Οκτώ ιδιώτες γιατροί της Λεμεσού σχολιάζουν την απόφαση του Κράτους και της Βουλής για το ΓΕΣΥ


Εμφανής η αμφιβολία της επιτυχίας του και οι προβληματισμοί για την εφαρμογή του και εντοπισμός σοβαρών ελλείψεων

Ως «Ιστορική μέρα» για την υγεία, χαρακτηρίστηκε η 16η Ιουνίου μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, ομόφωνα των δύο νομοσχεδίων, για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Νομοσχέδια τα οποία φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι όχι μόνο παρουσιάζονται επιφυλακτικοί, αλλά τάσσονται εναντίον του νέου συστήματος υγείας, αφού όπως κατά πλειοψηφία τονίζουν, αυτό κινδυνεύει με «άλωση εκ των ένδον»! Οκτώ γιατροί της Λεμεσού, διαφόρων ειδικοτήτων, μιλώντας στο «Ygeia-News» καταθέτουν τη δική τους άποψη για το Γενικό Σύστημα Υγείας και αναλύουν τις επιφυλάξεις τους.

Δρ Ανδρέας Δημητρίου – Γαστρεντερολόγος: Φόβοι για άλωσή του εκ των ένδον

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ορθή η κατ' αρχήν απόφαση, που σφύζει όμως από έντονα στοιχεία προχειρότητας και προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Η παντελής έλλειψη προδιαβούλευσης καθώς και η παραγνώριση των ανησυχιών του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με την οικονομική διαχείρισή του, θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης σε επίπεδα τριτοκοσμικά. Τέλος, οι ιδιαιτερότητες του μικρόκοσμου και των διαπλοκών της Κυπριακής κοινωνίας δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψιν. Αυτό δημιουργεί έντονους φόβους για σύντομη, μετά την εφαρμογή του, άλωσή του εκ των ένδον.

Δρ Χάρης Αρμεύτης – Πνευμονολόγος: Παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις διότι δεν έχει γίνει σωστή κοστολόγηση

Αν και τάσσομαι υπέρ ενός γενικού συστήματος υγείας, θεωρώ για το προτεινόμενο ΓΕΣΥ, ότι παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις διότι δεν έχει γίνει σωστή κοστολόγηση. Καταρχήν η αυτονόμηση των νοσοκομείων θα γίνει μόνο εάν είναι οικονομικά ανεξάρτητα κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Για να είναι οποιοδήποτε ΓΕΣΥ βιώσιμο και να μπορεί να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας, τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να είναι αυτονομημένα. Αν στο τέλος του χρόνου τα δημόσια νοσηλευτήρια παρουσιάζουν ελλείμματα κάποιων εκατομμύριων, αυτά θα καλύπτονται από το κράτος. Αν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα συμμετέχουν, έχουν ελλείμματα, το κράτος δεν θα είναι σε θέση να τα καλύψει. Από τη στιγμή που η κοστολόγηση του ΓΕΣΥ έχει βασιστεί σε υποθέσεις, θεωρώ ότι το κόστος θα είναι πιο ψηλό. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: στο τέλος του χρόνου οι μεγάλες κλινικές που θα συμμετέχουν θα παρουσιάσουν ελλείμματα, έτσι ενδεχομένως θα αποχωρήσουν από το σχέδιο. Τα δε κρατικά νοσηλευτήρια θα καλύψουν τα ελλείμματα τους από δεύτερη χορηγία του Κράτους, κάτι που σημαίνει επιπρόσθετη φορολογία για τους πολίτες.

Παράλληλα, το μονοασφαλιστικό σύστημα εξαιρεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μα ο ιδιωτικός τομέας χρόνια τώρα στηριζόταν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αρκετός κόσμος βρήκε πρόσβαση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια λόγω αυτών των ασφαλειών και υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που διαθέτει ομαδικά σχέδια ασφάλειας.

Αυτά τα ομαδικά σχέδια θα παύσουν, διότι μια ιδιωτική επιχείρηση θα υποχρεώνεται πλέον να πληρώνει τη συνδρομή της στο ΓΕΣΥ άρα δεν θα μπορεί να παρέχει και ιδιωτικό σχέδιο ασφάλισης. Εάν δεν αυτονομηθούν τα νοσηλευτήρια και αρκετές μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δεν θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ διότι θα καταρρεύσουν οικονομικά αν το κάνουν, ο κόσμος που θα νοσηλεύεται; Τι θα γίνει αν για παράδειγμα τρεις – τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές ανά την Κύπρο επιλέξουν θα μείνουν εκτός ΓΕΣΥ;

Δρ Ανδρέας Ρουμπάς Γεν. Χειρουργός: Ελπίζω να εφαρμοστεί σωστά

Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα είναι από τα καλύτερα συστήματα υγείας που θα εφαρμοστούν στην Κύπρο. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έχει ληφθεί μια τόσο μεγάλη και σοβαρή απόφαση η οποία θα είναι για το καλό των ασθενών και κυρίως θα μπει κάποια τάξη στον ιατρικό κόσμο της Κύπρου.

