Ομήρου: Τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν υπερβεί τα όρια αντοχής τους


Στον κίνδυνο κατάρρευσης του δημόσιου τομέα υγείας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχε με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων προσφέροντας της την πλήρη στήριξη της Βουλής αλλά και σημειώνοντας ότι η υγεία είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της Πολιτείας.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι κατά την συνάντηση «μου εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στην Κύπρο, το αίτημα, που είναι αίτημα ολόκληρου του κυπριακού λαού, να εισαχθεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση το ΓΕΣΥ που αποτελεί ένα όραμα, την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που θα υπάρξει από της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Πρέπει να δηλώσω ότι υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες για το γεγονός ότι για δεκαετίες συζητούμε την εισαγωγή ΓΕΣΥ, αυτό το σώμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει ψηφίσει νομοθεσία από το 2001 χωρίς ωστόσο αυτή η νομοθεσία να εφαρμοστεί και χωρίς να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης αυτού του ΓΕΣΥ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου «δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία γιατί τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν φτάσει και έχουν υπερβεί τα όρια αντοχής τους και υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του δημόσιου τομέα υγείας στην Κύπρο».

Η υγεία, είπε, «είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της Πολιτείας». Υποχρέωση, πρόσθεσε, «να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο των πολιτών». «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν έχει ΓΕΣΥ», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι η ομοσπονδία του έχει υποβάλει το αίτημά της για να υπάρξει θεσμική αναγνώριση της, «δηλαδή να εκπροσωπεί νόμιμα τους ασθενείς ως πάσχοντες στα διάφορα κρατικά όργανα που ασχολούνται με τα θέματα της υγείας». Ήδη, είπε ο κ. Ομήρου, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αναγνωρίσει την ομοσπονδία η οποία και συμμετέχει σε συνεδρίες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, προσθέτοντας ότι συνεπώς θα πρέπει και η Κυβέρνηση να το πράξει.

Έδωσε το παράδειγμα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας λέγοντας ότι θα πρέπει θεσμικά να προβλεφθεί η συμμετοχή της Ομοσπονδίας και βεβαίως θα πρέπει και η Ομοσπονδία να καλείται να εκφέρει απόψεις και στις συζητήσεις που γίνονται για το τελικό Σχέδιο Υγείας.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων «την πλήρη στήριξη μου προς τις προσπάθειες και τους αγώνες της Ομοσπονδίας για αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον κυπριακό λαό και βεβαίως για το μεγάλο στόχο της εισαγωγής του ΓΕΣΥ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μάριος Κουλούμας ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για τη συνάντηση και τη στήριξη που προσέφερε στην Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας δεν σηκώνουν πλέον αναβολές». Το υφιστάμενο σύστημα, ο κρατικός τομέας παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρόσθεσε, «καταρρέει, αν δεν έχει ήδη καταρρεύσει». Ο κ. Κουλούμας υποστήριξε ότι ο πολίτης σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν, πρόσθεσε, «τρομερές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση και γι αυτό θα πρέπει άμεσα η Πολιτεία να δεσμευθεί έτσι ώστε ν` αρχίσουν άμεσα οι ενέργειες για την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη».

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως είπε, αποτελεί μέρος πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας για σειρά συναντήσεων με όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχου για να τους ενημερώσει για τους στόχους της και για την αποφασιστικότητα των οργανώσεων των ασθενών να πιέσουν όλες τις πλευρές για να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου υγείας.

Ζήτησε επίσης επένδυση από πλευράς Πολιτείας έτσι ώστε μέχρι την εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας να προσφέρεται «υποφερτή ποιότητα υπηρεσιών υγείας». Κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει πρόταση νόμου που είναι κατατεθειμένη στη Βουλή για θεσμική κατοχύρωση της Ομοσπονδίας. Είπε ακόμη ότι η οργάνωση θα αναλάβει επίσης πρωτοβουλία για ενημέρωση των ασθενών ως προς τα δικαιώματά τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











341