Ο ΠΑΣΥΝΜ συμμετείχε στην 72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας


ΤΗΣ ΠΑΜΠΙΤΣΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ*

Η 72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA72), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Εθνών (Palais de Nations), στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 20 - 28 Μαΐου 2019. Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αποτελεί το όργανο λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και It is attended by delegations from all WHO Member States and focuses on a specific health agenda prepared by the Executive Board.κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε μια ειδική ατζέντα για την υγεία, η οποία ετοιμάζεται από Εκτελεστική Επιτροπή. The main functions of the World Health Assembly are to determine the policies of the Organization, appoint the Director-General, supervise financial policies, and review and approve the proposed programme budget. Ανάμεσα στις κύριες αρμοδιότητες της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, είναι ο καθορισμός των πολιτικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο διορισμός του Γενικού Διευθυντή, η επίβλεψη των χρηματοοικονομικών πολιτικών και η έγκρισή του προτεινόμενου προϋπολογισμού.

Στη φετινή Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 Σύνεδροι, προερχόμενοι ως Αντιπρόσωποι από 194 Κράτη-Μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Υπουργοί Υγείας των Κρατών-Μελών, καθώς και Εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Διεθνών Οργανισμών, Κυβερνητικών και Μη, που δραστηριοποιούνται για τη βελτίωση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Την Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην 72ηΠαγκόσμια Συνέλευση Υγείας, αποτελούσαν ο κ. Λούης Παναγή, Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Αναστάσιος Ιωάννου, Λειτουργός Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η κα Μαρία Σολογιάννη (Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη) και η κα Παμπίτσα Γαβριήλ, Λειτουργός Επισκεπτριών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η οποία εκπροσωπούσε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ).

Κατά την 72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν Ψηφίσματα σχετικά με την Παγκόσμια/Καθολική Κάλυψη Υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την Ισότιμη Πρόσβαση σε Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας, τη Συμβολή των Εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας, την Προώθηση Υγιέστερων Πληθυσμών, την Πρόσβαση στα Φάρμακα, στα Εμβόλια και στα Προϊόντα Υγείας, στην Προσέγγιση για διασφάλιση ensuring transparency of markets, affordable and qualit y products to achieve universal health coverage.της Διαφάνειας των Αγορών, προσιτών και ποιοτικών προϊόντων για την επίτευξη Καθολικής Κάλυψης Υγείας, την Ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών Ανοσοποίησης για την προστασία της Υγείας, τις Μεταδοτικές Ασθένειες, την Υγεία των Εφήβων, τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες, τη Διατροφή. Organized by the delegations of Colombia, Costa Rica, Cyprus,

Έναρξη Εργασιών 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019
Η έναρξη των εργασιών της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 και αφορούσε στην εκλογή του Προέδρου και Αντιπροέδρων της Συνέλευσης, καθώς επίσης και στην υιοθέτηση της Ημερήσιας Διάταξης. Συγκεκριμένα στην Προεδρία της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, εξελέγη ο Υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος, Dr Bounkong Syhavong.

Κύρια θεματική της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ήταν η Παγκόσμια/Καθολική Κάλυψη Υγείας «Universal Health Coverage». Η Παγκόσμια/Καθολική Κάλυψη Υγείας υπογραμμίζει Universal health coverage (UHC) means that all people and communities can use the promotive, preventive, curative, rehabilitative and palliative health services they need, of sufficient quality to be effective, while also ensuring that the use of these services does not expose the user to financial hardship. ότι όλοι οι άνθρωποι, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας, Πρόληψης, Θεραπείας, Αποκατάστασης και Ανακούφισης που χρειάζονται. Συγκεκριμένα οι βασικοί This definition of UHC embodies three related objectives:αντικειμενικοί στόχοι εστιάζονται σε τρεις πυλώνες:

  • Ικανοποιητική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας (το κάθε άτομο το οποίο χρειάζεται υπηρεσίες υγείας, να τις λαμβάνει ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος).
  • Η ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας πρέπει να είναι σε αναβαθμισμένο επίπεδο, έτσι ώστε να επιτρέπει τη βελτίωση της υγείας των ατόμων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας. and
  • Το κόστος χρήσης των υπηρεσιών υγείας να μη θέτει τα άτομα σε οποιοδήποτε οικονομικό κίνδυνο.

