Ογκολογικό Κέντρο Τρ. Κύπρου: Για 20 χρόνια η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του καρκίνου


 Με ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει:

«Διανύοντας ήδη την τρίτη δεκαετία λειτουργίας και προσφοράς, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, έχει εδραιωθεί στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας, ως η αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στη στήριξη των ασθενών. Το Κέντρο, όπως και όλος ο πλανήτης διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους του αιώνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι οι λειτουργοί υγείας του Κέντρου με αυταπάρνηση βρίσκονταν στη πρώτη γραμμή για να φροντίσουν τους ασθενείς με καρκίνο σε ένα περιβάλλον με ασφάλεια. Ο στόχος που τέθηκε από το Κέντρο ήταν να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς θεραπεία λόγω της πανδημίας και οι θεραπείες να δίνονται με ασφάλεια για τους ασθενείς και τους λειτουργούς υγείας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έπρεπε να παρθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως η απαγόρευση των συνοδών και αγαπημένων προσώπων στο Κέντρο και αρκετά άλλα. Αρωγοί στην επίτευξη αυτού του στόχου ήταν οι σύνδεσμοι ασθενών με καρκίνο όπου με τις υπηρεσίες τους συνέβαλαν με ανιδιοτέλεια στην επίτευξη του στόχου στο να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς θεραπεία. Σε αυτή τη προσπάθεια συνέβαλαν ο καθένας με το δικό του ρόλο όλοι οι φορείς και στενοί συνεργάτες του Κέντρου. Τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν τις συλλογικές προσπάθειες όλων.

Οι βασικοί πυλώνες στην επιτυχημένη πορεία του Κέντρου είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επιστημόνων του αλλά και η τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού του. Οι πλέον σύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές που διαθέτει το Κέντρο τέθηκαν σε λειτουργία εντός του 2020 και αποτελούν την κορωνίδα της Αμερικάνικης εταιρείας Varian.

Ο κύριος άξονας της επιτυχημένης πορείας του Κέντρου είναι η εξειδίκευση των ιατρών ογκολόγων σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η εξειδίκευση και συγκεντρώνεται η γνώση για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του κάθε είδους καρκίνου. Οι ογκολόγοι συμμετέχουν στις πολυθεματικές ομάδες του Κέντρου όπου συζητούν τα περιστατικά μαζί με άλλους επαγγελματίες υγείας για να αποφασιστεί το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε ασθενή ακολουθώντας διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Το Κέντρο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και στον τομέα της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η δημιουργία του  Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου έχει ξεκινήσει να φέρνει κοντά διεθνούς φήμης επιστήμονες των οποίων τα αποτελέσματα θα επωφεληθούν όχι μόνο οι ασθενείς με καρκίνο στη Κύπρο αλλά και ανά το παγκόσμιο.   

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου κατέχει διαπίστευση από το 2007 για όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες του από τον διαπιστευμένο ευρωπαϊκό οργανισμό CHKS (Caspe Healthcare Knowledge Systems) σύμφωνα με τα εξειδικευμένα πρότυπα για οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης που εκδίδει ο οργανισμός καθώς και πιστοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001.

2ος Μαθητικός Διαγωνισμός

Στο πλαίσιο ενεργειών/δράσεων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου εντάσσεται και η συνδιοργάνωση, με φορείς (Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών & Φίλων – ΠΑΣΥΚΑΦ, Europa Donna Κύπρου, Καραϊσκάκειο ίδρυμα, Europa Uomo Κύπρου, Ένα Όνειρο, Μια Ευχή, Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, Σύνδεσμος Διαιτολόγων & Διατροφολόγων Κύπρου) στην Κύπρο που σχετίζονται με ασθενείς με καρκίνο, εκδηλώσεων για ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου. Φέτος για 2η συνεχή χρονιά διοργανώνεται Μαθητικός Διαγωνισμός που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Παγκύπρια. Ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο 2020 και θα λήξει στις 5 Μαρτίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού είναι:

(α)     Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την πρόληψη του καρκίνου.

(β)     Η ενθάρρυνση των μαθητών για χρήση εξειδικευμένων πηγών ενημέρωσης για θέματα καρκίνου.

(γ)     Η ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης των μαθητών.

(δ)     Η προσφορά σε εθελοντικούς οργανισμούς.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλούνται να υποβάλουν τις ιδέες τους μέσα από τις πιο κάτω κατηγορίες:

*Τραγούδι: δημιουργία τραγουδιού με στίχο και μελοποίησή του στην ελληνική ή κυπριακή διάλεκτο. Η σύνθεση του τραγουδιού μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα όργανα και η ερμηνεία μπορεί να είναι από ένα ή περισσότερα άτομα. Διάρκεια τραγουδιού 4 λεπτά και ετοιμασία σε μορφή mp3.

 * Εικαστική δημιουργία: δημιουργία πίνακα ζωγραφικής ή αφίσας σε μέγεθος Α4 ή Α3 για ατομική συμμετοχή και σε μέγεθος Α4, Α3, Α2 για ομαδική συμμετοχή.

 * Έκθεση ιδεών: συγγραφή δοκιμίου στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, με  παραγράφους, μέχρι 500 λέξεις.

Ο διαγωνισμός αθλοθετείται με χρηματικά έπαθλα: αξίας €300 (Πρώτο βραβείο), €200 (Δεύτερο βραβείο) και €100 (Τρίτο βραβείο) για τους νικητές της κάθε κατηγορίας. Τον διαγωνισμό στηρίζει η Τράπεζα Κύπρου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1943