Ολική επαναφορά: Φροντίδα του δέρματος μετά το καλοκαίρι


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΛΟΪΖΙΔΗ*

Το καλοκαίρι σιγά-σιγά μας αποχαιρετά. Οι αναμνήσεις της όμορφης αυτής εποχής όμως είναι εμφανείς και στο δέρμα μας, που έχει ταλαιπωρηθεί από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, τις υψηλές θερμοκρασίες και το θαλασσινό νερό, με παραγωγή ελευθέρων ριζών και οξειδωτικό στρες, αύξηση λιπαρότητας, κερατινοποίησης και μελανίνης, και αφυδάτωση. Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα χάνει τη φυσική της φρεσκάδα και λάμψη, είναι ξηρή, ερεθισμένη και θαμπή, με δυσχρωμίες, κηλίδες και πανάδες, λεπτές ρυτίδες και σημάδια φωτογήρανσης και έχει ανάγκη από ενυδάτωση, θρέψη και απολέπιση για ανανέωση και επαναφορά. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να βοηθήσουμε το δέρμα μας να ανακάμψει από τις καλοκαιρινές «καταχρήσεις»;

Διατροφικά, φροντίζουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, ψευδάργυρο και σελήνιο, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, κόκκινα και κίτρινα φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί. Εξίσου σημαντική είναι και η ενυδάτωση με πρόσληψη 2 λίτρων νερού ημερησίως.

Για σωστό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, προτείνεται περιποίηση του δέρματος στο σπίτι σε συνδιασμό με κοσμητολογικές θεραπείες που πραγματοποιούνται στο δερματολογικό ιατρείο. Στο σπίτι φροντίζουμε το δέρμα με καθημερινό καθαρισμό πρωί και βράδυ με καθαριστικό σε μορφή gel και ενυδατικό θρεπτικό προϊόν, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας, καθώς και με απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα με προϊόν scrub από λεπτούς κόκκους για το πρόσωπο, ή χοντρούς κόκκους για το σώμα. Δεν ξεχνάμε την καθημερινή χρήση αντιηλιακής προστασίας με συχνή ανανέωση του προϊόντος ανά 2 ώρες, εφόσον εξακολουθεί η έκθεση στον ήλιο.

Η αισθητική δερματολογία μπορεί σήμερα να προσφέρει ποικιλία θεραπειών για διόρθωση των βλαβών, αναδόμηση του δέρματος και προετοιμασία για τη νέα εποχή. Ειδικότερα προτείνονται:

  • Ενέσιμη μεσοθεραπεία: συνιστάται σε πολλαπλές μικροενέσεις ενός «κοκτέιλ» ουσιών όπως υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λευκαντικοί παράγοντες, για βαθιά θρέψη, ενυδάτωση, λάμψη και αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος, προσφέροντας φυσική φρεσκάδα σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια.
  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma): αποτελεί σύγχρονη εντατική θεραπεία αντιγήρανσης, που βασίζεται στους ενεργοποιημένους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων του ιδίου του ασθενούς, που έχουν την ιδιότητα να επανορθώνουν αποτελεσματικά τις ιστικές βλάβες και να ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα, για ενισχυμένη ανάπλαση του δέρματος με βελτίωση της υφής, ελαστικότητας, σφριγηλότητας και λάμψης, και καταπολέμηση των λεπτών ρυτίδων και της κουρασμένης όψης.
  • Χημικό πήλιγκ: δημοφιλής και αποτελεσματική θεραπεία με την οποία ο γιατρός προκαλεί ελεγχόμενο «έγκαυμα» με ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών κυτταρικού πολλαπλασιασμού και ανάπλασης του δέρματος, που γίνεται λαμπερό και λείο, απαλλαγμένο από δυσχρωμίες, κηλίδες και πανάδες, με μείωση των λεπτών ρυτίδων και βελτίωση της σμηγματόρροιας και λιπαρότητας.
  • Microneedling: επεμβατική τεχνική με την οποία ο γιατρός προκαλεί ελεγχόμενους σε βάθος μικροτραυματισμούς στο δέρμα με ειδικό εργαλείο ή συσκευή που φέρει πολλαπλές λεπτές ακίδες από χειρουργικό ατσάλι, διεγείροντας τους ανοσολογικούς μηχανισμούς επούλωσης με παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, για σύσφιξη, βελτίωση της ελαστικότητας και μείωση ρυτίδων, ουλών και δυσχρωμιών.
  • Fractionallaser διοξειδίου άνθρακα: βασισμένο στην τεχνολογία της κλασματικής φωτοθερμόλυσης, επιτυγχάνει συνολική αναδόμηση του δέρματος από το βάθος προς την επιφάνεια με παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης για ανάπλαση και σύσφιξη, με εξαιρετικά αποτελέσματα σε φωτογήρανση, θαμπό δέρμα με διεσταλμένους πόρους, ατέλειες και δυσχρωμίες, ρυτίδες, ουλές και ραγάδες, με σύντομο χρόνο αποθεραπείας.

Σε συνεργασία με το δερματολόγο και ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος προτείνονται συνδιασμοί των ανωτέρω, καθώς και συνδιασμοί με άλλες θεραπείες, όπως η ένεση βοτουλινικής τοξίνης, ενέσιμα υλικά, φωτοδυναμική θεραπεία και άλλα lasers ή πηγές φωτός, για επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος υγείας και ομορφιάς.

*Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Tel Aviv Sourasky Medical Center, Israel

+35799078706, +35726934220, +35726848484

drloizides@gmail.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











403