Ο λιναρόσπορος: Ιδιότητες και επιδράσεις στην υγεία


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ*

Τα συστατικά του λιναρόσπορου έχουν σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, ο λιναρόσπορος περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Κ. Περιέχει επίσης, φυτοστερόλες και λιγνάνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο λιναρόσπορος, ο οποίος έχει μόλις 13 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού, πρέπει να καταναλώνεται αλεσμένος, αλλιώς χάνονται τα θρεπτικά συστατικά του, εφόσον θα αποβληθεί ολόκληρος από το γαστρεντερικό σύστημα.

Πρόληψη καρκίνου

Τα δυο ενεργά συστατικά του λιναρόσπορου, τα οποία φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση ενάντια στον καρκίνο είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα σε μορφή α – λινολεϊκού οξέος και τα φυτοοιστρογόνα, αλλιώς λιγνάνες. Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμποδίζουν τη δημιουργία, την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων προστατεύοντας από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Οι λιγνάνες, οι οποίες βρίσκονται στον λιναρόσπορο σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα συγκριτικά με άλλα τρόφιμα, προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού αφού ως φυτοοιστρογόνα μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζουν την υπερβολική αύξηση των οιστρογόνων και κατά επέκταση την υπερβολική ανάπτυξη του μαστικού αδένα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Μείωση καρδιαγγειακών προβλημάτων και χοληστερόλης

Τα ψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων κάνουν το αίμα να είναι πιο πηκτό. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες και έτσι αποτρέπουν τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας μη επιτρέποντας στα αιμοπετάλια να κολλούν μεταξύ τους και στη συνέχεια πάνω στα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών. Επίσης, αποσοβούν τη σκλήρυνση των αρτηριών εμποδίζοντας τη δημιουργία καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πρόσθετα, οι φυτοστερόλες και οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στον λιναρόσπορο βοηθούν στη μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα και οι φυτοστερόλες, που έχουν το ίδιο σχήμα και παίρνουν τη θέση της χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφηση της από το έντερο.

Ενίσχυση του γαστρεντερικού συστήματος

Στον λιναρόσπορο υπάρχουν τόσο υδατοδιαλυτές όσο και μη υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι μη υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες μένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα και απορροφούν νερό. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο όγκος και είναι πιο συχνή η κίνηση του εντέρου. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες καθώς περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα, απορροφούν νερό, δίνοντας όγκο στα κόπρανα καθιστώντας τα πιο μαλακά και καταπολεμώντας έτσι τη δυσκοιλιότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατανάλωση νερού μαζί με τον λιναρόσπορο, για να μην υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα.

Πρόσθετα, το α-λινολεϊκό οξύ το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα μειώνοντας τις φλεγμονές που προκαλούνται σε αυτό από ασθένειες όπως Chron’s disease, κοιλιοκάκη, καθώς και άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.

Ενίσχυση του μεταβολισμού

Στα μιτοχόνδρια γίνεται η παραγωγή ενέργειας. Οι ελεύθερες ρίζες προκύπτουν ως υποπροϊόντα των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται στο σώμα και η παρουσία τους στα μιτοχόνδρια μειώνει την παραγωγή ενέργειας και προκαλεί πτώση του μεταβολισμού. Οι λιγνάνες, που περιέχονται στον λιναρόσπορο, είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα μιτοχόνδρια.

Η κατανάλωση λιναρόσπορου φαίνεται να έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και ίσως υπάρχουν αρκετές ακόμη που δεν έχουν εντοπιστεί χωρίς περαιτέρω έρευνα. Για παράδειγμα, ερευνάται αν οι λιγνάνες, μπορούν να βοηθούν τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Καμία τροφή όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί καλύτερη υγεία ή θεραπεία σε οποιαδήποτε ασθένεια, αν δεν αποκτηθούν σωστές διατροφικές συνήθειες και βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

*RD, MSc, BSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Στροβόλου 63Α, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

99910032




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1022