Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ


Η ανάγκη στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, τονίστηκε από τους βουλευτές κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το 2022. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα από τους 35 παρόντες βουλευτές. Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους €569.791.931 και έσοδα ύψους €549.592.022.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε στήριξη προς τον ΟΚΥπΥ και τα κρατικά νοσηλευτήρια, αναφέροντας ότι είναι το τελευταίο ανάχωμα στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει τεράστια ευθύνη για τη μη αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έκανε λόγο για σκοπιμότητες από κάποιους που ήθελαν να έχουν την κατάληξη είτε των Κυπριακών Αερογραμμών είτε του Συνεργατισμού. Ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε σημαντική αναβάθμιση, αύξηση κλινών και προσωπικού και κυρίως σε ομοιόμορφη αποκέντρωση. Όσον αφορά τα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών, είπε ότι αυτά είναι τα πλέον βαρυφορτωμένα και είπε ότι ενώ υπάρχει νομοθεσία να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αυτό δεν έγινε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, που είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ  και που έδειξαν τη σημασία τους στη υγειονομική κρίση βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Σημείωσε ότι θα επιμείνουν φορτικά μέχρι να υπάρχουν οι κλίνες, οι υποδομές, η στελέχωση και το ιατρικό και παραϊατρικό να μην εργάζεται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι επιθυμούν δημόσια νοσηλευτήρια ισχυρά και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα που δίνονται στο ΓεΣΥ δεν αντανακλούν την ποιότητα που θα ήθελαν οι πολίτες και είπε ότι αναμένουν ο ΟΚΥπΥ να επενδύσει χρήματα για τον σκοπό αυτό. Πρόσθεσε ότι οι Πρώτες Βοήθειες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, ενώ ζήτησε διοικητική αυτονομία για το νοσοκομείο Πάφου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών έμειναν στο έλεος της τύχης τους και ότι η Επιτροπή Υγείας με εισήγησή του ΑΚΕΛ, ζήτησε το επιχειρησιακό πλάνο από πλευράς ΟΚΥπΥ που συμφώνησε από το 2016 για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της δημόσια υγείας, κάτι που ακόμα δεν έχουν πάρει. Όπως είπε, αν δεν στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας και τότε κάποιοι είτε θα αλλάξουν τα φώτα του ΓεΣΥ, είτε θα τα ιδιωτικοποιήσουν.  

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι στο κέντρο της προσπάθειας για βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων βρίσκεται η διοικητική αυτονομία τους Κάποιοι όπως είπε, θέλουν να βάλουν κωλύματα και αυτοί είναι που θα οδηγήσουν κάποια στιγμή στην ιδιωτικοποίηση. Ανέφερε ακόμα ότι μέσα στην τριετία 2022-2024 υπάρχουν από τον ΟΚΥπΥ δαπάνες 100 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και 150 εκατ. ευρώ για μεγάλα αναπτυξιακά έργα σε διάφορες επαρχίες για αναβάθμιση της ποιότητας των κρατικών νοσηλευτηρίων. Όσον αφορά τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών ειπε ότι χρειάζονται στελέχωση, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να μηδενίζεται το έργο τους. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθούν κίνητρα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3383