Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο του καπνίσματος


Ψηφίστηκε, με 22 ψήφους υπέρ, 21 κατά και μία αποχή, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος μετά από μακρά συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι σχετικοί κανονισμοί εγκρίθηκαν με 23 ψήφους υπέρ και 21 κατά, ενώ η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εξώδικες ρυθμίσεις υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ, 12 κατά 1 αποχή.

Ακολουθούν οι αντιδράσεις των κομμάτων:

ΔΗΣΥ: Η ψήφιση του νομοσχεδίου για έλεγχο του καπνίσματος είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας

Η σημερινή ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον έλεγχο του καπνίσματος αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη προς όφελος της δημόσιας υγείας και της καλλιέργειας μιας νέας κουλτούρας μεταξύ των πολιτών της χώρας. Η οριακή όμως ψήφιση του Νομοσχεδίου αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι επιλέγουν να πολιτεύονται.

Ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζοντας τόσο την σημασία των προνοιών του κυβερνητικού Νομοσχεδίου όσο και τις υποχρεώσεις μας λόγω του εναρμονιστικού του χαρακτήρα, αφού συνυπολόγισε τις ανησυχίες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των πολύμηνων συζητήσεων στην Επιτροπή Υγείας πλαισίωσε το Νομοσχέδιο με συγκεκριμένες βελτιωτικές τροπολογίες. Την ίδια ώρα μακριά από αγκυλώσεις και δογματισμούς ψηφίσαμε εκείνες τις τροπολογίες άλλων κομμάτων που κατά την εκτίμηση μας βελτίωσαν περαιτέρω την λειτουργικότητα του κυβερνητικού Νομοσχεδίου.

Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ενώ, τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και το ΔΗΚΟ ψήφισαν, το μεν πρώτο την δική μας τροπολογία, το δε δεύτερο, τροπολογίες της ΕΔΕΚ, εντούτοις στο τέλος, επέλεξαν να καταψηφίσουν το Νομοσχέδιο στο σύνολο του.

Με την ενέργεια τους αυτή έδειξαν να αδιαφορούν πρώτα και πάνω απ΄ όλα για την πιθανότητα επιβολής προστίμου εκατομμυρίων στην Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά πολύ περισσότερο θα επέτρεπαν την συνέχιση του καπνίσματος στους χώρους των σχολείων μας, στους παιδότοπους ακόμα και στα νοσοκομεία.

ΑΚΕΛ: Παρά τις αρχικές προθέσεις μας, καταψηφίσαμε την εναρμονιστική νομοθεσία για το κάπνισμα

«Το ΑΚΕΛ, παρά τις αρχικές προθέσεις του, αναγκάστηκε να καταψηφίσει την εναρμονιστική νομοθεσία για το κάπνισμα ως αποτέλεσμα των τροπολογιών που επέφεραν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και άλλα κόμματα», επισημαίνει το ΑΚΕΛ και συμπληρώνει:

«Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολούθησαν τα άλλα κόμματα και με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση και πάλιν των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, χαλάρωσαν τη νομοθεσία για απαγόρευση του καπνίσματος προνομιακά και αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες του καζίνο και για τους μεγαλοξενοδόχους, όπου θα υπάρχουν πλέον οι μοναδικοί κλειστοί χώροι εστίασης-διασκέδασης που θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία, η μια εκ των τροπολογιών επιτρέπει να διαμορφωθούν ειδικά χώροι οποιασδήποτε έκτασης, στους οποίους θα επιτρέπεται εκτός από το κάπνισμα, η μουσική και η διάθεση αλκοόλ, με αποτέλεσμα νόμιμα αυτοί οι χώροι να μπορούν να μετατραπούν από μπαρ μέχρι και κλαμπ που θα ανταγωνίζονται αθέμιτα όλα τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης.

Αυτού του είδους οι αλλαγές μας οδήγησαν στην καταψήφιση της νομοθεσίας, θέση που αν τελικά αποκτούσε πλειοψηφία θα ανάγκαζε τα κόμματα που υπερψήφισαν ανάλογες απαράδεχτες πρόνοιες να αναθεωρήσουν τη στάση μέσα από την επανακατάθεση από πλευράς κυβέρνησης της σχετικής οδηγίας.

Πρόσθετα, αν υιοθετείτο η υποτροπολογία που καταθέσαμε για απαγόρευση καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους αν αυτοί δεν έχουν ανοιχτή την μια τουλάχιστον πλευρά και πέραν του 50% των συνολικών περιμετρικών τοίχων ή πλευρών του, θα πετυχαίναμε ένα πολύ καλύτερο και ταυτόχρονα ισορροπημένο αποτέλεσμα που θα κάλυπτε τις λογικές ανησυχίες όλων.

Σε κάθε περίπτωση δεν υποτιμούμε βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν όπως η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στα σχολεία, τους παιδότοπους, τα νοσοκομεία εκτός από προκαθορισμένους χώρους κοκ».

ΔΗΚΟ: Η πλειοψηφία της Βουλής «ξεδόντιασε» το νόμο για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους

«H σημερινή είναι μια μαύρη μέρα για τα δικαιώματα των μη-καπνιστών, των παιδιών μας και των καρκινοπαθών. Η πλειοψηφία της Βουλής επέλεξε, με τροπολογίες που αναιρούν τις απαγορευτικές πρόνοιες της νομοθεσίας, να απονευρώσει και να ξεδοντιάσει τον σχετικό Νόμο», σημειώνει από την πλευρά του το ΔΗΚΟ και προσθέτει:

«Στην ουσία η Βουλή έχει καταργήσει το διαχωρισμό μεταξύ των κλειστών και των ανοικτών χωρών και από σήμερα επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Ακόμη χειρότερα, ενώ το Κυβερνητικό νομοσχέδιο προνοούσε για ποινές 2000 ευρώ σε ιδιοκτήτες υποστατικών που παραβιάζουν τη νομοθεσία και επιτρέπουν το κάπνισμα σε χώρους που αυτό απαγορεύεται, η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας της Βουλής μειώνει αυτό το πρόστιμο σε 85 ευρώ με τη διαδικασία των ‘εξωδίκων’».

Κίνημα Οικολόγων: Η Βουλή ψήφισε ένα ελλιπή και ενδεχομένως επικίνδυνο νόμο

«Δυστυχώς όλα τα κόμματα εκτός του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών άνοιξαν τεράστιες τρύπες στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που στην αρχική του μορφή είχε πολλές και θετικές πρόνοιες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων και προσθέτει:

«Για παράδειγμα, οι ποινές - χάδια που αφορούν την προστασία των ανηλίκων, τη σύνδεση ανοικτών και κλειστών χώρων και τους επιτρεπόμενους χώρους καπνίσματος.

Δυστυχώς ακολουθήθηκε το...κυπριακό μοντέλο και σε αυτήν την περίπτωση.

Η αρχική ιδέα ήταν σωστή για περιορισμούς στο κάπνισμα, αλλά η τελική εφαρμογή του εντελώς λανθασμένη, αφού προτιμήθηκε η εξυπηρέτηση των συμφερόντων, συγκεκριμένων επιχειρηματιών (πχ ξενοδοχεία, μεγάλα κέντρα διασκέδασης κλπ)».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











331