Ο ΠΙΣ εκπαιδεύει προσωπικούς γιατρούς ενόψει εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας


Με στόχο την προσαρμογή των ιατρών που θα ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική φροντίδα στις λειτουργίες του ΓΕΣΥ, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ) αρχίζει από αύριο 16 Οκτωβρίου την εκπαίδευση των προσωπικών ιατρών, η οποία θα διαρκέσει οκτώ μήνες (μέχρι τις 31 Μαΐου 2015) και κατά τη διάρκειά της θα εκπαιδευτούν γύρω στους 900 γιατρούς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει χωριστεί σε 30 εκπαιδευτικές ομάδες, οι οποίες θα εκπαιδευτούν σε έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες. Ο κάθε κύκλος εκπαίδευσης θ’ απαρτίζεται από δέκα εκπαιδευτικές ομάδες και θα διεξαχθούν τρεις κύκλοι εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικός Φορέας είναι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ την εκπαίδευση στηρίζουν το Υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία αυτή του ΠΙΣ δόθηκαν στο πλαίσιο σημερινής διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στην παρουσία του Προέδρου του Συλλόγου Ανδρέα Δημητρίου, του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΙΣ και Συντονιστή του Προγράμματος Εκπαίδευσης Δρ. Γεώργιου Ποταμίτη, του εξωτερικού Επιστημονικού Συντονιστή Ανδρέα Λεωνίδου (διακεκριμένος συμπατριώτης μας επιστήμονας που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο) και του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμά Αντωνίου.

Όπως έχει προαναφερθεί, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι εκπαιδευτικές συναντήσεις 2,5 ωρών η κάθε μία, ενώ έχει χωριστεί σε έξι θεματικές, ως εξής:

Θέμα 1: Εισαγωγή στις αρχές, δομές και διαδικασίες του ΓΕΣΥ. Ο ρόλος και οι ευθύνες του Προσωπικού Ιατρού.

Θέμα 2: Σύστημα ελέγχου ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών.

Θέμα 3: Δεξιότητες επικοινωνίας και προσέγγισης ασθενών.

Θέμα 4: Δημιουργία ιατρείου πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πολυιατρείων. Συνταγογράφηση στα πλαίσια μιας τεκμηριωμένης και αποδοτικής πρακτικής και τρόποι παραπομπής των ασθενών σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών.

Θέμα 5: Διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Θέμα 6: Ο ρόλος του λογισμικού στην Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

«Καμία αβαρία στην ποιότητα…»

Μιλώντας στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης Τύπου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Ανδρέας Δημητρίου, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικών γιατρών αποτυπώνει και τη θέση του ΠΙΣ για σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Συναφώς, ξεκαθάρισε πως ανεξαρτήτως της τροπής που θα πάρουν τα πράγματα σε πολιτικό επίπεδο, αναφορικά με τα νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή από το Υπουργείο Υγείας, η εκπαίδευση των γιατρών θα πραγματοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Παρουσιάζοντας με τη σειρά του το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΙΣ και Συντονιστής του Προγράμματος Εκπαίδευσης Δρ. Γεώργιος Ποταμίτης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ως γιατροί δεν πρόκειται να κάνουν καμία αβαρία, κατά την έκφρασή του, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως ορόσημο στην πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ, επισημαίνοντας πως η εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού ιατρού αναμένεται να προσφέρει πολλά στην αναβάθμιση της ποιότητας, στις στρατηγικές πρόληψης, στην πιο αποτελεσματική παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, στον έλεγχο των δαπανών κτλ. «Σε αυτά τα πλαίσια, γίνεται αντιληπτή και η τεράστια σημασία της εκπαίδευσης των ιατρών που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ ως προσωπικοί ιατροί», υπογράμμισε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











301