Γνώσια Αχνιώτη: Κατά 63% μεγαλύτερη η ποσότητα εμβολίων από πέρσι


Η συνολική ποσότητα εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης που θα παραληφθεί για εμβολιασμό των δικαιούχων δωρεάν εμβολιασμού ανέρχεται στις 135.000 και η ποσότητα αυτή είναι κατά 63% μεγαλύτερη από την ποσότητα εμβολίων που χρησιμοποιήθηκε πέρσι, όταν είχαν παραληφθεί συνολικά 88.000 εμβόλια εκ των οποίων τα 5.000 δεν είχαν ζητηθεί, είπε στο ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Λειτουργός, Υπεύθυνη Ομάδας Φαρμάκων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Γνώσια Αχνιώτη.

Σημείωσε ότι οι παραγγελίες εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης έγιναν έγκαιρα από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού στην οποία συμμετέχουν πολλοί φορείς. Λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης, δεν υπήρχε η δυνατότητα παράδοσης όλης της ποσότητας εμβολίων σε μία παράδοση και ως εκ τούτου η παράδοση των εμβολίων γίνεται τμηματικά, εξήγησε.

Οι Προσωπικοί Ιατροί, ανέφερε, έχουν ήδη λάβει την πρώτη τμηματική παράδοση, ενώ θα ακολουθήσει μια μικρή τμηματική παράδοση εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, μια μεγάλη τμηματική παράδοση περί τα μέσα Νοεμβρίου και μία ακόμα μικρή τμηματική παράδοση περί τα τέλη Νοεμβρίου. Τα εμβόλια κατανέμονται στους Προσωπικούς Ιατρούς κατ΄ αναλογία του αριθμού δικαιούχων του κάθε Προσωπικού Ιατρού. 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, οι Προσωπικοί Ιατροί, κατόπιν σύστασης του Υπουργείου Υγείας, προβαίνουν σε ιεράρχηση της ανάγκης εμβολιασμού των δικαιούχων δωρεάν εμβολιασμού. Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες με σοβαρές παθήσεις και συννοσηρότητες.

Δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού με κριτήριο την ηλικία (παιδιά κάτω των 15 ετών και ενήλικες άνω των 65 ετών) που δεν παρουσιάζουν επιπλέον συννοσηρότητες μπορούν να εμβολιαστούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες (πχ κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωικής παραγωγής). Σημειώνεται ότι οι διαμένοντες με ευπαθείς ομάδες δεν είναι δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού.

Η κ. Αχνιώτη είπε ότι ο Οργανισμός και το Υπουργείο Υγείας καλούν το κοινό να επιδείξει υπομονή και κατανόηση με πρωταρχικό στόχο τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με σοβαρά νοσήματα.
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1434