Οδοντιατρικές Υπηρεσίες:Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης κατά καρκίνου του στόματος


Εβδομάδα ενημέρωσης και πρόληψης 3/12/18 – 9/12/2018

Επενδύοντας στην πρόληψη και αποσκοπώντας σε ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οργανώνουν για έκτη συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2018.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού μέσω των κινητών οδοντιατρικών μονάδων, έξω από τα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας και Πάφου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλες τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στο περίπτερο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ επιμορφωτικά σεμινάρια θα οργανωθούν για τους Κύπριους οδοντιάτρους σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο και τις Οδοντιατρικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού από τους ιδιώτες οδοντίατρους κατόπιν ραντεβού.

O καρκίνος του στόματος και του στοματοφάρυγγα αποτελούν τον 8ο πιο συχνό καρκίνο στην Ευρώπη. Πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν ότι κατά το 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκαν 73,014 νέα περιστατικά καρκίνου στόματος, χειλέων και στοματοφάρυγγα αλλά και παράλληλα 28,213 θάνατοι. Στην Κύπρο, κατά τη χρονική περίοδο 2000-2015, σημειώθηκαν 527 νέα περιστατικά που αφορούσαν καρκίνο στο χείλος, τη γλώσσα, το στόμα, τους σιαλογόνους αδένες τις αμυγδαλές και το στοματοφάρυγγα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα. Κλινικά, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από τη σωστή αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται από όλους μια φορά το μήνα, αλλά και μέσα από τις τακτικές ανά εξάμηνο επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30% ενώ αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%.

Το πρόγραμμα στο πιο κάτω έγγραφο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











601