Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό για το ΓεΣΥ


Παραθέτουμε πιο κάτω δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων αμέσως μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό για το ΓεΣΥ:

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε θέση του ΔΗΣΥ για το ΓεΣΥ είναι ότι πρόκειται για την πιο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ή θα γίνει ποτέ στον τόπο και αποσκοπεί να δοθεί το δικαίωμα στον κάθε ασθενή πλούσιο ή φτωχό, αστό, εργάτη ή αγρότη να επιλέξει τον γιατρό και το νοσηλευτήριο της προτίμησής του.
Για αυτό, είπε, «απαιτούμε, ως κόμμα, από τον ΟΑΥ και τον ΟκΥΠΥ, να εφαρμόσει αυτά που ψηφίσαμε ως Βουλή, αλλά να δώσει την ουσιαστική επιλογή σε αυτόν τον Κύπριο φορολογούμενο που θα αρχίσει να πληρώνει από την 1η του Μάρτη, ότι από τη στιγμή που πληρώνει θα έχει τις επιλογές που η νομοθεσία προβλέπει αλλά και ο πολιτικός κόσμος έχει υποσχεθεί».

*Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών, πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του και η οποιαδήποτε αναστολή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή του και την αντικατάστασή του με κάτι άλλο, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ασθενών, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας και την πρόταση της ΟΕΒ για το θέμα.
Μιλώντας μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσουν, προσθέτοντας ότι την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την έχει η Κυβέρνηση.
Είπε ότι επανέλαβαν την απαίτησή τους ότι θα πρέπει να στηριχθούν αποφασιστικά τα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να είναι έτοιμα να διαδραματίσουν τον ρόλο της ραχοκοκαλιάς του ΓεΣΥ, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει με πιο αποφασιστικό τρόπο η ενημέρωση των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, που θα συνεργαστούν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Το ΑΚΕΛ, είπε, θεωρεί ότι υπάρχει καθυστέρηση στους τομείς αυτούς και θα πρέπει να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά.
Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν ως αδυναμίες της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του ΓεΣΥ δεν πρέπει να αποτελέσουν σε καμιά περίπτωση άλλοθι για τον οποιονδήποτε για να απαιτεί είτε την αναστολή είτε την ακύρωση της εφαρμογής του. Υπενθύμισε ότι η ΟΕΒ διαφωνούσε από την αρχή με την εφαρμογή του και το ΑΚΕΛ δεν δέχεται αυτό που λέει η ΟΕΒ, ότι ενώ συμφωνεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ζητά την αναστολή. Πρόσθεσε ότι η άποψη της ΟΕΒ να διαφωνεί είναι κατανοητή, αλλά υπάρχουν αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

*Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του με την ΟΕΒ, το ΔΗΚΟ εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση για αναστολή των εισφορών, ωστόσο αναγνωρίζει ότι ήδη διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου.
«Εμείς επιμένουμε ότι το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αντιμετωπίσουμε στην πορεία, αν είναι, τα όποια πρακτικά προβλήματα προκύπτουν από την υλοποίηση της πιο πολύπλοκης μεταρρύθμισης στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι αναπόφευκτα θα υπάρχουν προβλήματα και το ΔΗΚΟ είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης για να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί, ώστε να αντιμετωπιστούν.
Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει παράλληλα και η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και ότι θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα σε σχέση και με τις δύο αυτές προϋποθέσεις.
Έκανε έκκληση να βρεθεί ο τρόπος να συμμετέχουν οι γιατροί σε αυτό το σχέδιο και επέμεινε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

*Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδήριτη αναγκαιότητα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι η συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης του ιατρικού κόσμου δεν συμβάλλει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός και κυρίως οι συμπατριώτες μας που προέρχονται από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της πατρίδας μας και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για την σωστή λειτουργία ενός ΓεΣΥ, το οποίο μπορεί να τους προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη από τη στιγμή που δεν έχουν τη δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους».
«Δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμα και η ομόφωνη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2017 δεν εφαρμόζεται με τον τρόπο που έχει ψηφιστεί. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση του ΓεΣΥ», είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος έφερε ως παράδειγμα το ότι για «ένα ολόκληρο χρόνο, το Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ που έχει την ευθύνη για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, που είναι η πιο σοβαρή δράση που πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει σωστά ένα ΓεΣΥ, το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι να διορίσει τη διευθυντική ομάδα».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς κανένα δισταγμό στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου για φοροαπαλλαγή των Κύπριων πολιτών από τα ιατρικά έξοδα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ δεδομένου ότι θα καταθέτουν αποδείξεις στον φόρο εισοδήματος.
Όσον αφορά το ΓεΣΥ, είπε ο κ. Λιλλήκας, «νομίζω ότι ήρθε η ώρα που θα αποκαλυφθούμε όλοι για τις πραγματικές μας προθέσεις, για το αν θέλουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ όπως ομόφωνα το αποφασίσαμε και το ψηφίσαμε στην Βουλή ή κατά πόσο προφασιζόμενοι τα διάφορα προβλήματα, τις διαφωνίες μιας μερίδας των γιατρών και άλλα ενδεχόμενα ή μελλοντικά προβλήματα θα το ακυρώσουμε». Αυτή, σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «είναι η ουσία της όλης συζήτησης».
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατέθεσε πρόταση στη σύσκεψη για να εκδοθεί μια ομόφωνη απόφαση που θα επαναβεβαιώνει την προηγούμενη μας ομόφωνη απόφαση ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα και προς τους γιατρούς, προς την ηγεσία του ΠΙΣ και προς την ΟΕΒ, που με διάφορα προσχήματα επιχειρούν την αναστολή και στην ουσία την κατάργηση του ΓεΣΥ για να πάμε στο πολυασφαλιστικό».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Κανένα πρόβλημα, σημείωσε, «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναβεβαιώνουμε την ψήφο μας, ότι δηλαδή θέλουμε να προχωρήσει μέσα στα καθορισμένα από το νόμο χρονοδιαγράμματα η υλοποίηση του ΓεΣΥ, αλλά δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι σε ό,τι αφορά νομοσχέδια που αφορούν το ΓεΣΥ όπως τα πανεπιστημιακά νοσηλευτήρια, όπως την ηλεκτρονική υγεία, όπως τον εθνικό φορέα φαρμάκων, δεν έχει προωθήσει αυτά τα νομοσχέδια η Κυβέρνηση στη Βουλή».
«Παραβιάζει τα χρονοδιαγράμματα η ίδια η Κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι παραβιάζει την συμφωνία μας του καλοκαιριού του 2016 που έλεγε ότι τα προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια να αντιμετωπιστούν επαρκώς από την κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών «στα κρατικά νοσηλευτήρια ακόμα υπάρχουν ουρές, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν περιμένοντας θεραπεία».
Διερωτήθηκε «πώς προωθούμε το ΓεΣΥ όταν αφήνουμε τα νοσοκομεία μας στο έλεος του Θεού και όταν δεν στηρίζουμε με κονδύλια, με ουσιαστικά προγράμματα τα κρατικά νοσοκομεία;»
Και βεβαίως, ανέφερε ο κ. Περδίκης, «πολλά από αυτά τα οποία αναφέρουν οι γιατροί ως μειονεκτήματα του ΓεΣΥ εμείς θεωρούμε ότι ισχύουν. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη δική μας αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα να τα περάσουμε μέσα από κανονισμούς στη Βουλή».
«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του ΟΑΥ να δουν ποιες είναι οι λογικές υποχωρήσεις που μπορούν να γίνουν προς τους γιατρούς για να υπάρξει συμβιβασμός. Χωρίς να παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα. Χωρίς να παραβιαστεί ο στόχος», είπε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











294