Γ. Ν. Πάφου ΟΚΥπΥ. Καρδιολογική Κλινική. Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της φροντίδας μας


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ*

Η Καρδιολογική Κλινική ΓΝ Πάφου αποτελεί την μοναδική πλήρως δομημένη Καρδιολογική Κλινική στην Επαρχία Πάφου και συνεισφέρει τα μέγιστα στν διάγνωση και αντιμετώπιση απλών και περίπλοκων περιστατικών απ’ όλο το φάσμα της σύγχρονης Καρδιολογίας

Στην Κύπρο ένας στους 6 ενήλικες άνω των 65, είναι πιθανό να εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια, αντιμετωπίζοντας έτσι αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, πτώση της ποιότητας της ζωής και πρόωρου θανάτου. Καρδιακή ανεπάρκεια ονομάζεται η αδυναμία της καρδιάς να ανταποκριθεί στις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού. Συνήθως εκδηλώνεται με δύσπνοια, αδυναμία και κατακράτηση υγρών.

Ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη, στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή και με άλλες παθήσεις, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Με τη σειρά της η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική, σε ηπατική και σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο, με σημαντική επιβάρυνση στη δημόσια υγεία και ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω της προϊούσας γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσής της.

Η συνεισφορά της Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι η μοναδική πλήρως δομημένη Καρδιολογική κλινική στην Επαρχία Πάφου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία ακόμη και των πιο περίπλοκων περιστατικών απ’ όλο το φάσμα της καρδιολογίας.

Το προσωπικό της Κλινικής το οποίο διαθέτει πολυετή εμπειρία σε αυτού τους είδους περιστατικά, χρησιμοποιεί σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και φαρμακευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες και έχει πετύχει, τα τελευταία χρόνια, παράταση της επιβίωσης αρκετών ασθενών με προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια. Στην Κλινική, πραγματοποιείται επίσης τοποθέτηση απινιδωτών σε ασθενείς με προχωρημένη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας, εφόσον κριθούν κατάλληλοι για αυτή τη θεραπεία, παρέχοντας προστασία από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Επιπρόσθετα εφόσον κριθεί αναγκαίο, πραγματοποιείται τοποθέτηση συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας.

Στεφανιαία νόσος και κολπική μαρμαρυγή

Η στεφανιαία νόσος και η κολπική μαρμαρυγή, είναι μερικές από τις κύριες παθήσεις, με τις οποίες βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη η Κλινική, τόσο σε νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και στα εξωτερικά ιατρεία. Τα πλείστα περιστατικά με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου, όπου αξιολογούνται από τον επί καθήκοντι καρδιολόγο και αντιμετωπίζονται κατάλληλα.

Πλήρως εξοπλισμένη

Οι 13 κλίνες του θαλάμου νοσηλείας των ασθενών και η εντατική μονάδα αυξημένης φροντίδας, με 8 κλίνες, είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού και των ζωτικών σημείων. Η Κλινική διαθέτει επίσης τμήμα υπερήχων καρδιάς και καρωτίδων, δοκιμασιών κόπωσης, χόλτερ ρυθμού και αρτηριακής πίεσης, δοκιμασιών ανάκλησης και προγραμματισμού βηματοδοτών και απινιδωτών.

Η πρώτη επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη στην Πάφο

Η Καρδιολογική Κλινική λειτούργησε το 2004 και σ’ αυτήν εργάζονται στην παρούσα φάση πέντε συνολικά καρδιολόγοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 στην Κλινική διενεργήθηκε η πρώτη επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη, στην επαρχία της Πάφου. Έκτοτε, έχει εμφυτευθεί ένας μεγάλος αριθμός βηματοδοτών και απινιδωτών σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς.

Εξειδικευμένα ιατρεία

Σε ότι αφορά τα εξειδικευμένα ιατρεία, η Κλινική λειτουργεί, πέραν του ιατρείου γενικής καρδιολογίας, ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας και στεφανιαίας νόσου, στο οποίο παρακολουθούνται τα περιστατικά με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια στεφανιαία νόσο, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της χορηγούμενης αγωγής στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών.

Στον εκπαιδευτικό τομέα, η Κλινική είναι συνδεδεμένη από το 2020 με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και προσφέρει εκπαίδευση σε 5ετείς και 6ετείς φοιτητές ιατρικής. Επιπρόσθετα από το 2008, το Συμβούλιο Ειδικοτήτων έχει εγκρίνει την Κλινική, για εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών καρδιολογίας.

Στόχος η ανάπτυξη του ερευνητικού έργου

Στα μελλοντικά σχέδια της Κλινικής είναι η λειτουργία ξεχωριστής εντατικής καρδιολογικής μονάδας και επεμβατικού εργαστηρίου, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και άλλων κατάλληλων ασθενών που χρήζουν εντατικής καρδιολογικής φροντίδας. Ως γνωστό, η Κλινική έχει ανακοινώσει σε ιατρικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε ιατρικά περιοδικά, μελέτες, σχετικά με τη δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, κατόπιν σχετικής κλινικής έρευνας. Συμμετείχε επίσης σε πολυκεντρικές μελέτες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Εχει επίσης καθοδηγήσει την εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών κατόπιν έρευνας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και με καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι στις προτεραιότητες της Κλινικής, η περαιτέρω ανάπτυξη του κλινικού ερευνητικού της έργου, με την επιδίωξη συμμετοχής σε ευρωπαϊκές πολυκεντρικές μελέτες και η ενίσχυση του ακαδημαϊκού της έργου, με την ενθάρρυνση μεταπτυχιακών φοιτητών να εκπονήσουν μελέτες στην Κλινική μας.

Για πληροφορίες και ραντεβού για την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου του ΟΚΥπΥ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή να επικοινωνήσετε με το 26803436.

Τα εξωτερικά ιατρεία και τα εργαστήρια της Κλινικής λειτουργούν καθημερινά, κατά τη διάρκεια του πρωϊνού ωραρίου, 09:00 – 13:00 και τα απογεύματα, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, μεταξύ 15:00 – 18:00.

*MD, DIC, MSc, PhD, FESC
Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, ΓΝ Πάφου
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











483