ΓεΣΥ: Αισιοδοξία για θετική εξέλιξη στον διάλογο ΟΑΥ, ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ τις επόμενες εβδομάδες


ΚΥΠΕ Το πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων ενόψει της δεύτερης φάσης της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας τον Ιούνιο του 2020 έχει ήδη καθοριστεί και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο του διαλόγου έχει ήδη καθοριστεί από την  περασμένη Παρασκευή, κατά την πρώτη συνάντηση του νέου κύκλου διαβουλεύσεων όλων των εμπλεκομένων, με σκοπό την προετοιμασία της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ και σε αυτό περιλαμβάνονται οι βασικές αρχές και τα ποσοστά σε σχέση με τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά και των γιατρών.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς του, ο ΟΑΥ κινείται σε συγκεκριμένες  παραμέτρους και πιο συγκεκριμένα οι αμοιβές που θα προταθούν θα αντανακλούν τις σημερινές τιμές μειωμένες κατά περίπου 15%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για να διορθωθούν σημαντικές στρεβλώσεις του υφιστάμενου συστήματος, δηλαδή να υπάρξουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μειώσεις τιμών πέραν πέρα του 15%, όταν όπως αναφέρθηκε, οι σημερινές χρεώσεις δεν δικαιολογούνται σε τόσο ψηλά επίπεδα.

Σε σχέση με τα νοσηλευτήρια που επιθυμούν να συμβληθούν θα ισχύσει μια ενιαία τιμή μονάδας. Ωστόσο, διαφοροποιημένη τιμή μονάδας θα ισχύει μόνο σε όσα νοσηλευτήρια είναι διεθνώς διαπιστευμένα στον τομέα παροχής των ιατρικών υπηρεσιών τους (ISQUA).

Η μονάδα τιμής σε τέτοια περίπτωση θα είναι 5% με 10% υψηλότερη από την κανονική αμοιβή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΟΑΥ, ανάλογα με τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, θα επιδείξει ευελιξία όσον αφορά τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν στο βαθμό, ωστόσο, που δεν θα αλλοιώνουν τις βασικές αρχές.
 
Σύντομα η νέα αναβάθμιση του λογισμικού
Εξάλλου, αναμένεται ότι ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σύντομα σε νέα αναβάθμιση του λογισμικού του ΓεΣΥ. Με την νέα αναβάθμιση αναμένεται ότι θα επιλυθεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν οι ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ, οι οποίοι δεν μπορούσαν να παραπέμψουν τους ασθενείς στους σε γιατρό άλλης ειδικότητας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σύντομα το πρόβλημα αυτό θα λυθεί και οι ειδικοί γιατροί, όπως ορίζει ο νόμος, θα έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν παραπεμπτικό για γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, χωρίς να υποχρεώνεται ο δικαιούχος να επιστρέφει στον προσωπικό του γιατρό. 

Αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν πέραν των 40 αλλαγών και προγραμματίζονται άλλες 20 και πλέον προς διευκόλυνση του έργου των παροχέων, με τις αναβαθμίσεις να είναι συνεχείς μετά και από υποδείξεις που εντοπίζουν οι ίδιοι οι πάροχοι. 

Μέχρι σήμερα στο ΓεΣΥ έχουν συμβληθεί 1.448 γιατροί

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, μέχρι σήμερα στο ΓεΣΥ έχουν συμβληθεί 1.448 γιατροί στην πλειοψηφία τους ιδιώτες (791). Από αυτούς 400 είναι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 133 παιδίατροι και 915 ειδικοί ιατροί.

Να σημειωθεί ότι απομένουν 125 περίπου ειδικοί ιατροί του δημοσίου ΟΚΥπΥ που σήμερα απασχολούνται σε ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες, οι οποίοι αναμένεται να ενταχθούν τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, στο ΓεΣΥ έχουν εγγραφεί 523 φαρμακεία και 132 κλινικά εργαστήρια.

Στο μεταξύ, τα έσοδα από τις εισφορές για την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 ανέρχονται στα 164,3 εκ. Σημειώνεται, ότι τα έσοδα με βάση τη μελέτη Mercer για την ίδια περίοδο υπολογίζονται στα 156,2 εκ.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί πέραν των 725.000 δικαιούχων, Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Κύπρο.

Η ροή εγγραφής ειδικών ιατρών στο ΓεΣΥ είναι συνεχής, αφού το ΓεΣΥ ξεκίνησε με 50 ιδιώτες ειδικούς γιατρούς, με στόχο εντός Σεπτεμβρίου να φτάσουν τους 200, ενώ σήμερα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ 407 ειδικοί γιατροί.

Φάρμακα
Ο κατάλογος των φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου περιελάβανε 1,050 φάρμακα και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 225, τα οποία δεν είχαν περιληφθεί στον αρχικό κατάλογο.

Αναμένεται η ανταπόκριση των εισαγωγέων, ώστε να περιληφθούν και αυτά στον κατάλογο.

Ελλείψεις φαρμάκων

Επίσης, αναμένεται ότι εντός του μήνα το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων θα μειωθεί εφόσον οι αντιπρόσωποι /κατασκευαστές φαρμάκων θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν την αγορά με αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











629