ΟΚΥπΥ: Γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση ασθενών με προβλήματα ψυχικής υγείας


Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας

H Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ είναι η μοναδική στην Κύπρο που καλύπτει την ενδονοσοκομειακή φροντίδα οξέων περιστατικών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας (με δικαστικό διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας), ενώ παράλληλα διαθέτει 38 δομές εντός της κοινότητας και Ψυχιατρικές Κλινικές στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού, μέσω των οποίων καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών του πληθυσμού της Κύπρου.

Το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, το οποίο στελεχώνεται από άρτια καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο αποτελείται από Ψυχιάτρους, Ειδικούς Ψυχολόγους, Εξειδικευμένο Νοσηλευτικό Προσωπικό και Εργοθεραπευτές, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 100 ασθενείς. Σήμερα στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 144 ασθενείς, ισοδύναμη με 144% πληρότητα.

Παρά το γεγονός ότι, οι εισαγωγές ασθενών είναι αυξημένες το τελευταίο διάστημα, ο ΟΚΥπΥ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και χρήζουν ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ενώ έχει δρομολογήσει και διάφορες ενέργειες.

Μεταξύ άλλων, προωθείται η δημιουργία προστατευόμενου ξενώνα, δυναμικότητας 11 κλινών, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το Φθινόπωρο του 2022.

Στον ξενώνα θα φιλοξενούνται ασθενείς με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας σε σταθερή κατάσταση, οι οποίοι σήμερα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα και που θα μπορούσαν να αποκατασταθούν στην κοινότητα.

Ο ξενώνας θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για λειτουργία τέτοιων χώρων. Όπως και στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, εξειδικευμένο προσωπικό ψυχικής υγείας θα στελεχώνει τις εγκαταστάσεις του ξενώνα σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ο ΟΚΥπΥ παράλληλα προχωρεί και με την ανέγερση νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία για την ανέγερση της πρώτης φάσης του έργου, η οποία τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές για να στεγάσει άτομα με οξέα προβλήματα ψυχικής υγείας και μονάδα ΘΕΜΕΑ (Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων),η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο έτη. Στο μεταξύ έχουν αρχίσει και οι διεργασίες για τον σχεδιασμό της δεύτερης φάσης.

 

Ο ΟΚΥπΥ διαβεβαιώνει ότι, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











376