Ο Καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος, νέος Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου


Ο Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Φιλιππάτος είναι ο νέος Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκλογή του Καθηγητή επικυρώθηκε από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 και από το Συμβούλιό του στις 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Καθ. Φιλιππάτος, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2018, έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές του με την Πρυτανεία, καθώς και με τον μεταβατικό κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή Νικόλα Παυλίδη, ώστε να τύχει πλήρους ενημέρωσης για όλα τα θέματα που άπτονται των νέων του καθηκόντων.

Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης «είναι τιμή μας που εντάσσουμε στην ακαδημαϊκή μας ομάδα τον καταξιωμένο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο επιστήμονα Γεράσιμο Φιλιππάτο, ενώ είμαστε βέβαιοι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ιατρικής μας Σχολής, τόσο όσον αφορά σε διοικητικά θέματα, όσο και σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης. Παράλληλα» τόνισε ο Πρύτανης «θα αποτελέσει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά και το ευρύ κοινό που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη του».

Η διαδικασία επιλογής είχε ολοκληρωθεί από τις 10 Αυγούστου 2017, από την Ειδική Επιτροπή, μετά από τη διεξαγωγή συνεντεύξεων των υποψήφιων. Για την εν λόγω θέση είχαν υποβάλει αιτήσεις δεκατρείς (13) υποψήφιοι διεθνούς εμβέλειας με εκτενή ακαδημαϊκή και κλινική εμπειρία. Από αυτούς κλήθηκαν σε συνέντευξη, σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, πέντε (5) υποψήφιοι. Η Ειδική Επιτροπή, της οποίας προέδρευε - ex-officio ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, απάρτιζαν ν οι:

• Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, Maternal Fetal Medicine, Director of the Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, Ηνωμένο Βασίλειο

• Καθηγητής Πάρης Τέκκης, Colorectal Surgery, Imperial College and The Royal Marsden Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο

• Καθηγητής Giovanni Scambia, Department of Obstetrics and Gynecology of the Catholic University of the Sacred Heart, School of Medicine, Ιταλία

• Καθηγητής Cornelis Van de Velde, Surgical Oncology, Leiden University Medical Center, Ολλανδία

Έπειτα από την εκλογή του ο Καθηγητής Φιλιππάτος δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή η εκλογή μου από τη διεθνή επιτροπή στη θέση του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ταυτόχρονα μου δημιουργεί ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης για το μέλλον, μια και είναι σαφές ότι η Σχολή έχει τις δυνατότητες και την προοπτική να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ιατρική Εκπαίδευση, στην κλινική άσκηση και στην έρευνα».

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην προκήρυξη των δεκατριών (13) θέσεων Ακαδημαϊκού Προσωπικού στην Ιατρική Σχολή σε όλες τις βαθμίδες, ενώ συνολικά, αναμένεται η ενίσχυση της Ιατρικής Σχολής με είκοσι δύο (22) νέα μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού μέχρι το τέλος του 2018. Η στελέχωση της Σχολής πρόκειται να συνεχιστεί δυναμικά στο πλαίσιο του προγραμματισμού τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ακαδημαϊκή Ιατρική στην Κύπρο, στην ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών και στη συνεργασία με τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σύντομο βιογραφικό

Γεράσιμος Φιλιππάτος, MD, FESC, FHFA, FACC, FCCP, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα, και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με άριστα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την κλινική του εκπαίδευση στην παθολογία, την καρδιολογία, την εντατική θεραπεία, την καρδιακή ανεπάρκεια και τη μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα, στο Σικάγο, ΗΠΑ καθώς και στο Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Φιλιππάτος είναι μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Clinical Section και της επιτροπής Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Οξεία Καρδιακή Φροντίδα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος για την καρδιακή ανεπάρκεια και την οξεία καρδιακή περίθαλψη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και της επιτροπής κατευθυντήριων οδηγιών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της American Heart Association. Έχει διατελέσει International Governor του American College of Chest Physicians και είναι Associate Editor του European Heart Journal, του International Journal of Cardiology. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 άρθρα στο PubMed, 5 βιβλία και περισσότερα από 30 κεφάλαια βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου "Οξεία καρδιακή ανεπάρκεια" στον Braunwald, και στο Oxford Desc Reference: Cardiology .

Ο κ. Φιλιππάτος βρίσκεται στη λίστα των Highly Cited Researchers του Thomson Reuters. [H-index - Scopus: 68, Web of Science: 58, Google Scholar: 84]. Είναι επίτιμο Μέλος πολλών Καρδιολογικών Εταιρειών, όπως της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ρουμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ουγγρικής Καρδιακής Εταιρείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











846