Ο ΟΚΥπΥ σύμμαχος στη μάχη κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης του ΟΚΥπΥ για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του τρίτου συχνότερου καρκίνου στον κόσμο 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, η Ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου που διοργάνωσαν τα τμήματα Γαστρεντερολογίας, Ογκολογίας και Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν γύρω από τις εξελίξεις στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας του ΟΚΥπΥ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου που παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση, και τη θεραπεία της νόσου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές και ασθενείς που κατάφεραν να ξεπεράσουν με επιτυχία τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τη διάγνωση ως τη θεραπεία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Σήμερα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει η τρίτη συχνότερη κακοήθης νεοπλασματική νόσος μετά τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα. Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση περίπου 700.000 ασθενείς που έχουν προσβληθεί με τη νόσο χάνουν τη ζωή τους.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η πρόληψη στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού συνιστά προτεραιότητα. Απαραίτητη θεωρείται η θέσπιση μιας ενιαίας στρατηγικής ανάμεσα στην Πολιτεία, τους ιατρικούς φορείς και τους επαγγελματίες υγείας, με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία και τους παράγοντες κινδύνου (γενετικοί, περιβαλλοντικοί κ.α.) που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εκδήλωση της νόσου.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν αναλυτικά στη θεραπευτική διαδικασία μετά τη διάγνωση της νόσου. Η αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου απαιτεί μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η σωστή αξιολόγηση των συμπτωμάτων, η διενέργεια χειρουργικών παρεμβάσεων καθώς και η στενή συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων. Έμφαση δόθηκε ακόμη στο ρόλο λιγότερο επεμβατικών μεθόδων, όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και στις διαφορές που εντοπίζονται στα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την ολιστική προσέγγιση που παρέχεται σήμερα στους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και η καθοριστική σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την αντιμετώπιση της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, το κοινό που βρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να απευθύνει τα δικά του ερωτήματα στους ομιλητές.

Η εκδήλωση ενημέρωσης διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί ο ΟΚΥπΥ, για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για διάφορες παθήσεις. Την εκδήλωση στήριξαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, της Ομάδας Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων «Αλθέα» και ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου. Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











329