Οι ουσιοξεαρτήσεις αυξάνονται σε περιόδους κρίσης, λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Η αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων από παράνομες ουσίες δεν απαιτεί νεφελώδη πολιτική κατεύθυνση, αλλά συγκεκριμένα μέτρα με επιστημονική βάση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο αυξάνεται σε περιόδους κρίσεων.

Οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη έγιναν στην τελετή επαναδιορισμού του Άθου Γεωργίου στη θέση του προέδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα πράξει το παν για επίτευξη των στόχων του Συμβουλίου για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως προέβη στον επαναδιορισμό του κ. Γεωργίου στη θέση του προέδρου του Αντικαρκωτικού Συμβουλίου, καθώς, έκρινε «ότι υπό τη δική σας ηγεσία ο οργανισμός ενίσχυσε το κύρος του στην κοινωνία και στην επιστημονική κοινότητα και συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των διαφόρων ουσιοεξαρτήσεων που ταλανίζουν την κοινωνία».

«Η πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εξαρτημένων ατόμων», είπε, «αποτελεί ένα πραγματικά ακανθώδες πρόβλημα, που καθορίζει σε μέγιστο βαθμό το επίπεδο ευαισθησίας και αποτελεσματικότητα του κράτους, αποτελεί ένα κρίσιμο δείκτη που καθορίζει τη δυνατότητά μας ως χώρα να αντιμετωπίζουμε με συλλογικό τρόπο προβλήματα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα».

Επεσήμανε πως έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί πως οι εξαρτήσεις είτε από αλκοόλ είτε από άλλες παράνομες ουσίες έχουν σε μεγάλο βαθμό τα αίτιά τους και σε κοινωνικούς παράγοντες. «Γι` αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη η όξυνση του προβλήματος σε περιόδους κρίσεων, οικονομικών ή άλλων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, είναι ευθύνη του Συμβουλίου να στοχεύσει τις δράσεις τόσο στο συλλογικό επίπεδο στη μαζική ενημέρωση προς τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, αλλά και στις περισσότερο ευάλωτες ομάδες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει και να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του Συμβουλίου.

Χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα των εξαρτήσεων ως ένα δύσκολο διαχρονικό και ταυτόχρονα πολοπαραγοντικό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «επομένως δεν αρκεί μια αόριστη και νεφελώδης πολιτική κατεύθυνση για την αντιμετώπισή του, αλλά συγκεκριμένα μέτρα με επιστημονική βάση, κάτι που συνιστά το κύριο δικό σας καθήκον».

Οδυνηρή πραγματικότητα η ουσιοεξάρτηση

Στη δική του ομιλία, ο κ. Γεωργίου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον επαναδιορισμό του, τόνισε πως η θέση του προέδρου του Συμβουλίου φέρει ευθύνες, «αφού η ουσιοεξάρτηση αποτελεί μια οδυνηρή πραγματικότητα με επιπτώσεις που αγγίζουν την ίδια την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής».

Πρόσθεσε πως η δεύτερη του θητεία στη θέση δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις και θα προσπαθήσει «να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας και των υποχρεώσεων που μου αναθέτει η κυπριακή Πολιτεία».

Ο κ. Γεωργίου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε την έμπρακτη στήριξή του στο Συμβούλιο με την σύγκληση της εθνικής επιτροπής για τα ναρκωτικά, καθώς και με τη διατήρηση του προϋπολογισμού του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

Σε ένα απολογισμό του έργου του, ο κ. Γεωργίου είπε πως από την ημέρα της ανάληψης της προεδρίας του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τις συνέργειες όσων εμπλέκονται στον τομέα αυτό και να προωθήσουμε καινοτόμα μέτρα και παρεμβάσεις, αξιοποιώντας το έπακρο τα ήδη μειωμένα κονδύλια που η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της και προωθώντας τόσο συνέργειες μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα για κάλυψη των κενών που παρατηρούνται.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Γεωργίου διαβεβαίωσε «πως με αίσθημα ταπεινότητας αλλά και ικανοποίησης για αυτά που έχουν επιτευχθεί θα θέσω ως πρώτιστο στόχο την περαιτέρω υλοποίησης των μέτρων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, καθώς και των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την εθνική επιτροπή για τα ναρκωτικά πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργίου ζήτησε τη συστράτευση όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ένα δυνατό κοινωνικό μέτωπο που θα λειτουργεί ως αντίβαρο στην απελπισία που στραγγαλίζει τον άνθρωπο στις σημερινές κοινωνίες.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία, μεταξύ άλλων, των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού και Υγείας, της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











298