Ελπίζω όμως το σύστημα να εφαρμοστεί σωστά, να μην έχουμε τα προβλήματα των παλιών συστημάτων τα οποία, δημιουργούσαν τεράστιες ουρές στα νοσηλευτήρια, ενώ η ιατρική περίθαλψη σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια αποτελούσε προνόμιο περιορισμένου αριθμού ασθενών. Εύχομαι να προχωρήσουμε σε ένα σοβαρό σύστημα υγείας με όλα τα καλά αποτελέσματα τόσο προς όφελος των ασθενών όσο και των ιατρικών υπηρεσιών.

Δρ Μιχάλης Ιασωνίδης – Παιδίατρος: Ποιοι θα κληθούν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα;

Το ΓΕΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί για πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει πρόσβαση σε ακριβές ιατρικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα οι χρόνιοι ασθενείς όπως οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς κλπ. Παράλληλα θα θέσει τέλος στην άναρχη άσκηση των ιατρικών εργασιών που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξόδων λειτουργίας των νοσηλευτηρίων.

Βεβαίως αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα πιο πάνω προϋποθέτουν σωστή λειτουργία του ΓΕΣΥ, κάτι που προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Μας έχουν αναφέρει ότι το κόστος του θα αποτελεί το 6% του ΑΕΠ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί εφαρμοστεί. Διότι το υπολογιζόμενο ποσό που θα εισπράττεται για την υγεία θα ανέρχεται στα 800 εκ. ευρώ. Σήμερα το κόστος της υγείας υπολογίζεται στο 1.3 τρις, άρα μιλάμε για ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό. Αν είναι έτσι, κανείς δεν μας έχει πει πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο και κυρίως ποίοι θα κληθούν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί επίσης είναι ότι στην Κύπρο έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε ψηλό δείκτη υγείας. Θα ήταν κρίμα να θυσιάσουμε αυτό που έχουμε αποκτήσει με τόσο κόπο.

Δρ Θεοδότου Μάριος – Καρδιολόγος / Παθολόγος: θα οδηγήσουν στην οικονομική δυσπραγία του Κράτους

Θεωρώ ότι το ΓΕΣΥ είναι αποτέλεσμα προεκλογικών σκοπιμοτήτων και δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί για το τι ακριβώς προνοεί και κυρίως τις αδυναμίες που παρουσιάζει.

Καταρχήν η αυτονόμηση δεν θα υπάρχει διότι, αφού δύσκολα τα κρατικά νοσηλευτήρια θα μπορούν να είναι οικονομικά αυτόνομα. Τι θα γίνει εάν χρειαστεί όπως τα δημόσια νοσηλευτήρια να επιχορηγηθούν πέραν των πέντε χρόνων; Τι θα γίνει με τον ιδιωτικό τομέα;

Παράλληλα οι αμοιβές των ιατρών, των νοσηλευτηρίων, του παραϊατρικού προσωπικού δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Για να πετύχει ένα σχέδιο υγείας πρέπει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να αμείβεται ικανοποιητικά, διαφορετικά το σύστημα θα οδηγηθεί σε αποτυχία. Επίσης το ΓΕΣΥ είναι μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας . Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 235 χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα. Τι θα απογίνουν αυτοί όταν θα χάσουν την ασφάλεια τους; Θα μπορούν τα κρατικά νοσηλευτήρια να αναλάβουν το φόρτο εργασίας αν κάποιες ιδιωτικές κλινικές αποφασίσουν να απέχουν από το σχέδιο διότι το κρίνουν ασύμφορο;

Εκτιμώ ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν στην οικονομική δυσπραγία του Κράτους. Εμείς, ως ιδιώτες γιατροί ζητούμε να γίνει ένα ΓΕΣΥ είναι βιώσιμο, να είναι ποιοτικό και να παρέχει σε όλο το λαό σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και στον τελευταίο πολίτη, αυτής της χώρας.

Δρ Μάριος Λιασίδης – Γυναικολόγος: Δεν έχουν καθοριστεί οι όροι εργασίας των ιατρών

