Κουβεντιάζοντας με τον Δρα Δημήτριο Βόμβα με απλά λόγια για τον Καρκίνο του Προστάτη


*Ο εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη αποτελεί νόσημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία προσφέροντας πλήρη ίαση στον ασθενή.

*Με τις νεότερες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IMRT, VMAT), που προσφέρουμε για περισσότερα από 12 έτη στους ασθενείς μας, σε γενικές γραμμές οι παρενέργειες είναι πολύ περιορισμένες σε βαρύτητα και συχνότητα συγκριτικά με το τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Europa UOMO Κύπρου, διοργανώνουν την Ενημερωτική Ημερίδα «Κουβεντιάζοντας με απλά λόγια για τον καρκίνο του προστάτη». Με γνώμονα την ενημέρωση του κοινού σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την υγεία του, ο Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας & Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Δρ. Δημήτριος Βόμβας, περιγράφει την προσπάθεια γιατρών και επιστημόνων να καταστούν οι πολίτες κοινωνοί των διαφορετικών διαστάσεων στην πρόληψη και αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου του προστάτη, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν άλλοι επαγγελματίες υγείας στην παροχή μιας ολιστικής θεραπείας.

Συμμετοχές στην Ημερίδα

 ΕΡ: Ποιος είναι ο στόχος της Ενημερωτικής Ημερίδας «Κουβεντιάζοντας με απλά λόγια για τον καρκίνο του προστάτη;

ΑΠ: Ο βασικός στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στον καρκίνο του προστάτη. Εξαίρετοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν με «απλά λόγια» σημαντικά θέματα γύρω από τον καρκίνο του προστάτη, ενημερώνοντας αλλά και λύνοντας απορίες των παρευρισκόμενων.

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχει μια πολυδιάστατη ομάδα ιατρών, επιστημόνων και θεραπευτών, από το American Medical Center, το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου και τον ΠΑΣΥΚΑΦ. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα επιδιώξουμε να καθιερωθεί ως θεσμός στα κυπριακά ιατρικά δρώμενα γεμίζοντας ένα κενό, που φαίνεται δυστυχώς να υπάρχει γενικότερα σε θέματα ενημέρωσης του κοινού.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου, μεταξύ των ωρών 17:00-20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Γραφείων της CYTΑ, στην Οδό Τηλεπικοινωνιών 1, στον Στρόβολο. H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και στηρίζεται από την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου και την Κυπριακή Ουρολογική Εταιρεία.

Τρόπος προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης

 ΕΡ: Με ποιον τρόπο είναι εφικτός ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;  

ΑΠ: Ως προσυμπτωματικός έλεγχος ορίζεται η διενέργεια συγκεκριμένων κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη πριν προλάβει να δώσει συμπτώματα. Ο έλεγχος αυτός γίνεται με μια ειδική ανάλυση αίματος, το γνωστό σε όλους PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και την αξιολόγηση/κλινική εξέταση από τον Ουρολόγο. Η ανάλυση αίματος από μόνη της δεν είναι αρκετή και θα πρέπει απαραιτήτως πάντα να συνδυάζεται με την ουρολογική εξέταση.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του ελέγχου αυτού, ανάλογα πάντα με την περίπτωση, ιδιαίτερα βοηθητική είναι και η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη προσφέροντας επιπλέον σημαντικές πληροφορίες που ενδεχομένως θα επηρεάσουν την απόφαση του ουρολόγου στο αν χρειάζεται ή όχι να ληφθεί βιοψία προς αποκλεισμό ή επιβεβαίωση της ύπαρξης κακοήθειας.

Πλήρης ίαση

 ΕΡ: Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς;

ΑΠ: Η απάντηση είναι βεβαίως και μπορεί! Ο εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη αποτελεί νόσημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία προσφέροντας πλήρη ίαση στον ασθενή. Πριν λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο παρουσιάστηκαν τα δεδομένα σημαντικής μελέτης που έδειξε ότι η επιβίωση των ασθενών παραμένει ιδιαίτερα υψηλή ανεξαρτήτως του τύπου της ριζικής θεραπείας που χορηγείται (χειρουργικής ή ακτινοθεραπευτικής).

