Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος αναγνώρισε τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο


Την αναγνώριση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ως του μοναδικού νόμιμου επιστημονικού σώματος του ιατρικού κόσμου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο, πέτυχε ο ΠΙΣ, στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού CPME, ύστερα από μια σειρά έντονων διαβουλεύσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου.

Όπως αναφέρεται, κατά την προηγούμενη σύνοδο του CPME είχε συζητηθεί το θέμα του αιτήματος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου για συμμετοχή του στο CPME με το καθεστώς του παρατηρητή. Ο ΠΙΣ, σημειώνεται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ύστερα από εντατική διαβούλευση των εκπροσώπων του Συλλόγου με τους γιατρούς των άλλων χωρών και τη γραμματεία του CPME, κατάφεραν όπως θεσμοθετηθεί και εισαχθεί έγγραφο-συμφωνία μεταξύ του πανευρωπαϊκού οργανισμού και των αιτητών-ιατρικών συλλόγων, το οποίο θα πρέπει να υπογράφεται, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στον οργανισμό.

Σύμφωνα με το έγγραφο-συμφωνία, οι αιτητές-ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν ενυπογράφως ότι αναγνωρίζουν, σύμφωνα και με το καταστατικό του CPME, ότι οι οργανισμοί που είναι μέλη του εν λόγω πανευρωπαϊκού οργανισμού, αποτελούν τους μοναδικούς και νόμιμους εκπροσώπους των ιατρών των κρατών τους. Η δήλωση κατοχυρώνει το αυτονόητο και αποτελεί ουσιαστικά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως της μοναδικής κρατικής οντότητας της νήσου και του ΠΙΣ ως του μοναδικού νόμιμου εκπρόσωπου των ιατρών της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε ότι «με την εισαγωγή της εν λόγω διαδικασίας, ο ΠΙΣ κλείνει κάθε παράθυρο για εκπροσώπηση του τουρκοκυπριακού ιατρικού κόσμου ως ανεξάρτητου φορέα και ταυτόχρονα υποχρεώνει τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο να σεβαστεί τις αρχές και αξίες του CPME και κατ’ επέκταση να μας αναγνωρίσει ως ισότιμους εταίρους».

«Η πάγια θέση του ΠΙΣ είναι όπως τα θέματα υγείας δεν θα πρέπει να αποτελούν ευκαιρία για διασφάλιση πολιτικών κερδών, και οι συνάδελφοι Τ/Κ μπορούν να συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα μέσω του μοναδικού νόμιμου επιστημονικού σώματος, ο οποίος είναι ο ΠΙΣ, βάσει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΠΙΣ στον CPME Άλκης Παπαδούρης ανέφερε ότι «το εγχείρημα μας δεν ήταν εύκολο. Δυστυχώς, για κάποιους λόγους υπήρχαν ιατρικοί οργανισμοί άλλων κρατών που δεν επιθυμούσαν την υπογραφή από τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο του εν λόγω εγγράφου – συμφωνίας». Σημείωσε ότι «ύστερα από μια σειρά μεσολαβήσεων της γραμματείας του CPME και του ΠΙΣ φθάσαμε σε ένα έγγραφο το οποίο ικανοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους, το οποίο ουσιαστικά αναγκάζει τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική κρατική οντότητα της νήσου και τον ΠΙΣ ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο των ιατρών της χώρας μας».

Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας του CPME ήταν η εξάπλωση του ιού Έμπολα και η κατάσταση με το ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων, που καταφεύγουν από τη Συρία στην Τουρκία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











428