Η Παγκόσμια/Καθολική Κάλυψη Υγείας, βασίζεται στο Σύνταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 1948, που δηλώνει την Υγεία ως θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα και στην ατζέντα Υγεία για όλους που ορίστηκε από τη διακήρυξη Alma-Ata το 1978. Η Παγκόσμια/Καθολική Κάλυψη Υγείας περιλαμβάνει όλους τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία και διασφαλίζει και προάγει την υγεία και ευημερία καθώς και της προστασίας των φτωχότερων στον κόσμο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τις αντιπροσωπείες των χωρών για τη συμμετοχή τους στην 72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας κάλεσε τα Κράτη - Μέλη να αναπτύξουν πολιτικές στα Συστήματα Υγείας τους, που να προάγουν την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους.

Ομιλία του Προέδρου της Συνέλευσης – Dr. Bounkong Syhavong

Πρόεδρος της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, εξελέγη ο Υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος, Δρ Bounkong Syhavong. Κατά την ομιλία του, στην πρώτη ολομέλεια της Συνέλευσης Υγείας, ανάφερε χαρακτηριστικά στους συνέδρους ότι η οικοδόμηση και διατήρηση ισχυρών συστημάτων υγείας που να προάγουν την καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, στη Γενεύη.

Υπογράμμισε ότι το έτος που διανύουμε, το 2019, ολοκληρώνονται οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας για την Υγεία και κάλεσε όλους τους αντιπροσώπους των Κρατών-Μελών της Συνέλευσης, να δράσουν συλλογικά για την Υγεία και μετά από το 2019. Όπως ανάφερε στην ομιλία του, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η συλλογική φωνή των Κρατών-Μελών για την υγεία και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα του, να τελεί ως Πρόεδρος της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Γενικά Συμπεράσματα 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας

Κατά την 72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, λειτούργησαν όπως κάθε χρόνο, δύο κύριοι τύποι Επιτροπών. Στην Επιτροπή Α, όπου συζητήθηκαν τεχνικά κυρίως θέματα αλλά και θέματα υγείας και στην Επιτροπή Β, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητηθήκαν οικονομικά και διοικητικά θέματα. Κατά τις εργασίες των Επιτροπών αυτών, εγκρίθηκαν τα κείμενα των ψηφισμάτων, τα οποία στη συνέχεια υποβλήθηκαν στην ολομέλεια της Συνέλευσης για θέματα που αφορούσαν στην Καθολική/Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην Ισότιμη Πρόσβαση σε Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας, στη Συμβολή των Εργαζομένων στον Τομέα της Υγείας, στην Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της υγείας, στην Προώθηση Υγιέστερων Πληθυσμών, στην Πρόσβαση στα Φάρμακα, στα Εμβόλια και στα Προϊόντα Υγείας, στην Προσέγγιση για διασφάλιση ensuring transparency of markets, affordable and qualit y products to achieve universal health coverage.της διαφάνειας των αγορών, προσιτών και ποιοτικών προϊόντων για την επίτευξη Καθολικής Κάλυψης Υγείας, στην Ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών ανοσοποίησης για την προστασία της Υγείας, στις Μεταδοτικές Ασθένειες, στην Υγεία των Εφήβων, στις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες, στη Διατροφή. Organized by the delegations of Colombia, Costa Rica, Cyprus,

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την Καθολική Κάλυψη Υγείας

Primary health care towards universal health coverageThe first resolution requires Member States to take measures to implement the Declaration of Astana, adopted at the 2018 Global Conference on Primary Health Care.Το πρώτο Ψήφισμα απαιτεί από τα Κράτη - Μέλη να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή της Διακήρυξης της Αστάνα, που εγκρίθηκε κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη του 2018 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αναγνωρίζει It recognizes the key role strong primary health care plays in ensuring countries can provide the full range of health services a person needs throughout their life – be it disease prevention or treatment,τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να εξασφαλίσει ότι οι χώρες μπορούν να παρέχουν το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών υγείας που χρειάζεται ένα άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του - είτε πρόκειται για πρόληψη ή θεραπεία ασθενειών, rehabilitation or palliative care.αποκατάστασης ή παρηγορητικής/ανακουφιστικής περίθαλψης. Primary health care means countries must have quality, integrated health systems, empowered individuals and communities, and that they must involve a wide range of sectors in addressing social, economic, and environmental determinants of health. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα υγείας και ότι πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τομέων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας.

