Οι διαφωνίες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου επί των νομοσχεδίων για αυτονόμηση και ΓΕΣΥ


Τις επιφυλάξεις και διαφωνίες του επί των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το ΓΕΣΥ δημοσιοποίησε σήμερα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ). Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ επισημαίνει πως η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί χρέος της πολιτείας προς την κυπριακή κοινωνία και προς τις μελλοντικές γενεές. Υποδεικνύει, ωστόσο, ότι για την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού απαιτείται η αγαστή και άμεση συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και όλων των άλλων κοινωνικών εταίρων και επαγγελματικών φορέων του τομέα της υγείας.

Η αυτονόμηση

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο ΠΙΣ σημειώνει ότι πάγια θέση του είναι πως η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Η αυτονόμηση, αναφέρει, ωστόσο, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θυματοποιείται οποιοσδήποτε λειτουργός της δημόσιας υπηρεσίας.

«Στο προσχέδιο που έχει υποβληθεί από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχουν ασάφειες αναφορικά με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και θα πρέπει να δοθεί ολοκληρωμένο πλάνο σχετικά με τον τρόπο μετατροπής του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων και όχι πρωτόλειες σκέψεις», επισημαίνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

«Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την οικονομική βιωσιμότητα των αυτονομημένων Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, αφού σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες εμπειρογνωμόνων στις οποίες εισηγούνταν τη δημιουργία 2 ή 3 οργανισμών, το Υπουργείο Υγείας εισηγείται την δημιουργία 6 οργανισμών, χωρίς καμία τεχνοκρατική τεκμηρίωση για τα οφέλη που θα προκύψουν. Πιστεύουμε ότι το μέγεθος των οργανισμών είναι σημαντικό για την επιβίωσή τους», υπογραμμίζει.

«Ως ΠΙΣ», προστίθεται, «κατανοούμε τη θέση του Υπουργείου Υγείας να εκπροσωπείται στα Διοικητικά Συμβούλια των Αυτονομημένων Οργανισμών, αλλά θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία. Σε τέτοια περίπτωση η αυτονόμηση θα είναι πλασματική και όχι ουσιαστική, και θα δημιουργηθεί σύγκρουση συμφερόντων».

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη μη καταγραφή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αναφορικά με την πρόνοια για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό των αυτόνομων οργανισμών.

«Ως ΠΙΣ», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «κατανοούμε ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε οι αυτόνομοι οργανισμοί να καταστούν οικονομικά βιώσιμοι, αλλά θεωρούμε ότι η τυχόν κάλυψη των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό των αυτόνομων οργανισμών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα τρία χρόνια».

Το ΓΕΣΥ

Σε σχέση με τον Τροποποιητικό Νόμο του Γενικού Συστήματος Υγείας του 2014, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η πλειοψηφία των αλλαγών που προτείνονται στο Νομοσχέδιο αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του ΓΕΣΥ.

Θεωρεί επίσης ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες για ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία του ΓΕΣΥ θα οδηγήσουν σε παρέκκλιση από τα στενά χρονοδιαγράμματα της εφαρμογής του συστήματος και ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της Υγείας και στις παρεχόμενες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας. «Βλέπουμε πολύ ορατό το ενδεχόμενο όχι μόνο να καθυστερήσει αλλά και να ακυρωθεί η υλοποίηση του υφιστάμενου ψηφισμένου ΓΕΣΥ», σημειώνει.

Ο ΠΙΣ πιστεύει ότι η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο Υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει πολλά δομικά και πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία του ΓΕΣΥ. «Είμαστε αντίθετοι με την μεταφορά και την διαχείριση του ταμείου του ΓΕΣΥ στο Υπουργείο Υγείας. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα στην Κυπριακή πολιτεία, όπου ένα Υπουργείο να αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη της χάραξης της σχετικής στρατηγικής και πολιτικής, της παρακολούθησης, του ελέγχου, της εποπτείας και της ρύθμισης συγκεκριμένου τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











284