Ο ρόλος των προβιοτικών στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΙΦΝΕ)


Τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν τη μικροβιακή χλωρίδα στις ιδιοπαθείς Φλεγνονώδεις νόσους του εντέρου, (ΙΦΝΕ), ανέλυσε ο Δρ. Γεώργιος Μπάμιας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ, στα πλαίσια επιστημονικής ομιλίας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία από την εταιρεία M.Y. Healthformulas Ltd υπό την Αιγίδα της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο όπου συμμετείχαν γαστρεντερολόγοι από όλες τις επαρχίες, παρατηρείται αύξηση στις ΙΦΝΕ που περιλαμβάνουν τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα και χαρακτηρίζονται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Ωστόσο, η εμφάνιση των ΙΦΝΕ φαίνεται να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, γενετικών ανοσολογικών και περιβαλλοντικών.

Ο Δρ. Μπάμιας, αναφέρθηκε εκτεταμένα στη χρήση προβιοτικών στη θεραπεία των φλεγμονών του εντέρου.

Τα προβιοτικά, έχουν την ίδια αξία με τη λέξη φάρμακο, είπε ο κ. Μπάμιας ο οποίος δηλώνει ότι υπάρχει τάση τα προβιοτικά να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβιοτικά θεωρούνται ως συμπληρώματα διατροφής. Διασφαλίζουν την ανθρώπινη υγεία και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται διεθνώς ως GRAS (Generally Regarded as Safe- Γενικώς Αναγνωρισμένα ως Ασφαλή) και καταγράφονται σε επίσημα αναγνωρισμένο κατάλογο καλλιεργειών κατόπιν ερευνών και διεξοδικών ελέγχων που έχουν διεξαχθεί.

Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (FAO-WHO) όρισε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι παραγωγοί προ βιοτικών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να συνάδουν, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αναφορικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για τα γένη, είδη και στελέχη προ βιοτικών καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται. Έχουν διεξαχθεί εκτεταμένες έρευνες για την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών, αναφορικά με την διατήρηση της υγείας της εντερικής χλωρίδας ή ακόμη και την θεραπεία ή πρόληψη διαφόρων σχετικών διαταραχών. Υπάρχουν επίσης επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν την άποψη ότι τα προβιοτικά πιθανόν να βελτιώνουν και τη γενική κατάσταση της υγείας.

Υπό την αιγίδα της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1061