Σύγχρονη μέθοδος με laser αντιμετώπισης της λιθίασης (πέτρες στα νεφρά) στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ


Η προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας, με τις πλέον προηγμένες μεθόδους αντιμετώπισης των παθήσεων, αποτελεί βασικό στόχο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ουρολογικές Κλινικές στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ διαθέτουν σύγχρονες πηγές Laser λιθοτριψίας, καθώς και τα πλέον σύγχρονα εύκαμπτα ενδοσκοπικά ψηφιακά χειρουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των λίθων σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος.

Τι είναι η λιθίαση

Η λιθίαση (πέτρες στα νεφρά) του ουροποιητικού συστήματος είναι η πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται λίθοι (πέτρες) εντός της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος. Αποτελεί την 3η συχνότερη πάθηση του ουροποιητικού, μετά από τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.

Η λιθίαση του ουροποιητικού μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή συχνότερα να εκδηλώνεται με κολικό του νεφρού, όταν ο λίθος προκαλεί παρεμπόδιση της αποχέτευσης των ούρων και διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος των νεφρών.

Η μέθοδος

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της λιθίασης είναι η ενδοσκοπική χειρουργική με την χρήση πηγής λιθοτριψίας Laser, χωρίς οποιαδήποτε χειρουργική τομή. Η προσέγγιση του λίθου γίνεται με την είσοδο πολύ λεπτών και εύκαμπτων χειρουργικών εργαλείων (εύκαμπτα ψηφιακά ουρητηροσκόπια) εντός της ουρήθρας.

Η απουσία χειρουργικών τομών και η χρήση πηγής λιθοτριψίας Laser, έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη ανάρρωση του ασθενή και τις περισσότερες φορές ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα του χειρουργείου, έχοντας την δυνατότητα να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Η χρήση της πηγής λιθοτριψίας Laser εφαρμόζεται και στην διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL). Πρόκειται για μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, η οποία γίνεται μέσω μιας πολύ μικρής τομής (περίπου 1cm) στην πλάτη του ασθενούς. Με την μέθοδο αυτή αφαιρούνται από το νεφρό μεγαλύτεροι λίθοι άνω των 2cm ή μικρότεροι λίθοι, οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολους ανατομικά προσβάσιμους κάλυκες.

Τα πλεονεκτήματα

Η χρήση της πηγής λιθοτριψίας Laser μέσω της ανιούσας ενδοσκοπικής χειρουργικής (RIRS) και της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας (mini-PCNL) ως των πλέον σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων, προσφέρουν στον ασθενή τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Γρήγορο εξιτήριο που τις περισσότερες φορές είναι την ίδια μέρα,
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος λόγω της απουσίας χειρουργικών τομών,
  • Ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία.

Ο ΟΚΥπΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, αναβαθμίζεται συνεχώς με στόχο την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του, στη βάση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου με επίκεντρο τον ασθενή

Για περισσότερες πληροφορίες και διευθέτηση ραντεβού, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις Ουρολογικές Κλινικές των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ στα τηλέφωνα:

  • Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: 22603775
  • Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: 25801519
  • Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: 24800525
  • Γενικό Νοσοκομείο Πάφου: 26803126
  • Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου: 23200114, 23200125



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











686