The resolution calls on the WHO secretariat to increase its support to Member States in this area.Το ψήφισμα καλεί τη Γραμματεία του ΠΟΥ να αυξήσει την υποστήριξή του προς τα Κράτη-Μέλη στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με το Ψήφισμα WHO is also required to finalize its Primary Health Care Operational Framework in time for next year's World Health Assembly.ο ΠΟΥ πρέπει επίσης να ολοκληρώσει εγκαίρως το Επιχειρησιακό Πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. WHO and other stakeholders are tasked with supporting countries in implementing the Declaration of Astana and mobilizing resources to build strong and sustainable primary health care.Ο ΠΟΥ και άλλοι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει την εντολή να υποστηρίξουν τις χώρες στην εφαρμογή της Διακήρυξης της Αστάνα και την κινητοποίηση πόρων για την οικοδόμηση ισχυρής και βιώσιμης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Community health workers delivering primary health careΕργαζόμενοι στον Τομέα της Υγείας

The second resolution recognizes the contribution made by community health workers to achieving universal health coverage, responding to health emergencies, and promoting healthier populations.Το Ψήφισμα αυτό αναγνωρίζει τη συμβολή των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην επίτευξη Παγκόσμιας Κάλυψης για την υγεία, στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και στην προώθηση υγιέστερων πληθυσμών. It urges countries and partners to use WHO's guideline on health policy and system support to optimize community health worker programme, and to allocate adequate resources. Καλεί τις χώρες και τους εταίρους να χρησιμοποιούν κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την Πολιτική Υγείας και την υποστήριξη του συστήματος και να διαθέσουν επαρκείς πόρους. At the same time, the WHO Secretariat is requested to collect and evaluate data, Ταυτόχρονα, ζητείται από τη Γραμματεία του ΠΟΥ όπως συλλέγει και αξιολογεί τα δεδομένα, monitor implementation of the guideline, and provide support to Member States. να παρακολουθεί την εφαρμογή της κατευθυντήριας γραμμής και να παρέχει στήριξη στα Κράτη - Μέλη.
Community health workers have a key role to play in delivering primary health care – they speak local languages and have the trust of local people.

Οι Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεσμεύονται στο να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, να τυγχάνουν αποτελεσματικής εποπτείας, να τυγχάνουν της σωστής αναγνώρισης για το έργο που επιτελούν, ως μέρος των διεπιστημονικών ομάδων.

Investing in community healthworkers generates important employment opportunities, especially for women.

Universal health coverage high-level meeting Παγκόσμια Σύσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την κάλυψη της υγείας

The final UHC resolution endorsed by delegates supports preparation for the UN General Assembly high-level meeting on universal health coverage in September 2019. The resolution calls on Member States to accelerate progress towards universal health coverage with a focus on poor, vulnerable and marginalized individuals and groups. Η τελική απόφαση για Καθολική Κάλυψης Υγείας που εγκρίθηκε από τους Αντιπροσώπους υποστηρίζει την προετοιμασία της Συνεδρίασης υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την κάλυψη της Παγκόσμιας Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2019. Το Ψήφισμα καλεί τα Κράτη - Μέλη να επισπεύσουν τις ενέργειες για την πρόοδο προς την καθολική κάλυψη της υγείας, με έμφαση στις φτωχές ομάδες. The UN high-level meeting will call for the involvement of governments in coordinating the work required across all sectors to achieve universal health coverage. Η Σύνοδος υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών θα απαιτήσει τη συμμετοχή των Κυβερνήσεων στο συντονισμό των εργασιών που απαιτούνται σε όλους τους τομείς για να επιτευχθεί Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας. Delegates identified key priorities such as health financing, building sustainable and resilient people- centred health systems, and strengthening health workforces. Οι εκπρόσωποι χαρακτήρισαν ως βασικές προτεραιότητες τη χρηματοδότηση της υγείας, την οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ενίσχυση του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της υγείας. They also emphasized Τόνισαν, επίσης, the importance of investing in and strengthening primary health care.τη σημασία της επένδυσης και της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλη Σύνοδος (Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, 12:30–14:0012:30 - 14:00, Χώρος XXIII) Room XXIIIAccess to medicines, vaccines and health products: a multi-dimensional approach forΘέμα: Πρόσβαση στα φάρμακα, στα εμβόλια και στα προϊόντα υγείας: πολυδιάστατη προσέγγιση για διασφάλιση ensuring transparency of markets, affordable and qualit y products to achieve universal health coverage.της διαφάνειας των αγορών, προσιτών και ποιοτικών προϊόντων για την επίτευξη Καθολικής Κάλυψης Υγείας Organized by the delegations of Colombia, Costa Rica, Cyprus,