Η θεραπευτική διαδικασία στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου

 ΕΡ: Ποια είναι τα βήματα της θεραπευτικής διαδικασίας που ακολουθούνται (στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου);

ΑΠ: Ο άνδρας που θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη από τον ουρολόγο του θα παραπεμφθεί ακολούθως στη Μονάδα Ουρολογικού Καρκίνου του Ογκολογικού Κέντρου. Μετά την αρχική αξιολόγηση και την ενδελεχή λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, ο θεράπων Ογκολόγος θα συμπληρώσει αν χρειάζεται τον έλεγχο με περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις με στόχο να έχει μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση του προβλήματος, αν δηλαδή ο όγκος είναι περιορισμένος στον προστάτη ή αν έχει επηρεάσει και άλλα όργανα. Στη συνέχεια όλα τα περιστατικά θα συζητηθούν στα πλαίσια ενός ειδικού ιατροσυμβουλίου όπου ομάδα ιατρών αποτελούμενη από Ογκολόγους, Ουρολόγους, Ιστοπαθολόγους και Ακτινολόγους θα συστήσει την βέλτιστη θεραπεία για τον κάθε ασθενή. Για εκείνους τους ασθενείς που θα επιλέξουν να λάβουν ριζική ακτινοθεραπεία η διαδικασία περιλαμβάνει τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας σε θέση θεραπείας για να σχεδιαστεί με απόλυτη ακρίβεια από τον Ογκολόγο η περιοχή που θα πρέπει να ακτινοβοληθεί.

Στη συνέχεια θα γίνουν εξειδικευμένες μετρήσεις και έλεγχοι ώστε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι με ακρίβεια και πάνω από όλα με ασφάλεια μπορεί να εφαρμοστεί το ακτινοθεραπευτικό πλάνο θεραπείας που έχει αποφασιστεί. Συνήθως τα σχήματα ακτινοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη κυμαίνονται από 7 έως 40 συνεδρίες.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση μείωσης του συνολικού αριθμού των συνεδριών που χορηγούνται και αυτό απορρέει από σημαντικές κλινικές μελέτες που έδειξαν ότι τα αποτελέσματα συντομότερων ακτινοθεραπευτικών σχημάτων είναι ισοδύναμα των κλασσικών μακροχρόνιων σχημάτων όσων αφορά το ογκολογικό αποτέλεσμα, χωρίς παρόλα αυτά να επηρεάζεται δυσμενώς η τοξικότητα.  Είναι απαραίτητο να υπογραμμίσω ότι με τις νεότερες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IMRT, VMAT), που προσφέρουμε για περισσότερα από 12 έτη στους ασθενείς μας, σε γενικές γραμμές οι παρενέργειες είναι πολύ περιορισμένες σε βαρύτητα και συχνότητα συγκριτικά με το τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Ψυχολόγος και ο φυσιοθεραπευτής

ΕΡ: Τι ρόλο παίζουν στη θεραπεία ο κλινικός ψυχολόγος και ο φυσιοθεραπευτής;

ΑΠ: Η εποχή που η αντιμετώπιση ενός ασθενούς με καρκίνο γινόταν από ένα και μοναδικό άτομο έχει παρέλθει εδώ και χρόνια. Στην προσπάθεια να προσφέρουμε μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση στους ασθενείς μας οφείλουμε να εμπλέξουμε στη φροντίδα τους και άλλους επαγγελματίες υγείας όπως ο κλινικός ψυχολόγος και ο φυσικοθεραπευτής. Ο κλινικός ψυχολόγος θα βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει άγχη και φοβίες που γεννήθηκαν με τη διάγνωση του καρκίνου και θα δείξει εκείνους τους τρόπους στον ασθενή για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το νόσημα του από ψυχολογικής πλευράς. Ο φυσικοθεραπευτής από τη μεριά του φαίνεται να μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους άνδρες που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή και αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκράτειας των ούρων. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και την εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η ακράτεια των ούρων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1180