Έφη Καμίτση: Αλλάζει από 1η Ιουνίου ο τρόπος αμοιβής των ΠΙ του ΓεΣΥ


Οι προσωπικοί ιατροί θα αμείβονται πλέον και στη βάση κάποιων άλλων παροχών, όπως η κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών και οι υπηρεσίες εφημερίας, ωστόσο ....

Αλλάζει από 1η Ιουνίου ο τρόπος αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών και παιδίατρων του ΓεΣΥ, οι οποίοι πλέον δεν θα πληρώνονται μόνο κατά κεφαλήν, αλλά ένα ποσοστό της αμοιβής τους θα υπολογίζεται από την παροχή άλλων υπηρεσιών, στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση.

Σύμφωνα με την ίδια, οι προσωπικοί ιατροί θα αμείβονται πλέον και στη βάση κάποιων άλλων παροχών, όπως η κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών και οι υπηρεσίες εφημερίας, ωστόσο, σημείωσε πως η αμοιβή τους θα έχει να κάνει πλέον και με τη «συμπεριφορά» τους, στο πλαίσιο της έκδοσης παραπεμπτικών ασθενών στους ειδικούς γιατρούς, καθώς και της έκδοσης παραπεμπτικών για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε σχέση με τους παιδιάτρους, οι αμοιβές τους πλέον, εκτός από κατά κεφαλήν, θα υπολογίζονται, μεταξύ άλλων, στη βάση της κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών, στις υπηρεσίες εφημερίας και στην παρουσία σε τοκετό.

Ωστόσο, η κ. Καμίτση σημείωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος, με τον οποίο θα διενεργούνται οι αμοιβές, για να προσθέσει ότι ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείσα για τον έλεγχο που διενεργεί ο ΟΑΥ σε σχέση με τις πράξεις και απαιτήσεις που καταχωρούνται από τους γιατρούς στο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ, η κ. Καμίτση ανέφερε ότι ο έλεγχος αφορά κυρίως τη «συμπεριφορά» των προσωπικών ιατρών, αναφορικά με την έκδοση παραπεμπτικών, για να προσθέσει πως ο έλεγχος αυτός διεξάγεται από πέρσι σε συνεχή βάση.

Η κ. Καμίτση επισήμανε ότι η «συμπεριφορά» ιατρών στην έκδοση παραπεμπτικών θα συνδεθεί και με το κομμάτι της αποζημίωσής τους, για να συμπληρώσει πως ένα μέρος της αμοιβής τους θα εξαρτάται από τη «συμπεριφορά» τους σε αυτό το κομμάτι.

Σταθεροποιηθήκαν οι παραπομπές

Σε ερώτηση αν τα ποσοστά αδικαιολόγητων παραπομπών ασθενών παραμένουν ψηλά, η κ. Καμίτση ανέφερε πως οι παραπομπές ασθενών έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο, σημείωσε ότι σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης «το ποσοστό στην Κύπρο παραμένει υψηλό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με τη σύνδεση του με την αμοιβή, για να προσθέσει ότι θα μπουν πρωτόκολλα, οδηγίες έκδοσης παραπεμπτικών, θα καλλιεργηθεί η κουλτούρα και η ενημέρωση των πολιτών, ενώ θα γίνει και εκπαίδευση των προσωπικών ιατρών, ώστε να βοηθηθεί ο θεσμός.

Κληθείσα να αναφέρει αν έχουν ανασταλεί συμβάσεις, λόγω της «συμπεριφοράς» γιατρών σε σχέση με τα παραπεμπτικά, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ απάντησε αρνητικά, για να σημειώσει πως ο Οργανισμός επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο θέμα της ποιότητας και της κατάχρησης με πιο έντονους ρυθμούς και με διάφορες ενέργειες που πραγματοποιεί για εντατικοποίηση του ελέγχου.

Πέραν του 99% των ΠΙ ανανέωσαν τη σύμβασή τους

Σε σχέση με τις ανανεώσεις των συμβάσεων των προσωπικών ιατρών και παιδιάτρων, η κ. Καμίτση είπε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών να έχει ανενεώσει τη σύμβαση του.

Συγκεκριμένα, είπε ότι πέραν του 99% των γιατρών αποδέχτηκε την ανανέωση της σύμβασης, πλην τριών γιατρών, που τερμάτισαν τη σύμβαση τους, λόγω αναχώρησής τους στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











853