Η εν λόγω Σύνοδος διοργανώθηκε από τις Αντιπροσωπείες της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, της Κύπρου, Ελλάδας, Greece, Indonesia, Italy, Mexico, Mongolia, the Netherlands, Portugal, Republic ofΙνδονησίας, Ιταλίας, Μεξικού, Μογγολίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Δημοκρατίας της Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Korea, Saudi Arabia, Slovenia, Spain, Turkey and Viet Nam.Σλοβενίας, Ισπανίας, Τουρκίας και Βιετνάμ.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση αυτή τοποθετήθηκε ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας κ. Λούης Παναγής, ο οποίος και υπογράμμισε την ανισότητα που παρατηρείται μεταξύ των Χωρών. Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου, όπου οι τιμές για συγκεκριμένα Φάρμακα είναι πολύ υψηλότερες, συγκριτικά με τις τιμές που εξασφαλίζουν οι πλουσιότερες χώρες, και κάλεσε τον ΠΟΥ να επιληφθεί του θέματος για την εξάλειψη αυτής της ανισότητας που παρουσιάζεται.

72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Νοσηλευτική και Μαιευτική

Μέσα από αρκετές παράλληλες Συνόδους της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έγινε επισήμανση ότι οι Νοσηλευτές αναλαμβάνουν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας Υγείας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο, τον άνθρωπο.

Το κύριο θέμα της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέδειξε την ανάγκη προβληματισμού, αλλά και προσπάθειας, από όλους εμάς τους Νοσηλευτές και τις Μαίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε, να ανταποκριθούμε στις αλλαγές που αναφύονται σήμερα στο χώρο της υγείας και να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Φροντίδας στον τόπο μας.

Η υγεία, αποτελεί ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, να απολαμβάνει, το υψηλότερο εφικτό επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ οι σύγχρονες πολιτικές υγείας, θα πρέπει να παρέχουν τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν την άσκηση αυτού του δικαιώματος. Ως Επαγγελματίες Υγείας, έχουμε την υποχρέωση, να χαράξουμε την ανάλογη στρατηγική, που να περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης και αντίστοιχες Νομοθεσίες, που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Σκοπός μας, θα πρέπει να είναι η βελτίωση και η προαγωγή της υγείας των πολιτών, δίνοντας τους τις απαραίτητες πληροφορίες, ενδυναμώνοντας τους, να παραμείνουν υγιείς, αλλά και να κάνουν την καλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, υποστηρίζει την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, και έχει αναπτύξει τη Χάρτα των Δικαιωμάτων Υγείας, καλύπτοντας τις μεγαλύτερες περιοχές, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα επηρεάζουν την υγεία των πληθυσμών. Στην 72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, διαφάνηκε έντονα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει το σημαντικότατο ρόλο των Νοσηλευτών και Μαιών, σε σχέση με το δικαίωμα των ατόμων στην υγεία.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι κατά την 72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την απόφασή του να ορίσει το έτος 2020 ως Διεθνές Έτος Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. For the first time in history, the nations of the world will unite in celebration of the benefits that nursing and midwifery bring to the health of the global population.Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα έθνη του κόσμου θα ενώσουν τις φωνές τους για να εστιάσουν στα οφέλη που η Νοσηλευτική και η Μαιευτική συνεισφέρουν στην υγεία των ατόμων.

Συγκεκριμένα ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ (WHO), δήλωσε ότι, ο “WHO is proud to nominate 2020 as the Year of the Nurse and the Midwife.Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πολύ περήφανος που έχει ορίσει το 2020 ως το έτος του Νοσηλευτή και της Μαίας. These two health professions are invaluable to the health of people everywhere. Τόνισε ότι αυτά τα δύο επαγγέλματα υγείας, είναι ανεκτίμητα για την υγεία των ατόμων παντού. 'Without nurses and midwives, we will not achieve the Sustainable Development Goals or universal health coverage.Χωρίς Νοσηλευτές και Μαίες, δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ή την καθολική κάλυψη υγείας. Ευχαρίστησε επίσης 'While WHO recognises their crucial role on a daily basis, 2020 will be dedicated to highlighting the enormous sacrifices and contributions of nurses and midwives, and to ensuring that we address the shortage of these vital professions.Ευχαρήστηστο Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών και την Εκστρατεία «Nursing Now» για την ανάδειξη του κύρους και του προφίλ των Νοσηλευτών και δήλωσε ότι είναι περήφανος που συμβάλλει στην αναγνώριση του έργου τους.

*Λειτουργός Επισκεπτριών Υγείας

Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών

Υπουργείο Υγείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











676