Χαιρετίζουμε την ψήφιση από τη βουλή του βασικού νόμου – πλαισίου που θα διέπει το Γενικό Σχέδιο Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι το ΓΕΣΥ είναι μια αναγκαιότητα αφού η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ένα τέτοιο σχέδιο.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα τέτοιο σχέδιο υγείας είναι για τον μεν ασθενή το γεγονός ότι θα μπορεί να επιλέγει το ιατρό της επιλογής του, για το γιατρό δε είναι ότι θα προσπαθεί να θεραπεύσει κατά γνώση και συνείδηση τον ασθενή αυτό γνωρίζοντας ότι δεν θα τον επιβαρύνει περαιτέρω με τα έξοδα της σχετικής άνωσης και θεραπείας . Σας λέω πραγματικά και θέλω να με πιστέψτε με ότι, η είσπραξη της αμοιβής που αναλογεί σ’ ένα γιατρό, είναι το δυσκολότερο ηθικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γιατρός στον ιδιωτικό τομέα, μάλιστα υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Τώρα, η μεγάλη ανησυχία του ιατρικού κόσμου είναι ότι ενώ έχουν ψηφιστεί διάφορες σχετικές νομοθεσίες για το νομικό πλαίσιο του ΓΕΣΥ και έχουν γίνει ενέργειες για το λογιστικό πλαίσιο του, δεν έχουν γίνει διευθετήσεις και δεν έχουν καθοριστεί οι όροι εργασίας των ιατρών. Όλοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία του επαγγέλματος του γιατρού, τη δυσκολία της φοίτησης που προϋποθέτει χρόνο και είναι από τις πιο δύσκολες και κυρίως τις δυσκολίες της άσκησης του επαγγέλματος σε δύσκολες ώρες, μέρες, αργίες, γιορτές. Ευχόμαστε λοιπόν, ότι όταν αποφασιστούν οι όροι εργασίας των ιατρών, θα κληθούν τα συνδικαλιστικά μας όργανα και θα ληφθούν υπόψη αυτά τα δεδομένα.

Δρ Αλκιβιάδης Αλκιβιάδους – Ορθοπεδικός Χειρούργος: Νέο κομουνιστικό σύστημα που ποτέ δεν θα εφαρμοστεί

Πρόκειται για ένα νέο κουμουνιστικό σύστημα, όπου εργοδότες και πολίτες θα εξαναγκαστούν να πληρώσουν μια καινούργια φορολογία. Το ΓΕΣΥ αποτελεί για το κράτος μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, χειρότερη από τις Κυπριακές αερογραμμές. Ένα σχέδιο υγείας το οποίο ποτέ δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θα εφαρμοστεί για πολλούς και διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων, είναι και η νοοτροπία των ιατρών και των ιατρικών λειτουργών του δημοσίου.

Δεν πρόκειται να πετύχει αυτό το σχέδιο και πραγματικά θεωρώ ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το Κράτος εξαναγκάζει τους πολίτες του να πληρώνουν μια νέα φορολογία και να στερούνται το δικαίωμα επιλογής ιατρού ή νοσηλευτηρίου. Και θα ήθελα να ρωτήσω, τα παιδιά του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των βουλευτών που έχουν ψηφίσει το ΓΕΣΥ, γιατί δεν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία; Γιατί επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς και κλινικές. Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, μου λένε δηλαδή ότι θα μεταβαίνουν για νοσηλεία σε κρατικό νοσηλευτήριο;

Δρ Γιάννης Ιωάννου – Νευροχειρουργός: Θα καταφέρει το ΓΕΣΥ να είναι αντάξιο των όσων έχουν επιτευχθεί στον ιδιωτικό τομέα

Αυτή τη στιγμή, η πληροφόρηση που έχουμε για το ΓΕΣΥ είναι ανύπαρκτη. Στην αρχή γινόταν λόγος για ένα πολυασφαλιστικό μεικτό σύστημα, την πορεία όμως μετατράπηκε σε μονοασφαλιστικό με ένα κρατικό φορέα. Εάν το ΓΕΣΥ όταν εφαρμοστεί θα παρέχει γρήγορη πρόσβαση των ασθενών στους ιατρούς της επιλογής του, χωρίς καθυστέρηση, τότε θα είναι ευεργετικό. Εάν όμως υπάρχουν ελλείψεις και ο ασθενής θα ταλαιπωρείται και δεν θα έχει γρήγορη πρόσβαση σε γιατρό, σε νοσηλεία τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες και θα έχουμε οπισθοδρόμηση στον τομέα της υγείας. Το ερώτημα είναι: θα καταφέρει το ΓΕΣΥ να είναι αντάξιο των όσων έχουν επιτευχθεί στον ιδιωτικό τομέα; Διότι οι πολίτες αυτό επιθυμούν με ένα γενικό σχέδιο υγείας ή θα έχουμε ένα αποτυχημένο εθνικό σχέδιο υγείας όπως αυτό της Μ. Βρετανίας. Υπάρχουν όμως εύλογες αμφιβολίες ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Η ουσία του θέματος δεν είναι το ΓΕΣΥ, είναι τι σύστημα θα δημιουργήσουμε και θα είναι αυτό που επιθυμεί ο κόσμος, ο οποίος επιθυμεί κάτι ανάλογο αυτού που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Έχει ψηφιστεί το ΓΕΣΥ στην απουσία ενός βασικού εταίρου – αυτού των ιδιωτών γιατρών και οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς ώστε να δημιουργηθεί ένα άρτια οργανωμένο σύστημα υγείας ώστε οι ασθενείς να μην αδικούνται.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2270