Οι βασικές αρχές του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ


Μεγάλη είναι η συζήτηση που αναπτύσσεται και συνεχείς οι επιφυλάξεις και προβληματισμοί που διατυπώνονται από διάφορα οργανωμένα σύνολα και φορείς, ως προς την ισχυριζόμενη από αρκετούς «επιχείρηση» του Υπουργείου Υγείας να αλλάξει τη φιλοσοφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ). Τέτοιου είδους βολές κατά του Υπουργείου Υγείας εξαπολύονται, πλέον, σχεδόν επί καθημερινής βάσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που προϊδεάζει για το τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει όταν το σχετικό νομοσχέδιο πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Το Υπουργείο Υγείας, πάντως, έχει απορρίψει επανειλημμένως τις επικρίσεις για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ. Πρόθεσή του, είναι όπως το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει, να διατηρεί τη βασική φιλοσοφία του Συστήματος όπως διαμορφώθηκε στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή το 2007, ειδικότερα ως προς τα ακόλουθα:

I. Εισαγωγή Γενικού Συστήματος Υγείας που θα προνοεί για την παροχή ασφάλισης υγείας για τους πολίτες και τους λοιπούς διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

II. Εφαρμογή του ΓεΣΥ μέσω ενός κρατικού φορέα ασφάλισης υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

III. Εξασφάλιση καθολικότητας του συστήματος και υποχρεωτική κάλυψη όλου του πληθυσμού που έχει τη μόνιμη του κατοικία στην Κύπρο.

IV. Χρηματοδότηση του συστήματος μέσω συνεισφοράς από Μισθωτούς, Εργοδότες, Αυτοεργοδοτούμενους, Συνταξιούχους, Εισοδηματίες, Αξιωματούχους και το Κράτος.

V. Δίκαιη κατανομή του κόστους και κοινωνική αλληλεγγύη.

VI. Δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του παρόχου υπηρεσιών φροντίδας υγείας και δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

VII. Υιοθέτηση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού ως πύλης εισόδου στο σύστημα και ως βασικό εργαλείο συγκράτησης συνολικών δαπανών του συστήματος. Μέσω του Προσωπικού Ιατρού θα γίνεται παραπομπή στους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











349