείο θα εμπλακεί εάν του ζητηθεί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αρμόδιος για τη διαβούλευση είναι ο ΟΑΥ. «Ο ΟΑΥ είναι εκείνος που επιζητούσε τον διάλογο και για ακόμα μια φορά χαίρομαι για αυτή την αλλαγή στάσης της ηγεσίας των γιατρών, αν και οφείλω να παρατηρήσω ότι τους τελευταίους μήνες αρκετοί έχουν προσέλθει στον διάλογο και έχουν δημιουργηθεί και διάφορες άλλες ομάδες, όπως είναι ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ήδη ομάδες εργασίας και διαβουλεύονται με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εδώ και δύο μήνες και έχουν έρθει και με συγκεκριμένες εισηγήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν υιοθετηθεί, και έχουν φέρει τους προβληματισμούς τους και τα προβλήματα για βελτίωση του Σχεδίου Υγείας. Άρα, η επιπλέον αυτή προσπάθεια από τον ΠΙΣ και τον ΠΑΣΙΝ μόνο θα βελτιώσει το Σχέδιο Υγείας», είπε τέλος ο Υπουργός Υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











764