Οι χώρες ΕΕ δεν μπορούν να απαγορεύουν γενετικά τροποιημένα τρόφιμα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση


Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σχετικά με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές, εάν δεν είναι προφανές ότι υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία ή το περιβάλλον, απεφάνθη σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ, κρίνοντας επί ερωτήματος Ιταλικού Δικαστηρίου που εκδίκαζε ποινική υπόθεση αγροτών που καλλιεργούσαν αραβόσιτο ΜΟΝ 810 κατά παράβαση της εθνικής απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), και η Κομισιόν είχαν γνωματεύσει ότι δεν υφίσταντο νέα επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης για το αραβοσίτο ΜΟΝ 810, όπως αυτά που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση το 2013.

Το Δικαστήριο ΕΕ, διαπιστώνει με τη σημερινή το απόφαση ότι εφόσον δεν προκύπτει ότι ένα γενετικώς τροποποιημένο προϊόν είναι προφανώς πιθανό να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου, την υγεία των ζώων ή το περιβάλλον, ούτε η Κομισιόν ούτε τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως η απαγόρευση της καλλιέργειας αραβοσίτου MON 810.

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η αρχή της προφυλάξεως, η οποία προϋποθέτει επιστημονική αβεβαιότητα αναφορικά με την ύπαρξη ορισμένου κινδύνου, δεν αρκεί για να καταστήσει δυνατή τη λήψη τέτοιων μέτρων. Μολονότι η εν λόγω αρχή μπορεί να δικαιολογήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων διαχείρισης του κινδύνου στον τομέα των τροφίμων εν γένει, εντούτοις δεν επιτρέπει τη μη εφαρμογή ή την τροποποίηση, δια της αμβλύνσεώς τους, των προϋποθέσεων που προβλέπονται για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, για τα οποία έχει ούτως ή άλλως διενεργηθεί πλήρης επιστημονική αξιολόγηση, προτού επιτραπεί η διάθεσή τους στην αγορά.

Τέλος επισημαίνει ότι ένα κράτος μέλος μπορεί, αφού πληροφορήσει επίσημα την Επιτροπή για την ανάγκη λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης και εφόσον αυτή δεν έχει ενεργήσει, να λάβει τέτοια μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, μπορεί να διατηρήσει ή να ανανεώσει τα μέτρα αυτά, μέχρι την έκδοση από την Επιτροπή αποφάσεως που να επιβάλλει την παράταση, την τροποποίηση ή την κατάργησή τους. Υπό τις περιστάσεις αυτές, τα εθνικά δικαστήρια είναι αρμόδια για την εξέταση της νομιμότητας των οικείων μέτρων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











268