ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στο Ygeia-News: Εκτός συζήτησης οποιαδήποτε αύξηση της εισφοράς για το ΓεΣΥ


*Συνέντευξη με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου και τον γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή.

*Μιχάλης Αντωνίου: Η Κυβέρνηση να εξετάσει την παραχώρηση τέτοιων φοροελαφρύνσεων προς τον επιχειρηματικό κόσμο που θα είναι ικανές να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το κόστος χρηματοδότησης του σχεδίου υγείας

*Μάριο Τσιακκής: Κάποιες από τις προϋποθέσεις που εγείρουν οι γιατροί είναι λογικές, θα πρέπει να εξεταστούν από την Κυβέρνηση και να δώσει τέτοιες διασφαλίσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας.

Εν αναμονή των εξελίξεων αναφορικά με το πολυσυζητημένο κεφάλαιο της εισαγωγής του ΓεΣΥ και παρεμβάσεων που προφανώς θα δρομολογηθούν προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει την ιατρική κοινότητα με την επίσημη πλευρά, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας-ΟΑΥ και Υπουργείο Υγείας, και να δοθούν επαρκείς διαβεβαιώσεις και σε άλλους επαγγελματίες υγείας, οι οργανωμένοι εργοδότες παρεμβαίνουν και επαναβεβαιώνουν τις θέσεις τους επί του θέματος, με την ιδιότητά τους ως ένα από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ

Συγκεκριμένα, προβληματισμό αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΠΙΣ για συμμετοχή στο ΓεΣΥ, διεκδικώντας σημαντική αύξηση της δαπάνης λειτουργίας του, διατυπώνει η ΟΕΒ δια του γενικού διευθυντή της, Μιχάλη Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου με δηλώσεις στο Ygeia-News ξεκαθαρίζει ότι είναι εκτός συζήτησης η οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση της εισφοράς συμμετοχής της εργοδοτικής πλευράς «διότι θα είναι πέραν των αντοχών της κυπριακής οικονομίας και οι επιχειρήσεις θα επωμιστούν δυσβάστακτο βάρος σε μια ακόμη ρευστή περίοδο». Η όποια ενδεχόμενη αύξηση του προϋπολογισμού χρηματοδότησης της λειτουργίας του ΓεΣΥ θα πρέπει να αναζητηθεί από την Κυβέρνηση όχι δια της μείωσης των αναπτυξιακών και παραγωγικών δαπανών, αλλά δια της στόχευσης σε εξοικονομήσεις κονδυλίων από άλλες δευτερευούσης σημασίας δαπάνες, σημειώνει ο κ. Αντωνίου.

Η μόνη οργάνωση που δεν δεσμεύεται

Ως γνωστό, η ΟΕΒ είναι η μόνη Οργάνωση που δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία καθορισμού του ύψους των εισφορών στο ΓεΣΥ, αφού δεν την έχει υπογράψει «όχι από ιδιοτροπία» όπως λέει ο κ. Αντωνίου. Κατά το στέλεχος της Ομοσπονδίας η συζήτηση κατανομής του ύψους των εισφορών και της χρηματοδότησης του σχεδίου υγείας θα έπρεπε να καθοριστεί αφού πρώτα υπήρχε συμφωνία με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτήρια, κλινικά εργαστήρια, φαρμακοποιοί κ.λπ.). Αντί αυτού, σημείωσε, καθορίστηκε πρώτα το ύψος της χρηματοδότησης, αλλά ακόμη παραμένουν ουσιαστικές εκκρεμότητες με τους εμπλεκόμενους επιστήμονες.

Τούτων λεχθέντων, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ απορρίπτει επικριτικές τοποθετήσεις κατά της ιατρικής κοινότητας, σημειώνοντας ότι οι γιατροί δικαιωματικά θέτουν όρους και διεκδικούν διαπραγμάτευση με την επίσημη πλευρά, καθώς οι σχεδιασμοί θα διαφοροποιήσουν το εργασιακό και επαγγελματικό καθεστώς τους και θα επηρεαστεί η μελλοντική σταδιοδρομία και ανέλιξη.

Επίσης, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ καλεί την Κυβέρνηση να εξετάσει την παραχώρηση τέτοιων φοροελαφρύνσεων προς τον επιχειρηματικό κόσμο που θα είναι ικανές να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το κόστος χρηματοδότησης του σχεδίου υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την 1.1. 2019 θα αυξηθεί το ύψους της εισφοράς που θα καταβάλουν οι εργοδότες για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ ο γενικός γραμματέας Μάριος Τσιακκής, επαναβεβαιώνει την απόφαση του Επιμελητηρίου αναφορικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός καθολικού και ποιοτικού σχεδίου υγείας, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί αίτημα της κυπριακής κοινωνίας και διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι μπορούν να βρεθούν συναινετικές ρυθμίσεις με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

«Το ΚΕΒΕ πιστεύει στην ανάγκη εφαρμογής του ΓεΣΥ και εκτιμά ότι το όφελος από τη λειτουργία του θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος που θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις» δήλωσε στο Ygeia-News. «Η υγεία θα πρέπει να αποτελεί αγαθό που θα απολαμβάνουν όχι οι λίγοι σε μια κοινωνία, αλλά το σύνολο και ειδικότερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού» πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής. Σχολιάζοντας διαφωνίες που διατυπώνονται από επαγγελματίες υγείας, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι «κανένα σχέδιο υγείας δεν μπορεί να είναι τέλειο από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του, όμως, με διάλογο μπορούν να αρθούν οι όποιες δυσκολίες». Ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι κάποιες από τις προϋποθέσεις που εγείρουν οι γιατροί είναι λογικές, θα πρέπει να εξεταστούν από την Κυβέρνηση και να δώσει τέτοιες διασφαλίσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας. Συνάμα, ξεκαθάρισε ότι για το ΚΕΒΕ δεν τίθεται ζήτημα αύξησης της εισφοράς και του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ που θα προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την παραχώρηση φοροελαφρύνσεων

Ερωτηθείς κατά πόσο οι κυπριακές επιχειρήσεις δύνανται να αναλάβουν το κόστος χρηματοδότησης του ΓεΣΥ είπε ότι θα ανταποκριθούν, σημειώνοντας όμως, ότι παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθούν μέτρα που θα εξισορροπήσουν το επιπρόσθετο οικονομικό κόστος που θα αναλάβουν. Για παράδειγμα, είπε, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την παραχώρηση φοροελαφρύνσεων ή τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς σε κάποια ασφαλιστικά ταμεία που αποδεδειγμένα διαθέτουν μεγάλο αποθεματικό, προκειμένου να αμβλυνθεί η επιβάρυνση επί των επιχειρήσεων. Αυτά τα ζητήματα, κατέληξε ο γ.γ. του ΚΕΒΕ, θα πρέπει να εξεταστούν σε συνάρτηση με την επικείμενη αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, με το νέο χρόνο, που θα είναι ένα επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











459